Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Dátoví analytici majú dobré správy: Nastal čas pripraviť COVID rozlúčku! POZOR na tieto opatrenia

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: gettyimages.com)

BRATISLAVA – Svetlo na konci tunela. V čase, keď svet stojí pred hrozbou konfliktu na východe Ukrajiny prichádzajú dobré správy aspoň z našich nemocníc. Dynamika rastu pacientov totiž klesá. Okrem toho tí, čo v nich skončia, sú rýchlejšie prepustení. Menej je aj obetí. Dátoví analytici ale upozorňujú, že treba pripraviť uvoľnenie opatrení.

Analytici z projektu Dáta bez pátosu upozornili, že na základe dát je už dnes jasné, že počet pacientov v nemocniciach rástol, ale už druhý týždeň dynamika rastu klesá. „Pred dvoma týždňami bol nárast covidových pacientov za týždeň 326, potom poklesol na 288 a za posledný týždeň ich pribudlo menej ako 200,“ uviedli. Za posledný týždeň výrazne poklesol aj nárast počtu pacientov, ktorí síce Covid-19 majú, ale v nemocnici sú kvôli inej diagnóze. „Ich nárasty boli 226 pred dvoma týždňami, takmer 300 pred týždňom, ale za posledných 7 dní len 51,“ ozrejmili analytici.

 

📊 DOBRÉ SPRÁVY Z NEMOCNÍC - POTEŠUJÚCE TRENDY ➡️ Nedávno sme písali, že už máme detaily k pacientom, ktorí ležia v...

Posted by Dáta bez pátosu on Tuesday, February 22, 2022

„S covidom sa učíme postupne žiť, v nemocniciach sa veľmi pravdepodobne pacienti nakazujú menej, rovnako kratšie sa v nemocniciach zdržujú a tak rastú počty prepustených a do ťažkého stavu sa dostávajú pacienti oveľa menej ako v delte a v na ventilátore ich je menej ako 100 a celkovo v ťažkom stave menej ako 250,“ skonštatovali.

Podľa nich sú to všetko dobré správy napriek tomu, že sa týkajú pacientov, zdravotnej starostlivosti a v niektorých prípadoch aj obetí. Ide totiž o výrazne nižšie počty, ľahšie stavy, kratšie hospitalizácie a lepší koniec.

Dátoví analytici majú dobré
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Teraz je však potrebné a vhodné sledovať tohtotýždňový vývoj, kedy môže prísť k zásadnej stabilizácii a koncu rastu pacientov na čísle okolo 3000. Treba si tiež uvedomiť, že tento stav sa už zásadne nezhorší, ale naopak, bude sa zlepšovať a pripraviť uvoľnenie opatrení, ktoré obmedzujú slobodu, možnosti pohybu, prechodu hraníc, športovania, kultúry, hromadných podujatí a aj všetkých možných aktivít bežných pred nástupom koronavírusu. „Upozorňujeme na tie rúška na školách po prázdninách. Od tohto opatrenia už upustili takmer všetky štáty, asi je čas na diskusiu od začiatku marca aj na Slovensku,“ dodali.

Plošné testovanie v Košiciach
Zobraziť galériu (3)
Plošné testovanie v Košiciach  (Zdroj: TASR/František Iván)

Počty hospitalizovaných z celkových počtov pozitívnych sú podľa ich slov na úrovni 1 percenta. Počty obetí tvoria „iba“ 1 promile. „Celkové počty hospitalizovaných v omikrone sa ukazujú nižšie ako tie v delte (podobne boli v Delte nižšie ako v II. vlne). Celkové počty obetí v omikrone budú zlomok toho, čo sme videli v delte (podobne boli v Delte výrazne nižšie ako v II. vlne),“ myslia si. Upozorňujú však, že nie sme na konci pandémie. Sme však na začiatku návratu do normálu a v tejto súvislosti poukázali, že Slovensko malo po I. vlne, II. vlne ale aj po delte povesť krajiny s veľmi pomalým uvoľňovaním opatrení. „Potrebujeme zásadne upraviť harmonogram II. kola uvoľnení, ktoré sú plánované na 28. marca, čo je o 5 týždňov,“ tvrdia.

Čísla pritom hovoria jasnou rečou. „Počty skutočne covidových pacientov nikdy nedosiahli hranice ´záchrannej brzdy na 3800´, ´humanitárnej katastrofy na 3200´ a dnes sme reálne na počte pod 2000 a špička bude asi túto nedeľu, ak nie skôr,“ myslia si.

archívne video

Prvé VEĽKÉ uvoľňovanie: Od marca sa rušia všetky režimy! Život sa vráti do normálu v dvoch fázach (Zdroj: Topky/Maarty)

„Napriek okolnostiam na východe prajeme pokojné časy bez covidu, zladenie opatrení s okolitými krajinami, koniec rozdeľovania občanov na tých a takých a návrat k bežnej medicíne v čo najväčšom počte nemocníc po celom Slovensku. Nastal čas pripraviť covidu rozlúčku a pozornosť venovať symptomatickým spoluobčanom, kým nepominie obdobie respiračných vírusov. Väčšinou je tým dátumom príchod jari. A tento rok nebude platiť ´marec, poberaj sa starec´. Už to máme za sebou,“ uzavreli optimisticky.

 

Viac o téme: OpatreniaKoronavírusDáta bez pátosuOmikron
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu