Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

KORONAVÍRUS Rezort dopravy čaká na vyhlášku k cestovaniu: Podľa ÚVZ to však má háčik

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: FB / BSK)

BRATISLAVA - Ministerstvo dopravy (MD) SR čaká na to, keď hlavný hygienik SR Ján Mikas vydá vyhlášku k OTP režimu v diaľkových vlakoch a autobusoch. Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR však hovorí, že na takýto krok nemá právomoc. 

Rezort dopravy na sociálnej sieti informoval, že o vydaní vyhlášky sa dohodol s Ministerstvom zdravotníctva (MZ) SR. Tvrdí, že je pripravený na okamžitú aplikáciu tejto vyhlášky do praxe. ÚVZ SR uviedol, že sa snaží nájsť riešenie, ako zabezpečiť splnenie tejto úlohy, ktorá im bola spolu s ministerstvom dopravy pridelená uznesením vlády zo stredy (8. 12.). 

"Po analýze právneho stavu však musíme konštatovať, že na takýto krok nemáme právomoc. Zákon o ochrane zdravia, ktorý určuje hygienikom kompetencie, nám splnenie tejto úlohy neumožňuje," uviedla hovorkyňa úradu Daša Račková.

Priblížila, že Ústavný súd SR totiž svojím stredajším uznesením vyslovil záver o nesúlade ustanovenia, ktoré by sa v tomto prípade mohlo aplikovať, s Ústavou SR. ÚVZ však dodalo, že bude v spolupráci s rezortmi zdravotníctva a dopravy hľadať spôsob, ako v tejto legislatívnej situácii postupovať ďalej.

Viac o téme: Ministerstvo dopravyVyhláškaCestovanie ÚVZKoronavírusJán Mikas
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu