Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

KORONAVÍRUS Tento liek výrazne znižuje riziko hospitalizácie aj úmrtia! Zaberá aj na OMIKRON

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Liek sotrovimab, ktorý vyvinula britská farmaceutická spoločnosť GlaxoSmithKline s americkou firmou Vir Biotechnology by mohol byť účinný až na 37 mutácií koronavírusu, vrátane v poslednej dobe toľko skloňovaného omikronu.

K takýmto záverom spejú laboratórne testy. Tie ukázali, že sotrovimab, známy tiež ako Xevudy, znižuje riziko hospitalizácie a úmrtia u pacientov s miernym až stredne ťažkým priebehom až o 89 percent. Hodí sa tiež pre ľudí s oslabenou imunitou, nepodáva sa však už pacientom pripojeným na kyslík.

KORONAVÍRUS Tento liek výrazne
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR - Lukáš Grinaj)

Sotrovimab je monoklonálna protilátka, ktorá sa podáva infúziou. Funguje tak, ze sa viaže na hrotový proteín vírusu SARS-CoV-2 a znižuje tak jeho schopnosť preniknúť do buniek ľudského tela. Štúdie tiež ukázali, že je schopný pôsobiť aj na nový omikron variant.

KORONAVÍRUS Tento liek výrazne
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/archív)

V USA liek podmienečne môže používať už od mája tohto roku. Minulý týždeň sotrovimab pre liečbu pacientov s rizikom vyvinutia závažných symptómov ochorenia COVID-19 schválil aj Britský úrad pre reguláciu liekov. Európska lieková agentúra v polovici novembra oznámila, že začala posudzovať žiadosť o schválenie predaja lieku Xevudy. Predpokladali, že stanovisko by mohli vydať do dvoch mesiacov.

Viac o téme: LiekKoronavírusOmikronSotrovimabXevudy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu