Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Slovákov ohrozuje nebezpečná kozmetika: Od krému a farieb na FOTO dajte ruky preč!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: gettyimages.com)

BRATISLAVA – Na Slovensku sa môžu vyskytovať potenciálne nebezpečné kozmetické produkty. Ide o krém na ruky a dve farby na tetovanie. Informoval o tom hlavný hygienik SR Ján Mikas z Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR.

ÚVZ SR upozorňuje na výskyt nebezpečných výrobkov v Európskej únii, ktoré nahlásil do systému RAPEX (rýchly výstražný systém pre nepotravinárske výrobky) kontrolný orgán v Nemecku.

Slovenky, pozor! Od kozmetiky na FOTO dajte ruky preč, je zdraviu škodlivá, upozorňuje hygienik

Krém na ruky

V kréme na ruky Intensiv Handcreme mit Sheabutter & Allantoin značky Elcurina pôvodom z Nemecka výrobca počas vlastnej mikrobiologickej kontroly zistil zvýšený počet mikroorganizmov Pluralibacter gergoviae. Tie môžu v prípade kontaktu s poškodenou pokožkou alebo očami spôsobiť infekcie či podráždenie.

Slovákov ohrozuje nebezpečná kozmetika:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: ÚVZ SR)

Výrobcom daného produktu je spoločnosť Heinrich  Hagner GmbH & Co. Zvýšený počet mikroorganizmov bol odhalený vo výrobnej dávke 00760.

Farby na tetovanie

Vo farbách na tetovanie Mixing Yellow a Schamrock od značky Fusion Ink, ktoré pochádzajú zo Spojených štátov, bolo prekročené maximálne povolené množstvo stanovené pre nečistoty kadmia.

Na etikete výrobkov sa v zozname zložiek uvádzajú pigmenty C.I. 21095, ktoré môžu degradovať na amín 3,3-dichlórbenzidín, ktorý je klasifikovaný ako karcinogénny.

Slovákov ohrozuje nebezpečná kozmetika:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: ÚVZ SR)

Vo farbe Schamrock bola navyše odhalená prítomnosť konzervačnej látky benzisothiazolinone, ktorá je nie je povolená pre tento typ výrobkov.

Slovákov ohrozuje nebezpečná kozmetika:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: ÚVZ SR)

Spomenuté farby na tetovanie sú v rozpore s európskymi predpismi na požadovanú bezpečnosť kozmetiky. „Je možné, že uvedené výrobky sa nachádzajú aj v Slovenskej republike,“ upozornil Mikas.

Viac o téme: KozmetikaÚVZ SRNebezpečenstvo
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu