Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Premiér o zmene Ústavy: Návrhy bez dohody naštrbujú vzťahy v KOALÍCII! Populisti môžu referendum zneužiť

Premiér Eduard Heger (OĽANO)
Premiér Eduard Heger (OĽANO) (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Premiér Eduard Heger upozorňuje na riziká pri doplnení Ústavy SR o možnosť skrátiť volebné obdobie Národnej rady SR aj referendom. Obáva sa častého opakovania volieb a zneužívania tejto možnosti populistami. Skonštatoval to v diskusnej relácii RTVS Sobotné dialógy.

Poukázal na to, že v období krátko po voľbách vlády nastavujú svoje ďalšie fungovanie či plány a krátko pred voľbami zas prebieha kampaň. Aj vzhľadom na to by podľa neho nedokázali jednotlivé vlády nič poriadne urobiť.


Predčasné voľby v parlamente: Kollárov poslanec navrhuje zmenu Ústavy! SaS hovorí o porušení koaličnej zmluvy


Predkladanie návrhov bez koaličnej rady naštrbuje vzťahy

V súvislosti s predložením návrhu na zmenu ústavy do parlamentu zo strany koaličného poslanca Miloša Svrčeka (Sme rodina) uviedol, že predkladanie návrhov bez súhlasu koaličnej rady naštrbuje vzťahy medzi partnermi.

Archívne VIDEO Premiér Heger po schválení rozpočtu a reformy nemocníc: Dovládneme s výsledkami

Premiér Heger po schválení rozpočtu a reformy nemocníc: Dovládneme s výsledkami (Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

"V koalícii máme pravidlo, myslím si, že je dobré, že sa vždy dohodneme na tom, kto čo podá do parlamentu. Aj v minulosti boli návrhy, ktoré to nerešpektovali a spôsobuje to vždy naštrbenie vzťahov. Aj tento krok poslanca je tým istým krokom," povedal. Čo sa týka obsahu zmien, podčiarkol potrebu kvalitnej a odbornej diskusie. Naďalej nevidí dôvod na to, aby sa hnutie OĽANO zúčastnilo na okrúhlom stole, ktorý v súvislosti s referendom o predčasných voľbách zvolal predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina).

Premiér nepovedal, či sa koalícia dohodne na reformách, verí v kompromis

Premiér Heger nepovedal, či sa koalícia dohodne na reformách aj bez dlhovej brzdy a rodičovského bonusu, naďalej však vidí nádej a verí v politický kompromis. V súvislosti s rodičovským bonusom poznamenal, že s ministrom práce Milanom Krajniakom (Sme rodina) viackrát hovorili. Chce, aby sa o téme riadne dodiskutovalo a povedalo sa, či na to peniaze v rozpočte sú.

Osobne nevidí priestor na rezervu v číslach, ktoré mu Krajniak predložil. "Tie čísla nie sú skutočným zdrojom pre rodičovský bonus," podčiarkol Heger a poukázal aj na vyjadrenia Rady pre rozpočtovú zodpovednosť. Priestor na vytvorenie dohody vidí aj pri reforme justície pri tzv. súdnej mape z dielne rezortu spravodlivosti. "Ministerka spravodlivosti si neustrážila míľniky a dostala nás do rizika, budeme musieť veľmi intenzívne rokovať s Európskou komisiou o tom, ako naložiť s touto situáciou," povedal v súvislosti s financiami z fondu obnovy. Dodal, že nedorokované veci sa musia dotiahnuť a verí v ochotu v koalícii.

Viac o téme: ReferendumPremiérústavaEduard Heger
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu