Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Občania, na toto si pri nemocenskej dávke dávajte pozor: Poisťovňa pri karanténe upozorňuje na tento termín

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Gettyimages.com)

BRATISLAVA - Zamestnanci, ktorí sa ocitnú v karanténe alebo izolácii a ošetrujúci lekár im potvrdí dočasnú pracovnú neschopnosť z týchto dôvodov, majú informovať o svojej práceneschopnosti v prvom rade svojho zamestnávateľa. Ten im bude vyplácať náhradu mzdy za prvých desať dní práceneschopnosti. Teda aj v prípade, ak v súvislosti s pandemickou vlnou variantu omikron zamestnanec absolvuje len skrátenú päťdňovú karanténu. Informuje o tom Sociálna poisťovňa (SP).

archívne video

Pandemická PN sa podľa ministra práce Krajniaka nezneužíva, pozitívnych je viac ako tých, ktorí si o ňu žiadajú (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Žiadajú o nemocenskú dávku až po desiatich dňoch

Zamestnanci o dávku nemocenské žiadajú Sociálnu poisťovňu prostredníctvom elektronického formulára až v prípade, ak im dočasná pracovná neschopnosť trvá viac ako desať kalendárnych dní. Upozornila na to poverená riaditeľka odboru komunikácie SP Zuzana Dvoráková.

Kde platí výnimka?

"Jedinou výnimkou sú zamestnanci, ktorí si uplatňujú nárok na nemocenské po skončení pracovného pomeru v tzv. ochrannej lehote, alebo zamestnanci, ktorým pracovnoprávny vzťah skončil počas prvých desiatich dní práceneschopnosti. Títo si v SP podávajú žiadosť o dávku nemocenské hneď," spresnila Dvoráková.

Sociálna poisťovňa
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: TASR)

Občania, na túto povinnosť nezabúdajte

V prípade zamestnancov nárok na dávku nemocenské zo SP vzniká až od 11. dňa trvania dočasnej pracovnej neschopnosti. Poisťovňa preto prosí občanov, aby na túto skutočnosť nezabúdali a nezasielali žiadosť o dávku skôr. "Keďže každú žiadosť musí SP preskúmať, aj keď nárok na nemocenské nevznikne, žiadosti zamestnancov, ktorým práceneschopnosť ešte netrvá viac ako desať dní, môžu procesy posudzovania nároku na dávku predlžovať," spomenula Dvoráková s tým, že ak teda zamestnanec doručí žiadosť a jeho dočasná pracovná neschopnosť nebude trvať viac ako desať dní, SP musí zamietnuť nárok na nemocenské vydaním rozhodnutia.

Stíhať sa nedá všetko

Táto činnosť však oberá zamestnancov pobočiek SP o čas, ktorý môžu venovať skoršej výplate ostatných nemocenských dávok.

"Samostatne zárobkovo činné osoby a dobrovoľne poistené osoby na rozdiel od zamestnancov žiadajú SP o pandemickú dávku nemocenské prostredníctvom vyplnenia elektronického formulára hneď od prvého dňa práceneschopnosti z dôvodu karanténneho opatrenia/izolácie," dodala Dvoráková.

Viac o téme: VoľnoSociálna poisťovňaTermínPNKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu