Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Tunel Višňové do konca roka 2023 nesprejazdnia, potvrdila Národná diaľničná spoločnosť

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/Erika Ďurčová)

VIŠŇOVÉ - Diaľničný tunel Višňové pri Žiline sa nepodarí sprejazdniť v pôvodne avizovanom termíne, teda do konca roka 2023. Dôvodom sú zistenia z diagnostiky stavby tunela, ktorá preukázala, že je nutné urobiť opravné práce vo veľkom rozsahu. Podľa riaditeľa Národnej diaľničnej spoločnosti (NDS) Juraja Tlapu by bolo nekorektné sa po zistení závažných defektov zaviazať, že bude stavba sprejazdnená v termíne.

"Nevidím to reálne. Netrúfam si povedať, kedy bude stavba sprejazdnená, bude tam určite posun," uviedol na pondelňajšej on-line tlačovej konferencii Tlapa. Predseda predstavenstva zdôraznil, že defekty im zhotoviteľ stavby v definitívnej podobe predostrel minulý týždeň vo štvrtok (9. 12.) na kontrolnom dni. "Je to čerstvé. Ani my, ani zhotoviteľ momentálne nepoznáme riešenie, ako by sme to odstránili. Je viacero možností pri ostení aj drenážach, takže momentálne sa zaviazať v nejaký pevný termín je absolútne predčasné," povedal. Podotkol, že podľa toho, ako to technicky vyriešia, budú schopní povedať, či bude posun v týždňoch alebo mesiacoch.

Výstavba tunela Višňové
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: TASR/Erika Ďurčová)

Podľa Tlapu je predčasné hovoriť nielen o konkrétnom termíne sprejazdnenia, ale aj o sume zvýšenia. Dôvodom je vyhodnotenie spôsobu odstránenia identifikovaných chýb. "S ohľadom na prebiehajúce medzinárodné arbitrážne konanie sa v tejto chvíli nemôžeme vyjadrovať k stratégii uplatňovania nárokov voči bývalému zhotoviteľovi," podotkol.

NDS podpísala v apríli zmluvu so spoločnosťou Skanska, ktorá je novým zhotoviteľom úseku diaľnice D1 Lietavská Lúčka – Dubná skala. Zmluvná cena na dokončenie 13,5-kilometrového úseku D1 vrátane 7,5 kilometra dlhého tunela Višňové je 255 miliónov eur.

Viac o téme: TunelNárodná diaľničná spoločnosťVišňové
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu