Sobota11. máj 2024, meniny má Blažena, zajtra Pankrác

Pozor na nebezpečné výrobky! Úrad verejného zdravotníctva varuje: Túto kozmetiku pod stromček nekupujte

Nebezpečné výrobky
Nebezpečné výrobky (Zdroj: FB/Úrad verejného zdravotníctva Slovenskej republiky)

BRATISLAVA - Úrad verejného zdravotníctva upozorňuje na výskyt nebezpečných výrobkov v EÚ, ktoré do výstražného systému RAPEX (rýchly výstražný systém pre nepotravinárske výrobky) nahlásil kontrolný orgán vo Francúzsku.

Kozmetika je obľúbeným vianočným darčekom, avšak aj pri nej si dajte pozor, čo svojim blízkym kupujete. Úrad verejného zdravotníctva varuje pred nasledujúcimi výrobkami. Aqua Wasserspray – pleťový sprej (značka dm Balea, 75ml a 15 ml).

Slovákov ohrozuje nebezpečná kozmetika: Od krému a farieb na FOTO dajte ruky preč!

Uvedený výrobok obsahuje pomnožené množstvo baktérii Burkholderia cenocepacia a Ralstonia pickettii. Výrobky môžu predstavovať riziko infekcie pre spotrebiteľov s oslabenou imunitou. "Predajca informoval kontrolný orgán o ukončení výroby uvedených výrobkov (Balea Aquaspray 150 ml a 75 ml) a stiahol výrobky z predaja. Instantly Wrinkles Remover Antioxidante Skin Lifting Wrinkles Cream - krém (značka GORGIQUE)," informuje ÚVZ SR na sociálnej sieti.

Vyššie uvedený výrobok obsahuje látku – Diethylene glycol (DEG) 4,9 % (m/m), čo je v rozpore nariadením Európskeho parlamentu a Rady (ES) č.1223/2009 o kozmetických výrobkoch. Výrobok je predávaný spotrebiteľom cez internet prostredníctvom webovej stránky WISH.

Ďalším nebezpečným výrobkom je Color shampoo – keratin color hair – Black – šampón na farbenie vlasov (značka MOKERU). Výrobok obsahuje zakázanú látku anilín a látku m-aminophenol (3-aminophenol), ktorá nie je zahrnutá v zozname zložiek, čo je v rozpore s čl. 19 (Označovanie) a s prílohou 3 (Zoznam látok, ktoré nesmú byť prítomné v kozmetických výrobkoch s výnimkou tých, ktoré podliehajú stanoveným obmedzeniam, položka č.217) nariadenia Európskeho parlamentu a Rady (ES) č.1223/2009 o kozmetických výrobkoch.

"Vyššie uvedený výrobok je predávaný spotrebiteľom cez internet prostredníctvom webovej stránky WISH. Je možné, že uvedené výrobky sa nachádzajú aj v Slovenskej republike. Spotrebiteľom odporúčame, aby predmetné výrobky nepoužívali," dodáca ÚVZ SR.

Viac o téme: KozmetikaNebezpečné výrobkyÚrad verejného zdravotníctva
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu