Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Skončí Sulík na koberčeku u premiéra? Sankcie na Rusko označil za zbytočné, Heger sa okamžite obrátil na Korčoka!

Sulík povedal, že sankcie voči Rusku vidí ako zbytočné. Zobraziť galériu (3)
Sulík povedal, že sankcie voči Rusku vidí ako zbytočné. (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - V koalícii došlo opäť k ďalšiemu zaujímavému zvratu. Vo prúde diania tém ako je obranná zmluva s USA či situácia na ukrajinských hraniciach sa vicepremiéra minister hospodárstva Richard Sulík (SaS) vyjadril aj na adresu zahraničnej politiky, konkrétne k sankciám uvaleným na Rusko. Považuje ich totiž za nezmyselné, čo rozbúrilo vody aj u premiéra Eduarda Hegera (OĽaNO). Keďže verejnosť už pozná postoje premiéra či ministra zahraničných vecí Ivana Korčok, ktorý je dokonca nominantom SaS, je otázne, či tieto Sulíkove výroky ostanú bez výraznejšej odozvy.

archívne video

Korčok a Naď o obrannej dohode s USA: Neohrozuje našu suverenitu, zlepšuje schopnosť brániť SR (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Rusi Krym aj tak nevrátia, tak načo su nám sankcie?

Sulík pre denník Pravda povedal, že sankcie nemajú hlbší význam z dlhodobého hľadiska. "Krajiny majú medzi sebou obchodovať. A niektorých našich exportérov to postihlo. Sankcie tak páchajú iba škody a Rusi Krym nevrátia tak či tak. Treba sa dívať dopredu a treba budovať vzťahy,“ povedal pre denník minister hospodárstva a líder SaS.

Skončí Sulík na koberčeku
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

"Vyvážame kade-tade do sveta. V iných krajinách nie sú problémy? A keď nám Rusko dodáva ropu a plyn, vtedy nie je zločinecký režim?" reaguje Sulík na súčasné nálady.

Skončí vicepremiér na koberčeku u premiéra a ministra Korčoka?

Slová o "zbytočnosti sankcií voči Rusku" sa dostali až k premiérovi Eduardovi Hegerovi, ktorý vydal aj stanovisko cez Úrad vlády. "Slovenská republika sa ešte za vlády Roberta Fica pridala k štátom, ktoré odsúdili anexiu Krymu a uvalili sankcie na Ruskú federáciu. Toto je oficiálna línia zahraničnej politiky Slovenskej republiky, na ktorej sa nič nezmenilo a je záväzná pre členov vlády. Chcem ubezpečiť ukrajinskú stranu, že slovenská vláda nebude vyvíjať žiadne politické ani ekonomické aktivity, ktoré by ospravedlňovali hrubé porušenie medzinárodného práva a rozbíjali koalíciu štátov, ktorá počínanie Ruska odsudzuje," tvrdí Úrad vlády v stanovisku.

"Premiér Eduard Heger očakáva, že minister zahraničných vecí Ivan Korčok ako nominant strany SaS bude vzniknutú situáciu s predsedom strany SaS a ministrom hospodárstva Richardom Sulíkom v tomto duchu riešiť," doplnil úrad premiéra.

SaS reaguje, Sulík povedal len svoj názor

Strana SsS na slová z Úradu vlády bleskovo reagovala a dodala, že dlhodobo odsudzuje anexiu Krymu a plne podporuje Ukrajinu v jej diplomatickom úsilí obnoviť územnú celistvosť.

 "Predseda SaS Richard Sulík vyslovil svoj predpoklad, že Rusko Krym nevráti. Tento akt však považuje za porušenie medzinárodného práva. Má za to, že niektorých slovenských exportérov sankcie môžu postihovať. Strana SaS však v žiadnom prípade nespochybňuje ich politický účel," uisťujú verejnosť liberáli.

Skončí Sulík na koberčeku
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Topky - Ján Zemiar)

Viac o téme: SankcieRuskoRichard SulíkIvan KorčokEduard Heger
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu