Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

OMIKRON je zatiaľ pod kontrolou: Pribúdať však začínajú už aj hospitalizovaní! Testovanie zamestnancov sa ruší

Zobraziť galériu (11)
(Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Dnes má vláda na programe niekoľko bodov. Medzi nimi je aj nákup antigénových testov. Návrh predložil rezort školstva. Okrem toho sa bude rozhodovať aj o úhrade výdavkov pre mestá a obce v súvislosti s mimoriadnou situáciou spôsobenou pandémiou v celkovej výške takmer 2,5 milióna.

Ministerstvo školstva predložilo na rokovanie návrh na nákup desiatich miliónov kusov antigénových testov, ktoré sú určené na testovanie školákov. Zmluvu by mal uzatvoriť minister zdravotníctva. Kvantifikácia vplyvov na rozpočet verejnej správy je v prípade výdavkov na nákup týchto testov odhadovaná na sumu 28,6 milióna eur. 

VIDEO Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský o aktuálnej situácii

Situácia okolo OMIKRONU je pod kontrolou: Počet hospitalizovaných stúpa, od 15. februára sa spúšťa registrácia vakcínou Novavax (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Aktualizované 15:40 Minister školstva je naklonený aj tomu, aby sa po vzore zahraničia aj u nás vzťahovala karanténa len na pozitívne testovaného žiaka, upozorňuje pri tom na to, že karanténa mladších žiakov v súčasnom nastavení spôsobuje veľký výpadok rodičov z práce. "Ja nemôžeme hovoriť za ministerstvo zdravotníctva či hlavného hygienika, oni musia takéto niečo navrhnúť, ale myslím si, že v horizonte dní, prípadne niekoľkých týždňov by sme k tomu aj mohli prísť, lebo tá situácia spôsobuje naozaj vážny problém," priznal.

Testov pre školy máme dosť, karanténa by sa mohla vzťahovať len na pozitívneho žiaka, nie na rodičov (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Aktualizované 15:35 Gröhling vyjadril aj spokojnosť s tým, aká je situácia s pozitivitou na školách. "Doteraz sme rástli tak ako v iných odvetviach, momentálne v počte prípadov stagnujeme. Budúci týždeň bude významný z pohľadu, či stagnácia bude pokračovať alebo sa prejaví, že sme dosiahli zlom a bude počet prípadov klesať," uviedol.

Aktualizované 15:25 "Situácia je taká, že momentálne je niekoľko miliónov testov v Štátnych hmotných rezervách, chceli sme mať istotu, že ak sa testy minú, aby ministerstvo zdravotníctva vedelo dozásobiť, momentálne máme testov pre školy dosť," uviedol minister školstva Branislav Gröhling s tým, že testovacia politika ostáva rovnaká. 

OMIKRON je zatiaľ pod
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Aktualizované 15:12 "Na Slovensku budeme čoskoro všetci zaočkovaní alebo premorení, sloboda je už blízko," povedal Matovič.

V prípade ministerky spravodlivosti Kolíkovej treba upraviť koaličnú zmluvu, dohodla sa na tom koaličná rada, uviedol Matovič (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Aktualizované 15:10 V prípade ministerky Kolíkovej treba upraviť koaličnú zmluvu

V prípade ministerky spravodlivosti Márie Kolíkovej treba upraviť koaličnú zmluvu. Dohodla sa na tom koaličná rada, ktorá zasadala počas stredajšieho rokovania vlády. Uviedol to minister financií a líder OĽANO Igor Matovič. "Upravili by sme znenie koaličnej zmluvy, aby nám riešilo možnosť, aby mohla byť Kolíková teoreticky aj naďalej ministerkou spravodlivosti," povedal Matovič s tým, že to ich čaká najbližšie dni a týždne.

OMIKRON je zatiaľ pod
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Kolíková v septembri opustila stranu Za ľudí aj s viacerými jej poslancami a prešli do klubu SaS. Koaliční partneri odvtedy neriešili otázku koaličnej zmluvy a prerozdelenia postov. Liberáli tak majú obsadené štyri rezorty vo vláde. Koaličná zmluva však hovorí o troch postoch pre SaS na základe volebných výsledkov.

Aktualizované 14:58 "Obyvatelia sa nemusia báť, že bude ohrozená potravinová sebestačnosť Slovenska pri zásaobovaní potravinami, sklady sú plné," uviedol minister pôdohospodárstva Samuel Vlčan.

Obyvatelia sa nemusia báť, že bude ohrozená potravinová sebestačnosť Slovenska, sklady sú plné, uviedol Vlčan (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Aktualizované 15:05 Testovanie zamestnancov už nebude povinné

Podnikateľom zanikne povinnosť testovať svojich zamestnancov, ktorí nie sú zaočkovaní a ani v posledných 180 dňoch neprekonali ochorenie COVID-19. Po stredajšom rokovaní vlády to povedal minister hospodárstva Richard Sulík

Testovanie zamestnancov už nebude povinné, informoval Sulík: Vláda schválila aj balík opatrení "Kilečko 2" (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Aktualizované 15:03 Vláda schválila druhý balík na zníženie administratívnej záťaže, tzv. Kilečko 2, informoval štátny tajomníkom ministerstva hospodárstva Ján Oravec a minister Richard Sulík. 

Aktualizované 14:53 Richard Sulík k zmene termínu komunálnych volieb

Minister hospodárstva Richard Sulík si nemyslí, že by pre jeden dátum, ktorý sa im nepáči, mali meniť zákon. Jeho názor podľa vlastných slov nie je definitívny. "Neštrngajme s tým. Nechajme to tak nastavené, ako to je," poznamenal. Podporil by dvojkolovú voľbu pri väčšinových typoch volieb. Tým pádom by sa v dvoch kolách mohli voliť predsedovia samosprávnych krajov, primátori a starostovia. SaS nebude súhlasiť so zmenou volebných obvodov.

Aktualizované 14:38 "Hospitalizovaní pacienti nám za posledné dva dni začínajú stúpať," uviedol. Zároveň dodal, že začínajú stúpať aj pacienti na umelej pľúcnej ventilácii, avšak situácia je stabilná. V porovnaní s minulým týždňom bol zaznamenaný nárast výjazdov záchraniek ku COVID-19 pacientom. Nárast je viditeľný vo všetkých krajoch Slovenska, pričom najvýraznejší je v Prešovskom, Žilinskom a Bratislavskom kraji, kde počet výjazdov stúpol takmer na dvojnásobok.  

OMIKRON je zatiaľ pod
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

V rámci pozitivity PCR testov vidieť jej nárast, pričom celoslovenský nárast je z 37 na 47 percent. Viac ako 30 okresov má priemer pozitivity PCR testov nad 50 percent. Reprodukčné číslo sa zvýšilo približne na 1,55 až 1,6. "To znamená, že desať infekčných ľudí nakazí ďalších 16 osôb," priblížil epidemiológ ministerstva zdravotníctva Martin Pavelka. Zdôraznil, že rast je veľmi rýchly.

Aktualizované 14:37 Richard Szabó z Inštitútu zdravotníckych analýz v súvislosti epidemiologickou situáciou poznamenal, že vidieť exponenciálny nárast v počte pozitívnych prípadov, pričom priemer je 16 788 prípadov. Na Slovensku je podľa neho priemerne hospitalizovaných takmer 1700 pacientov a na umelej pľúcnej ventilácii je priemerne 138 ľudí. Denné príjmy stúpli na 133.

OMIKRON je zatiaľ pod
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Aktualizované 14:25 Ustanoviť skorší termín jesenných volieb by nemal byť zásadný problém

Debata o tom, že by sa ad hoc zmenil zákon, ktorý by umožnil uskutočniť jesenné spojené voľby do orgánov samosprávy obcí a samosprávnych krajov v skoršom ako dušičkovom termíne 29. októbra, má zmysel. Súhlasí s tým ministerka spravodlivosti SR Mária Kolíková. "Musí k tomu, samozrejme, byť včas legislatívny proces, ale nemyslím si, že by s tým mal byť zásadný problém," povedala počas stredajšieho rokovania vlády. I Kolíková si myslí, že by bolo v prospech účasti, ak by sa nekonali počas víkendu, v ktorom budú ľudia chodiť na hroby svojich blízkych. "Vzhľadom na to, že ide o komunálne voľby a aká je rozcestovanosť ľudí na tieto sviatky, by to mohol byť problém," myslí si.

Ustanoviť skorší termín jesenných volieb by nemal byť zásadný problém, uviedla Kolíková (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Aktualizované 14:17 Pozitivita na ochorenie COVID-19 u zamestnancov škôl je podľa nej necelých päť percent, čo sa týka všetkých žiakov ide o 3,1 percenta. "Počas žiakov v dištančnej forme vzdelávania neznamená, že všetci žiaci sú pozitívni na ochorenie COVID-19," vysvetlila. O nákupe ďalších antigénových samotestov, ktoré budú určené na testovanie v školách, budú zástupcovia rezortu školstva informovať v nasledujúcich dňoch. Vláda rokovanie o návrhu ďalšieho nákupu antigénových testov zo spoločného obstarávania Európskej komisie v stredu prerušila.

Aktualizované 14:10 "Napriek tomu, že situácia je taká, že sa prezenčne vzdeláva niečo menej percent žiakov ako minulý týždeň, tak je to situácia, ktorú sme čakali a boli sme na ňu pripravení," skonštatovala štátna tajomníčka rezortu školstva. Poukázala na to, že stále je väčšina škôl, ktorá nemá ani jednu triedu v karanténe.

Aktualizované 14:07 Prezenčne sa v školách vzdeláva 79,4 percenta tried. Počas stredajšieho rokovania vlády to uviedla štátna tajomníčka Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR Svetlana Síthová. Dáta rezortu školstva nahlásilo viac ako 90 percent škôl. Uplynulý týždeň sa urobilo rekordných 617 964 samotestov.

Prezenčne sa v školách vzdeláva takmer 80 percent tried, vykonalo sa rekordných 618-tisíc testov (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Aktualizované 13:47 Registrácia na vakcináciu vakcínou Novavax bude spustená 15. februára, povedal Lengvarský.

Aktualizované 13:35 Problémom budú kapacity testovania, na ktoré narazíme už v najbližších dňoch. "Pripravujeme ďalšie spôsoby testovania pričom kapacity PCR testovania budeme navyšovať," uviedol minister. Podľa ministra by sa po novom v podnikoch čoskoro malo prestať s testovaním, ktoré doposiaľ prebiehalo raz týždenne.

OMIKRON je zatiaľ pod
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Aktualizované 13:25 "Nárast pozitivity nie je ničím, čo by sme nepredpokladali. Situácia je zatiaľ pod kontrolou," povedal minister zdravotníctva. Nemocnice sú podľa neho zatiaľ pripravené. "Zatiaľ sme na úrovni okolo 1700 pacientov pričom majú kapacitu až 5-tisíc pacientov," priblížil Lengvarskýs tým, že stále existuje hrozba výpadkov zdravotníckeho personálu, čo by situáciu mohlo skomplikovať.

Aktualizované 11:35 Štátny tajomník rezortu zahraničných vecí Martin Klus hovoril o očkovaní v cudzine. "Je to téma, ktorá trápi viacero členské štáty EÚ. Ukazuje sa, že je to skôr otázka národného nastavenia ako európskeho," uviedol. 

Štátny tajomník rezortu zahraničných vecí Martin Klus o očkovaní v cudzine: Táto téma trápi viacero krajín (Zdroj: Topky/ Vlado Anjel)

Aktualizované 11:20 Minister vnútra Roman Mikulec a ministerka investícií Veronika Remišová mali pozitívny test na ochorenie COVID-19. Obaja ministri sú bez príznakov a pracujú z domu.

Aktualizované 11:00 Ďalej vyhlásil, že orgány činné v trestnom konaní vrátane generálneho prokurátora majú úplnú voľnosť vo vyšetrovaní a vedení stíhaní. "Je dôležité, aby si plne uvedomoval zodpovednosť, ktorá je v jeho rukách," doplnil. Žilinka v otvorenom liste vyhlásil, že opakované Hegerove vyjadrenia o tom, že je štítom v rukách opozície, považuje za nenáležité a argumentačne nepodložené. Odmieta, aby bola prokuratúra a prokurátori zaťahovaní prostredníctvom vyjadrení politikov do politického boja. Premiéra zároveň žiada o odbornú, vecnú a konštruktívnu diskusiu.

VIDEO Premiér Heger uviedol, že opatrenia sa po vlne omikron budú postupne uvoľňovať

Pozitívni pribúdajú prudko: Vlna OMIKRON však nepotrvá dlho! Opatrenia sa budú postupne uvoľňovať (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Aktualizované 10:45 Občania očakávajú od generálneho prokurátora Maroša Žilinku spravodlivosť a zodpovedný prístup k funkcii, uviedol premiér Eduard Heger. Žilinka mu v utorok (1. 2.) adresoval otvorený list, v ktorom sa dôrazne ohradil voči premiérovým tvrdeniam, že je štítom v rukách opozície.

OMIKRON je zatiaľ pod
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Generálny prokurátor sa podľa Hegera zodpovedá občanom a oni vyhodnotia, či rozhoduje spravodlivo a objektívne. "Vo svojom otvorenom liste deklaroval, že nikdy nerozhodoval a nebude rozhodovať podľa predstáv a želaní politikov. Presne toto si prajem a myslím, že si to praje celé Slovensko," dodal šéf kabinetu.

Aktualizované 10:35 Minister zdravotníctva Vladimír Lengarský (nominant OĽANO) uviedol, že vysoké čísla prípadov sa dali očakávať. Naďalej odporúča testovanie vo firmách.

Vysoké čísla prípadov sa dali očakávať, minister zdravotníctva Lengvarský naďalej odporúča testovanie vo firmách (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Aktualizované 10:20 "Po doznení vlny omikron budeme smerovať pravdepodobne k uvoľneniu opatrení," dodal premiér. Premiér poznamenal, že momentálne sa nachádzame v prudkom raste, ale táto vlna bude prudká a rýchla. "Situácia v nemocniciach je dobrá, zatiaľ nie sme ani na tretine lôžok z kapacity," povedal. Ako doplnil, sú pripravené reprofilizované lôžka a aj v stredu budú rokovať o ďalšom zvýšení ich počtu.

OMIKRON je zatiaľ pod
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Aktualizované 10:16 "Momentálne sme stále v prudkom raste. Situácia v nemocniciach je však zatiaľ dobrá," povedal premiér v súvislosti s aktuálnou vlnou omikronu. Podľa neho všetko nasvedčuje tomu, že by nemal nastať vysoký nápor na lôžka v nemocniciach. "Vyzerá to tak, že prípady, ktoré prichádzajú do nemocníc, budú mať ľahší priebeh, takže by nemal byť taký nápor na pľúcne ventilácie," dodal Heger. Poznamenal, že vakcíny sú zatiaľ proti ochoreniu COVID-19 najúčinnejšie a sú k dispozícii. Minister Lengvarský však včera uviedol, že sa očakáva okolo tri až päťtisíc ľudí.

Aktualizované 10:15 Premiér Eduard Heger sa vyjadril k aktuálnej situácii na Ukrajine. "NATO je naše jediné bezpečné miesto," povedal. Zároveň doplnil, že teraz je čas ukázať, že Slovensko je zodpovedný a relevantný partner a spojenec. 

Aktualizované 10:10 "V zariadeniach sociálnych služieb bude určite počet pozitívnych prípadov rásť," uviedol Krajniak. Aj členovia vlády sa podľa neho pravidelne testujú. 

Minister práce súhlasí, že opatrenia by sa mali po vlne omikron uvoľňovať (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Aktualizované 10:05 Minister práce a sociálnych vecí Milan Krajniak povedal, že vzhľadom na aktuálny vývoj situácie s omikronom by Slovensko postupne mohlo rušiť všetky opatrenia a postupne sa vrátiť do normálneho režimu.

Rokovať sa bude aj o pandemickej pomoci

Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR predložilo na rokovanie návrh na nákup desiatich miliónov kusov antigénových testov, ktoré sú určené na testovanie školákov. Uzatvoriť zmluvu o nákupe týchto testov na základe výsledkov spoločného obstarávania Európskej komisie by mal minister zdravotníctva. Kvantifikácia vplyvov na rozpočet verejnej správy je v prípade výdavkov na nákup týchto testov odhadovaná na sumu 28,6 milióna eur. Rokovať sa bude aj o ďalšom materiáli z dielne rezortu školstva, ktorým sa má upraviť nariadenie vlády SR o priamej výchovno-vzdelávacej činnosti. Zohľadniť sa v ňom má nová kategória pedagogického zamestnanca – školského digitálneho koordinátora.

Kabinet sa bude zaoberať aj stimulom pre spoločnosť Invictum Holdings, ktorá plánuje v Lučenci vybudovať centrum podnikových služieb. Investícia v celkovej výške 7,7 milióna eur má do roku 2025 priniesť 86 nových pracovných miest. Od štátu by firma mohla dostať investičný stimul vo výške takmer 2,4 milióna eur.

V programe rokovania je zaradený aj bod týkajúci sa úhrady výdavkov pre mestá a obce v súvislosti s mimoriadnou situáciou spôsobenou pandémiou v celkovej výške 2.498.340 eur. "O refundáciu nákladov požiadalo len osem mestských častí Bratislavy, 21 mestských častí Košíc, 62 miest a 287 obcí v rámci územnej pôsobnosti 55 okresných úradov v súhrnnej výške 3.794.906,89 eura," uvádza sa v predloženom materiáli z dielne rezortu vnútra. Refundácia nákladov sa týka obdobia mimoriadnej situácie vyhlásenej v súvislosti s pandémiou ochorenia COVID-19, ktorá trvala od 12. marca 2020 do 31. mája 2021.

Viac o téme: KoronavírusRokovanie vládyEduard HegerVladimír LengvarskýCovidOmikron
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu