Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Kyberšikana, stratený v lese či boj s hoaxami? Deti už nič neprekvapí: Za všetko môžu Bača s Robinom!

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: Topky.sk)

BRATISLAVA - Súčasná pandémia dáva zabrať každému z nás. Najviac však trpia deti, ktoré boli minulý rok väčšinu času doma a učili sa dištančne. To prispelo k zhoršeniu duševného stavu detí. Okrem toho sa v súčasnosti častokrát stávajú obeťami kyberšikany. Ako však takýmto veciam zabrániť a ako deti naučiť, čo je správne? K tomu im pomôžu dvaja kamaráti - Richard a Robin! 

Deti sú neskutočne zraniteľné a mnohé z nich vedia uveriť aj nedôverčivým osobám. A pandémia koronavírusu tomu vôbec neprispieva. Veď počas minulého roku prakticky úplne stratili kontakt so svojimi spolužiakmi a učiteľmi, keď sa väčšinu školského roka museli vzdelávať online. Mnohé to "nedávali" a rovnako trpeli aj ich rodičia.

VIDEO Kyberšikana, stratený v lese či boj s hoaxami? Deti už nič neprekvapí: Za všetko môžu Bača s Robinom!

Kyberšikana, stratený v lese či boj s hoaxami? Deti už nič neprekvapí: Za všetko môžu Bača s Robinom! (Zdroj: Topky.sk / Ján Zemiar)

Tí často s prosbou o radu kontaktovali známe osobnosti. A tak vznikol aj nápad vytvoriť vzdelávací seriál pre deti. A ako inak, nemôže v ňom chýbať hlavný hrdina - tí sú dokonca dvaja. Rôzne nástrahy a ich riešenia detským divákom približuje Richard s jeho verným štvornohým kamošom Robinom. A deti tieto príbehy budú môcť sledovať už od nedele 6. februára na verejnoprávnej televízii RTVS. 

"Nová séria krátkych príbehov šikovného nemeckého ovčiaka Robina a jeho parťáka Richarda približuje detským divákom rôzne dramatické situácie a dáva im návody, ako sa pri nich bezpečne zachovať," vysvetlili policajti na sociálnej sieti. Postavu Richarda si zahral herec Juraj Bača, ktorý celý seriál dokonca sám vymyslel. 

Kyberšikana, stratený v lese
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Topky.sk)

„Počas prvej vlny pandémie, keď boli zavreté školy, mi písalo množstvo rodičov, že to majú s deťmi doma veľmi ťažké. Keďže som mal o niečo viac času ako obvykle, napadlo mi, že vytvorím projekt určený špeciálne pre detského diváka. Mojím zámerom bolo, aby bol nielen zaujímavý, ale aby deťom aj pomohol zorientovať sa v rozličných situáciách, ktoré život prináša," povedal Bača. Aj preto vytvoril hrdinu Robina, ktorý deťom priblíži rôzne dôležité témy - a to z oblasti ekológie, ochrany prírody, kyberšikany, duševného zdravia, internetových hoaxov a podobne. "Zároveň im dávame príjemným spôsobom návody, ako sa zachovať v nečakaných situáciách - pri požiari, na cestách alebo keď sa napríklad stratia,” uviedol Bača. 

Šikana, 112, aj ekológia

Seriál Robin rozoberá témy, ktorým sa pravidelne venujú aj preventisti rezortu vnútra pri práci s deťmi v teréne: dopravná výchova, použitie čísla 112, šikana, požiar, stratené dieťa v meste alebo v lese, kyberšikana, ekológia a kriminalita či prístup k živým zvieratám. Ide o jedinečný projekt, ktorý deťom pútavo predstavuje riziká bežného života a bezpečnosti. V závere každej epizódy profesionáli z polície, od hasičov či záchranárov deťom vysvetlia, čo robiť, ak sa dostanú do nepríjemnej situácie.

Kyberšikana, stratený v lese
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Topky.sk)

„Ministerstvo vnútra SR dlhodobo vyvíja aktivity v oblasti prevencie detí a mládeže. Odborníci z radov polície a hasičov pravidelne navštevujú školy, kde s deťmi teoreticky i prakticky rozoberajú témy bezpečnosti v rôznych oblastiach života. Okrem toho na riziká upozorňujeme priamo na hromadných podujatiach určených pre verejnosť, formou besied, tlačovín i sociálnych sietí. Iniciatívu zhmotniť nadčasové, no i aktuálne problémy detí formou hraného seriálu sme radi podporili, pretože podobných projektov je veľmi málo. Je to tiež jedna z ciest ako sa dostať k deťom počas pandémie a zatvorenia škôl. Ďakujem všetkým zúčastneným za tento nápad a spracovanie,“ povedal o projekte minister vnútra SR Roman Mikulec.

Nadšené deti

Seriál v utorok dopoludnia predstavili aj deťom - a to konkrétne v Základnej škole Vrútocká v bratislavskom Ružinove. Podľa starostu mestskej časti Martina Chrena tak deťom poriadne spestrili deň - do školy totiž prišiel samotný starosta, ale aj minister vnútra Roman Mikulec, minister školstva Branislav Gröhling, ale aj samotní hlavní hrdinovia seriálu. 

"Spoločne sme si pozreli jeden diel, venovaný šikane, a aj v následnej diskusii sa deti naučili, ako sa správať, ak sa s ňou stretnú, či už ako obete alebo svedkovia. V ďalších dieloch sa naučia mnohé iné veci - čo robiť, ak sa niekto stratí, ak niekde zbadajú požiar a podobne," uviedol Chren.

Práve pred mesiacom totiž Slovenskom obehol nechutný prípad šikany z Miloslavova, kde partia tínedžerov brutálne zbila a opila 11-ročnú Andreu, ktorá následne mimoriadne intoxikovaná skončila na bratislavských Kramároch. Pre prípad bol zvolaný aj branno-bezpečnostný výbor, kde Roman Mikulec musel vysvetľovať viaceré medializované informácie, napríklad, že detský gang v obci už dva roky tyranizoval miestnych a pravidelne sa v areáli bývalého družstva, kde sa incident stal, pravidelne stretávali a policajti vo veci nekonali. 

 

 

Viac o téme: DetiJuraj BačaRoman MikulecBranislav GrohlingPes RobinSeriál Robin
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu