Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

ŠÚKL sťahuje z trhu jednu šaržu lieku na rakovinu krvi: Našli sa falošné balenia

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: gettyimages.com)

BRATISLAVA - Štátny ústav pre kontrolu liečiv (ŠÚKL) stiahol z trhu jednu šaržu lieku, ktorý sa používa pri liečbe rakoviny krvi u dospelých. Ide o liek Imbruvica 140 mg tvrdé kapsuly, č. šarže: KIS0400 (exp. 08/2023). Dôvodom je výskyt jej falšovaných balení v legálnom distribučnom reťazci. Informovala o tom hovorkyňa ŠÚKL Magdaléna Jurkemíková.

"Je len veľmi malá pravdepodobnosť, že sa u pacientov nachádza falšované balenie lieku, keďže lekárnik má povinnosť pri výdaji lieku overovať pravosť lieku," povedala hovorkyňa. ŠÚKL doposiaľ identifikoval dve podozrivé balenia liekov.

Falšované balenia boli odhalené v rámci distribučného reťazca systémom overovania bezpečnosti liekov. ŠÚKL preto nariadil stiahnutie danej šarže z úrovne distribučných spoločností, lekární, zdravotníckych zariadení a pacientov.

Liek bude v lekárni vymenený za inú šaržu

Pacienti, ktorí majú danú šaržu, majú liek vrátiť do najbližšej lekárne. "Nie je potrebné vracať liek do lekárne, v ktorej bol liek vydaný. Pacientovi bude balenie vymenené za inú šaržu," doplnila Jurkemíková. Kontaktovať tiež možno ŠÚKL na telefónnom čísle 0911 98 42 98. Dostupnosť lieku podľa ŠUKL nie je ohrozená. Na trhu sú k dispozícii iné šarže lieku.

Viac o téme: LiekFalošnéBalenieŠÚKLRakovina krvi
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu