Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Donovaly sú pre husté sneženie uzavreté pre nákladné autá nad 10 metrov

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: gettyimages.com)

BRATISLAVA - Horský priechod Donovaly je pre husté sneženie uzavretý pre nákladné vozidlá nad 10 metrov. V mnohých lokalitách je pre silné sneženie dohľadnosť do 100 metrov. Na webe zjazdnost.sk o tom informuje Slovenská správa ciest (SSC).

Cesty I., II. a III. triedy sú podľa SSC zjazdné. Povrch vozoviek je na západnom a strednom Slovensku prevažne pokrytý vrstvou čerstvého, kašovitého alebo utlačeného snehu. Na ostatnom území je povrch vozoviek suchý až mokrý. Horské priechody sú taktiež zjazdné. Poväčšine sú pokryté čerstvým a utlačeným snehom. Na horských priechodoch Huty a Vrchslatina je miestami zľadovatený sneh, tvrdí SSC. 

Miestami zľadovatený sneh je aj na cestách Pavčina Lehota - Jasná, Spišská Belá - Spišská Stará Ves, a na cestách v obvodoch Haligovce a Spišská Stará Ves. SSC pripomína, že cesta na úseku Úhornianske sedlo - Krásnohorské Podhradie je v zime neudržiavaná a uzavretá pre všetku dopravu. Úseky Nitrianske Pravno - Fačkovské sedlo, horské priechody Príslop a Šútovce sú počas zimnej sezóny uzavreté pre vozidlá nad desať metrov. Úsek cesty Srdiečko - Bystrá je zjazdný len so snehovými reťazami pre všetky vozidlá. 

Donovaly sú pre husté
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Malé lavínové nebezpečenstvo

Vo všetkých pohoriach Slovenska platí malé lavínové nebezpečenstvo, prvý stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. Informoval o tom v nedeľu Martin Buliak zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby (HZS).

Sneh je v dôsledku zrážok a silného západného vetra premiestnený najmä na východné svahy hrebeňov a žľabov najvyšších polôh. Tam je možné lavínu uvoľniť v strmom, extrémnom teréne. "Snehová pokrývka nie je vysoká, preto zatiaľ nepredstavuje veľké riziko. Neustále prechody frontálnych systémov, spojené s veľmi silným vetrom, spôsobujú previevanie snehu na záveterné strany. Tu sa vytvárajú dosky s vyššou tvrdosťou, ktoré predstavujú potenciálne riziko uvoľnenia lavín po veľkom dodatočnom zaťažení," priblížil Buliak.

Povrch snehu je vo väčšine prípadov prachový, no vplyvom silného vetra sa začína ukladať do nosných dosiek väčšej tvrdosti. V najvyšších polohách Tatier pretrváva silný vietor, ktorý vytvára na záveterných stranách hrebeňov tvrdé snehové až ľadové preveje, upozornil Buliak.

Viac o téme: SnehDonovalySneženie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu