Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Sudkyňa Jelinková Dudzíková podala žalobu na Kolíkovú: Podľa ministerky spravodlivosti neobstojí

ministerka spravodlivosti Mária Kolíková
ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Sudkyňa Krajského súdu v Bratislave Dana Jelinková Dudzíková podala v stredu (8. 12.) na ministerku spravodlivosti Máriu Kolíkovú žalobu. Dôvodom je jej verejné vyhlásenie začiatkom novembra v rádiu Expres, že "súdnej mape sa bránia aj skorumpovaní sudcovia". V stanovisku o tom informovala sudkyňa Jelinková Dudzíková. Ministerka je presvedčená, že žaloba právne neobstojí.

Žaloba sa týka ochrany slobody prejavu sudcu a ochrany osobnosti. Napadnuté výroky ministerky sú podľa sudkyne hodnotiacim úsudkom bez dostatočného skutkového základu, založené na nepravdivých informáciách. Je presvedčená, že ministerka konala s úmyslom zvýšiť dôveryhodnosť svojej osoby a nie justície ako celku.

Takéto vyjadrenia majú charakter útokov na autoritu, poukázala Jelinková Dudzíková

"Ministerka spravodlivosti napadla nielen povesť, ale aj slobodu prejavu kritikov súdnej mapy. Takéto vyjadrenia majú charakter útoku na autoritu a nestrannosť súdnej moci a charakter verejného potrestania sudcov za realizáciu slobody prejavu k otázkam verejného významu," poukázala Jelinková Dudzíková. Ministerka ako predstaviteľka výkonnej moci podľa sudkyne svojimi vyjadreniami neprípustne zasiahla do súdnej moci.

Kolíková podanej žalobe nerozumie 

Podanej žalobe Kolíková nerozumie. Zdôrazňuje, že sudkyni všetko podstatné uviedla v odpovedi na jej výzvu. "Na základe čoho sa dôvodne domnievam, že mohla prísť k záveru, že daná žaloba právne nijako neobstojí. Nebolo by zaiste dobré, pre dôveryhodnosť justície, aby boli žaloby medzi sudcami a ministrom spravodlivosti podávané z dôvodu mediálneho ohlasu. Chcem úprimne veriť, že toto nie je ten prípad," skonštatovala Kolíková.

Viac o téme: ŽalobaMária KolíkováSúdna mapaDana Jelinková Dudzíková
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu