Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

VIDEO Druhé Sulíkovo "kilečko" obsahuje 198 opatrení na uľahčenie podnikania

Richard Sulík Zobraziť galériu (2)
Richard Sulík (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA – Druhý balík na zlepšenie podnikateľského prostredia z dielne Ministerstva hospodárstva (MH) SR sa zmenšil z pôvodných 469 na 198 výsledných opatrení. Vyplýva to z návrhu zákona na zmenu a doplnenie niektorých zákonov v súvislosti so zlepšovaním podnikateľského prostredia, ktorý v stredu s pripomienkami schválila vláda.

Z navrhovaných zmien bolo 101 premietnutých v návrhu uznesenia vlády SR alebo v paragrafovom znení návrhu zákona. Ďalších 97 podnetov sa ministerstvu hospodárstva podarilo presadiť prostredníctvom pripomienok uplatnených v procese medzirezortného pripomienkového konania alebo dohodou na plnení vlastnou legislatívou vecne príslušného gestora.

VIDEO Testovanie zamestnancov už nebude povinné, informoval Sulík: Vláda schválila aj balík opatrení "Kilečko 2"

Testovanie zamestnancov už nebude povinné, informoval Sulík: Vláda schválila aj balík opatrení "Kilečko 2" (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

"Väčšina zmien spočíva v úprave takých povinností podnikateľov, ktoré zakladajú neúmerné administratívne či nepriame finančné náklady. Príčinou je ich komplikovanosť, duplicita, ale tiež v praxi vyhodnotená absencia relevancie či účelnosti," uviedol rezort hospodárstva v dôvodovej správe k schválenému materiálu. V niektorých prípadoch návrh mení povinnosti podnikateľov preto, že slovenská legislatíva bola prísnejšia, ako to vyžadujú minimálne štandardy legislatívy EÚ.

Podnety posielali podnikatelia aj občania

Podnety, ktoré sa premietli do schváleného materiálu, poslali podnikatelia, ale aj občania. Okrem schválených zmien rezort hospodárstva 83 ďalších navrhovaných zmien stiahol po argumentácii oponentov a ďalšie tri desiatky sa MH rozhodlo presunúť do kilečka 3, na ktorom už rezort pracuje. Zároveň 131 podnetov protistrana zamietla, no minister hospodárstva Richard Sulík (SaS) v minulosti tvrdil, že ich budú ďalej presadzovať.

VIDEO Druhé Sulíkovo
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Súčasťou návrhu zákona je napríklad zníženie počtu dní uskladnenia elektromera po výmene, zrušenie predkladania evidencie sťažností podľa zákona o energetike či zníženie administratívnej záťaže týkajúcej sa povinného zverejňovania cenových návrhov u regulovaných subjektov. Novela tiež zavedie právo dodávateľa elektriny/plynu započítať vzniknutý preplatok voči ostatným pohľadávkam podľa zmluvy. Ministerstvo financií zasa napríklad zruší podmienku zamestnávania minimálne desať zamestnancov v stálom pracovnom pomere potrebnú na vydanie oprávnenia na distribúciu alkoholických nápojov v spotrebiteľskom balení.

Viac o téme: OpatreniaPodnikanieRichard SulíkKilečko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu