Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Naši susedia tlačia ceny dolu, my nie! Hegerov odkaz Slovákom: Na zvládnutie situácie použite TIETO peniaze

Eduard Heger Zobraziť galériu (3)
Eduard Heger (Zdroj: Pixabay, Getty Images, Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Okolité štáty pri opatreniach kompenzujúcich občanom vyššie ceny energií a potravín len dobiehajú to, čo Slovensko už v tomto smere urobilo. V rozhlasovej diskusnej relácii RTVS Sobotné dialógy to uviedol predseda vlády SR Eduard Heger (OĽANO), pričom poukázal na to, že jeho vláda investovala v predchádzajúcich mesiacoch na tieto účely stovky miliónov eur.

"Oni to v predchádzajúcom období neurobili, my áno a urobili sme to kvalitne," zdôraznil premiér pri porovnaní intervencií Slovenska a iných štátov. Pri opatreniach kompenzujúcich zdražovanie spomenul napríklad investície do regulácie cien energií v predchádzajúcich dvoch rokoch, zaradil k nim aj trinásty dôchodok či príspevok za očkovanie pre seniorov.


Lacné palivo vyvolalo ošiaľ: Slováci zobrali poľské benzínky útokom! FOTO Tvoria sa dlhé kolóny, Poliaci hlásia rekordný obrat


"Aj tieto prostriedky môžu použiť na to, aby zvládli zvýšenie cien,“ upozornil. Rovnako pripomenul aj 350-eurovú jednorazovú odmenu pre pracovníkov v štátnej a verejnej správe. Poukázal i na indície naznačujúce rast platov.

Predstavitelia strany Smer hovoria, že ceny za potraviny u nás a v zahraničí sú neporovnateľné (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Avizoval zároveň, že na najbližšie rokovanie vlády pripravuje kabinet opatrenie, ktoré má zvýšené ceny energií kompenzovať subjektom štátnej a verejnej správy. Detaily prezradiť nechcel. „Predstavíme ich na vláde,“ uistil.

Naši susedia tlačia ceny
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Pellegrini: Vláda nevie a nechce riešiť zdražovanie

Predseda mimoparlamentného Hlasu-SD Peter Pellegrini Hegerovi odkázal, že by sa mal ísť pozrieť do najbližšej predajne potravín, aby zistil ako "kvalitne" sa Slovensko pripravilo na vlnu zdražovania. "Premiér potvrdil, že vláda nevie a nechce riešiť drastické zdražovanie, ktoré trápi čoraz viac ľudí na Slovensku. Občania sa nedozvedeli jediné konkrétne opatrenie, ktorým chce vláda pomôcť svojim občanom," upozornil Pellegrini.

Opozičný líder zopakoval, že jediným riešením súčasnej situácie, v ktorej vláda namiesto riešenia problémov a zjednocovania spoločnosti prehlbuje polarizáciu, sú predčasné voľby.

 

Viac o téme: CenyZdražovaniePeter PellegriniSobotné dialógyEduard Heger
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu