Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Denný zákaz vychádzania sa mení na nočný: Zoznam VÝNIMIEK sa výrazne skrátil!

Vladimír Lengvarský
Vladimír Lengvarský (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Zákaz vychádzania sa z denného mení na nočný už od tohto piatka 17. decembra. Cez deň teda platia len opatrenia, ktoré sa týkajú vstupu do prevádzok, obchodov a tak ďalej. Návštevy tak počas Vianoc povolené budú. Stretávať sa môžete cez deň do ôsmej večera. V noci sa platia isté výnimky, ktorých je oveľa menej oproti pôvodnému zoznamu.

Keďže cez deň pohyb obmezdený nie je, zoznam výnimiek sa v noci rapídne skrátil. Prečítajte si zoznam výnimiek z nočného zákazu vychádzania. 

VIDEO Minister zdravotníctva informoval o zmene opatrení: Zákaz vychádzania už len v noci, situácia sa mierne zlepšila

Minister zdravotníctva informoval o zmene opatrení: Zákaz vychádzania už len v noci, situácia sa mierne zlepšila (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)


ONLINE Vláda vyriešila tzv. vianočné bubliny: Zákaz vychádzania bude už len v noci! Reštaurácie budú zavreté


1. Cesta do a zo zamestnania zamestnanca, ktorý nemôže vzhľadom na povahu práce vykonávať túto ako prácu z domácnosti, ak sa preukáže potvrdením zamestnávateľa s určením pracovnej doby a miesta výkonu práce a cestu späť a na cestu na výkon podnikateľskej činnosti alebo inej obdobnej činnosti, ktorá nemôže byť vykonávaná ako práca z domácnosti, a cesta späť.

2. Cesta v nevyhnutnom rozsahu na účel obstarania nevyhnutných životných potrieb do najbližšej maloobchodnej predajne, maloobchodnej prevádzky alebo obdobného miesta uvedených v prílohe tohto uznesenia od miesta bydliska a cesta späť. 

3. Cesta do zdravotníckeho zariadenia na účel poskytnutia neodkladnej zdravotnej starostlivosti alebo plánovanej zdravotnej starostlivosti vrátane sprevádzania blízkej osoby alebo príbuzného a cesta späť.

4. Cesta v nevyhnutnom rozsahu na účel prístupu k lekárenskej starostlivosti poskytovanej držiteľmi povolenia na poskytovania lekárenskej starostlivosti a cesta späť.

5. Cesta na účel starostlivosti o blízku osobu alebo príbuzného, ktorý je na takú starostlivosť odkázaný, a cesta späť.

6. Cesta osoby so psom alebo mačkou do vzdialenosti 500 m od bydliska, cestu na účel starostlivosti o hospodárske zvieratá alebo cestu na účel poskytnutia veterinárnej starostlivosti a cesta späť.

7. Cesta na účel vycestovania do zahraničia a cesta späť pri návrate zo zahraničia.

8. Cesta osoby pri zabezpečovaní a presúvaní sa do zariadení sociálnych služieb a pri poskytovaní terénnej sociálnej služby a cesta späť.

9. Cesta na účel účasti na bohoslužbe alebo na náboženskom úkone, ak ide o osobu, ktorá sa považuje za osobu v režime očkovaná alebo prekonala ochorenie COVID-19 podľa opatrenia pri ohrození verejného zdravia nariadeného Úradom verejného zdravotníctva SR, a cesta späť.

10. Cesta na účel pobytu v prírode držiteľa poľovného lístka na účel plnenia opatrení proti šíreniu afrického moru ošípaných a cesta späť.

Maloobchodné predajne, prevádzky a iné zariadenia, na cestu do ktorých sa v rozsahu nevyhnutnom na účel obstarania nevyhnutných životných potrieb udeľuje výnimka zo zákazu vychádzania (ESENCIÁLNE PREVÁDZKY):

a) prírodné liečebné kúpele alebo kúpeľné liečebne (na vykonanie liečebných procedúr na základe návrhu lekára, ktorá je indikovaná zo zdravotných dôvodov podľa osobitného predpisu)
b) lekárne, predajne a výdajne zdravotníckych pomôcok a očné optiky, vrátane vyšetrenia a merania zraku, ak sú tieto súčasťou predajne,
c) predajne s krmivom pre zvieratá a veterinárne ambulancie,
d) predajne náhradných dielov motorových vozidiel, odťahové služby,
e) práčovne a čistiarne odevov,
f) čerpacie stanice pohonných hmôt a palív,
g) pohrebné služby, služby pohrebiska a krematória,
h) služby technickej a emisnej kontroly vozidiel, zberné miesta pre príjem žiadostí na vydanie tachografických kariet, prevádzky určené na predaj karnetov TIR, colné vyhlásenia, vyclievanie alebo
zaclievanie tovaru, predajné miesta poskytujúce služby elektronického výberu mýta,
i) taxislužby pri dodržaní podmienok podľa opatrenia pri ohrození verejného zdravia nariadeného Úradom verejného zdravotníctva Slovenskej republiky,
j) advokátov, notárov, súdnych exekútorov, správcov konkurzných podstát, mediátorov, dražobníkov, rozhodcov, znalcov, tlmočníkov a prekladateľov,
k) zberné dvory,
l) služby dlhodobého ubytovania alebo karanténneho ubytovania,
m) zariadenia spoločného stravovania, ktoré poskytujú stravovacie služby spojené s výrobou, prípravou a podávaním na mieste pokrmov alebo nápojov na pracoviskách, v školských zariadeniach, školách, zariadeniach sociálnych služieb, zariadeniach sociálnoprávnej ochrany detí a sociálnej kurately a v zdravotníckych zariadeniach,
n) obchodné domy pri dodržaní podmienok podľa opatrenia pri ohrození verejného zdravia nariadeného Úradom verejného zdravotníctva Slovenskej republiky,
o) prevádzky poskytujúce služby krátkodobého ubytovania v súvislosti s výkonom práce alebo podnikania či inej obdobnej činnosti a služby nevyhnutného ubytovania za účelom návštevy zdravotníckeho zariadenia za podmienky, že prevádzkovateľ umožňuje vstup iba osobám, ktoré sa považujú za osoby v režime očkované, testované alebo prekonali ochorenie podľa opatrenia pri ohrození verejného zdravia nariadeného Úradom verejného zdravotníctva Slovenskej republiky,
p) prevádzky, ktorých činnosť je potrebná výlučne na výkon hromadných podujatí podľa opatrenia pri ohrození verejného zdravia nariadeného Úradom verejného zdravotníctva Slovenskej republiky,,
q) prevádzky poskytujúce hotelové a podobné ubytovacie služby a turistické a ostatné krátkodobé ubytovacie služby za podmienky, že prevádzkovateľ umožňuje vstup iba osobám, ktoré sa považujú za osoby v režime očkované alebo prekonali ochorenie podľa opatrenia pri ohrození verejného zdravia nariadeného Úradom verejného zdravotníctva Slovenskej republiky,
r) prevádzky lanových dráh a vlekov za podmienky, že prevádzkovateľ umožňuje vstup iba osobám, ktoré sa považujú za osoby v režime očkované alebo prekonali ochorenie podľa opatrenia pri ohrození verejného zdravia nariadeného Úradom verejného zdravotníctva Slovenskej republiky.

Viac o téme: Zákaz vychádzaniaVianoceVýnimkyVladimír LengvarskýAktuálne covid opatrenia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu