Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Naďovi došla trpezlivosť: VIDEO Po Žilinkovom prejave vybuchol, veď prokurátor si začal prezidentskú kampaň!

Naď povedal, že Žilinka si zverejneným prejavom začal kampaň na post prezidenta. Zobraziť galériu (3)
Naď povedal, že Žilinka si zverejneným prejavom začal kampaň na post prezidenta. (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Situácia sa večer počas protestov pred parlamentom a rokovania ohľadom obrannej zmluvy s USA vyostrila až tak veľmi, že generálnemu prokurátorovi počas schôdze Národnej rady poslanci hlasovaním neumožnili vystúpiť. Ten svoj prejav rozoslal médiám a jeho obsah poriadne nahneval aj ministra obrany Jaroslava Naďa (OĽaNO). Podľa slov člena OĽaNO si Žilinka totiž práve začal prezidentskú kampaň.

VIDEO Tlačová konferencia poslancov OĽaNO, SaS a Za ľudí:

Minister Naď hovorí, že generálny prokurátor Maroš Žilinka dnešným prejavom odštartoval svoju prezidentskú kampaň (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Prirovnanie k sovietskej zmluve z minulého režimu

Krátko na to, ako bol Žilinka so svojím prejavom v pléne hlasovaním odmietnutý, celý ho zverejnil na webovej stránke Generálnej prokuratúry SR. V ňom uvádza viacero dôvodov, prečo je zmluva s USA nevýhodná a ju prirovnal aj k zmluvám z minulosti. V prejave totiž prirovnáva aktuálnu obrannú zmluvu k okupačnej zmluve z roku 1968. Celý prejav neskôr čítal v pléne podpredseda Národnej rady Juraj Blanár (Smer).

Prostá reakcia predkladateľa Naďa, začal prezidentskú kampaň

Naď si krátko po uverejnení prejavu Žilinku, s ktorým nemohol vystúpiť, urobil vlastný názor a médiam povedal nasledovné. "Pán Žilinka začal svoju prezidentskú kampaň," začal Naď, ktorý už na Žilinkovi nenechal jedinú suchú nitku.

Naďovi došla trpezlivosť: VIDEO
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Topky - Vlado Anjel)

Do Moskvy sa chodil klaňať, ako kedysi Andrej Danko, dodáva Naď

Naďa sa totiž pýtali, čo si o Žilinkovom zverejnenom prejave myslí. Ten na otázky odpovedal, že generálny prokurátor je: "človek, ktorý je strašne dezorientovaný v medzinárodnom prostredí. Ak je to aj cesta pána generálneho prokurátora do Moskvy, kde sa išiel, podobne ako kedysi Andrej Danko, klaňať človeku na sankčnom zozname, s ktorým podpisoval dohodu o boji s kybernetickými útokmi, tak tento pán dnešným listom sa kvalifikoval na to, aby sa zvážilo to, či už nie je potrebné na neho podať podanie. Lebo to, čo dneska napísal na ten papier, to je absolútne voči základným záujmom Slovenskej republiky. Je potrebné sa zamyslieť nad tým, že čo s tým ďalej," tvrdo zareagoval minister obrany a predkladateľ obrannej dohody Jaroslav Naď na Maroša Žilinku. 

Naď v parlamente vyhlásil, že vo svete sa technické dohody podobné obrannej dohode s USA prijímajú v parlamente väčšinovo a neorganizujú sa žiadne protesty. Naznačil, že dohoda o obrannej spolupráci s USA znamená obranu a bezpečnosť pre celú krajinu, nielen pre koalíciu.

Krúpa kritizoval opozíciu

Šéf parlamentného brannobezpečnostného výboru Juraj Krúpa (OĽANO) kritizoval opozičných politikov za ich ataky či vyhrážky fyzickou likvidáciou, čím podľa neho vytvárajú negatívnu atmosféru. "Títo ľudia, pokiaľ dostanú priestor, budú plodiť len zlo a násilie. Pozrite sa, čo všetko sú schopní urobiť, do akých extrémov sú schopní zájsť pre obyčajnú technickú zmluvu, ktorá nezoberie našej krajine suverenitu, ale posilní našu bezpečnosť a obranyschopnosť," vyhlásil na tlačovej konferencii v parlamente.

Naďovi došla trpezlivosť: VIDEO
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Topky - Vlado Anjel)

Poslanec zo Za ľudí Juraj Šeliga upozornil, že opoziční poslanci ukázali, že nemajú záujem o demokratickú diskusiu. Verí, že v krátkej dobe príjmu úpravu, ktorá umožní zavedenie parlamentnej stráže.  Šéf poslaneckého klubu OĽANO Michal Šipoš zasa uviedol, že každý poslanec hnutia bude hlasovať podľa svojho svedomia. "Asi traja kolegovia majú stále nezodpovedané otázky, tak je to správne a v poriadku," povedal Šipoš.

Viac o téme: KampaňMaroš ŽilinkaJaroslav Naď
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu