Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Ďalší IT trapas po slovensky: Kľúčová aplikácia nefungovala, kritika od užívateľov a následné ignorovanie pravidiel!

Aplikácia z dielne vládnej IT firmy je na tom s funkčnosťou žalostne. Zobraziť galériu (3)
Aplikácia z dielne vládnej IT firmy je na tom s funkčnosťou žalostne. (Zdroj: Gettyimages.com, Googleplay, Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - To, čo sa spočiatku javilo ako dobrý a iniciatívny nápad z hľadiska overovania a dodržiavania aktuálnych pandemických opatrení vyzerá opäť ako ... jedno veľké fiasko. Opäť sa však pohybujeme vo vládnom IT sektore, ktorý na Slovensku nemá práve ružovú povesť. Nezažiaril ani teraz, keď, je situácia alarmujúca a na fungovaní jedinej aplikácie závisí každodenný život viacerých ľudí, no predovšetkým prevádzkarov.

archívne video

Na rozvoj ekoturzimu v Národnom parku Poloniny dávame až 10 miliónov eur, uviedla Remišová (Zdroj: TASR/Pavol Zachar)

Aktualizácia 11:04

Funkčnosť aplikácie OverPass sme zaznamenali krátko po 11-tej hodine dopoludia.

Na mŕtvom bode

Práve u nás v redakcii sme sa stretli s tým, že po nainštalovaní aplikácie OverPass (nie je to isté ako GreenPass, pozn. red.) sme pri Android zariadení natrafili na nepriechodnú chybu s chybovým hlásením "Nepodarilo sa aktualizovať nastavenia". Aplikácia po nás vyžadovala pripojenie na internet, ktoré však v danej chvíli jasne mala, preto nie je zjavné, aká ďalšia prekážka aplikácii v prípade načítania stojí. Následne program ponúka akciu zopakovať, na čo sa ale točíme v bludnom kruhu a po zrušení celého okna aplikácia OverPass ostane v nekonečnej slučke inicializácie a nič sa nestane.

Ilustračné foto
Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto  (Zdroj: Getty Images)

V prípade daného problému nebolo dokonca možné uvedenú prekážku ani zreprodukovať, keďže aplikácia je proti vyhotovovaniu obrazového materiálu chránená (zrejme v kontexte pravidiel GDPR, ako pri iných, napríklad bankových aplikáciách).

Remišovej rezort sa v týchto hodinách aplikáciou pýši

Práve vo chvíli, keď sme narazili na tento problém, bolo priam ironické, že ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie (MIRRI), ktoré vedie Veronika Remišová, sa začalo aplikáciou GreenPass a práve nefunkčnou OverPass chváliť. "Na bezproblémové fungovanie v čase aktuálnych protipandemických opatrení sú na slovenskom trhu už niekoľko mesiacov dve spoľahlivé technické riešenia. Mobilné aplikácie GreenPass a OverPass z dielne štátnej spoločnosti Slovensko IT prinášajú pohodlné riešenie ako pre občanov, tak aj pre obchodníkov a prevádzkarov, ktorí majú povinnosť kontrolovať, či sú klienti plne zaočkovaní proti COVID-19 alebo ochorenie prekonali," píše sa v stanovisku MIRRI.

Práve spomínaný a nefungujúci OverPass je v týchto dňoch najnovších opatrení na prevádzkach mimoriadne dôležitý a podstatný. "Druhou aplikáciou je OverPass, ktorý slúži na overovanie platnosti covid pasov cez QR kód. Vďaka tejto aplikácii obchodníci hneď pri vstupe bez problémov skontrolujú, či zákazníci spĺňajú stanovené podmienky, teda či sú plne zaočkovaní proti COVID-19 alebo ochorenie prekonali," odôvodňuje fungovanie druhej aplikácie MIRRI, ktorá však v čase písania článku nefungovala.

Recenzie potvrdili obavy

Bol tu však zjavný problém. Obchodníci nemohli počas nefunkčnosti apikácie dodržiavať aktuálne opatrenia, pretože aplikácia očividne nefunguovala ani im. Šokujúce však je, ako sa s týmto niektorí prevádzkovatelia "porátali". "Trápne. Práve vtedy, keď pomocou tohto máme kontrolovať ľudí pri vstupe do kostola. Takže púšťam všetkých," píše sa v šokujúcich komentároch na recenzii aplikácie v Google Play obchode.

Ďalší IT trapas po
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Google Play)

Zatiaľ nie je isté, či aplikácia hlási to isté chybové hlásenie aj na zariadeniach iOS.

O probléme vedia, pracujú na jeho opravách, obchodníci sú v koncoch

Za obidve aplikácie je zodpovedná spoločnosť Slovensko IT a.s. Tú sme v prípade tohto razantného problému aj oslovili. "Evidujeme predmetný problém a pracujeme na jeho odstránení," poskytol nám stanovisko predseda predstavenstva spoločnosti Pavol Miroššay. Ku konkrétnej príčine sa však odmietol nateraz vyjadriť.

V čase aktuálnych opatrení je nefunkčnosť OverPassu dosť veľkým problémom. Mnohí prevádzkari podľa MIRRI dokonca ešte ani nevedia ako overovať platnosť covid pasov. Podľa nich na to slúži práve tak skloňovaná aplikácia OverPass, ktorá je akousi "druhou stranou" popri GreenPass-e a slúži pre prevádzkovateľov, aby kontrolovali QR kódy zákazníkov. "Ku koncu novembra OverPass využívalo viac ako 70 000 používateľov, čo je nárast oproti októbru o vyše 140 %. Od začiatku decembra počet aktívnych používateľov OverPassu narástol o ďalšie tisícky," chváli sa ministerstvo.

Viac o téme: AplikáciaRecenziaMIRRISlovensko ITOverPassNefunkčnosť
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu