Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

PRIESKUM Dôverovať vláde a parlamentu? To teda nie! Od voličov prišla facka: Slováci už skôr veria TÝMTO

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA – Viac veríme primátorom, ako vláde a nebyť prezidentky, veľká politika by od tej lokálnej dostávala v dôveryhodnosti výrazne na frak. Nový prieskum, ktorý priniesla mimovládna organizácia Transparency International Slovensko nastavil našej vláde aj poslancom zrkadlo.

Podľa štatistiky vláde aktuálne dôveruje len necelá štvrtina populácie. Oveľa lepšie na tom nie je ani parlament s dôverov 27 percent. Iná káva je to však pri primátoroch, starostoch a poslancoch mestských a obecných zastupiteľstiev. Tu sa dôvera vyšplhala až na 58 percent.

Výrazne vyššiu dôveru ako vláda a parlament požívajú v priemere aj župani. Tým verí percent 43 percent respondentov. Župným poslancom už o niečo menej, 41 percent.

"Dobré meno" vrcholovým politikom ako tak napravila iba prezidentka Zuzana Čaputová, ktorej rozhodne alebo skôr dôveruje necelých 52 percent opýtaných.

PRIESKUM Dôverovať vláde a
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Facebook/Transparency International Slovensko)

"Zaujímavosťou je, že pri všetkých siedmich volených inštitúciách deklarovali vyššiu mieru dôvery ženy a vysokoškolsky vzdelaní ľudia a až na komunálnu úroveň aj ľudia s vyššími príjmami. (V prípade prezidentky je rozdiel medzi pohlaviami najmarkantnejší - dôveruje jej 57 percent žien a 45 percent mužov). Naopak, nižšiu dôveru ku všetkým inštitúciám pociťujú občania maďarskej národnosti a z hľadiska volebných preferencií predovšetkým voliči Republiky, ĽSNS a nevoliči," uviedla mimovládka.

PRIESKUM Dôverovať vláde a
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Dôvere sa netešia ani primátori veľkých miest 

Ukázalo sa, že na komunálnej úrovni ľudia v priemere viac veria starostom a poslancom malých dedín. V obciach do 1000 obyvateľov verí starostom cez 68 percent a poslancoch takmer 65 percent obyvateľov.

O niečo menšej dôvere sa už tešia primátori a poslanci veľkých a anonymnejších miest. Pri tých nad 50-tisíc a 100-tisíc obyvateľov je toto číslo pod 50 percent. A platí, že čím väčšie mesto, tým menej sa jeho čelní predstavitelia tešia dôvere miestnych obyvateľov. Najhoršie z tohto porovnania totiž vychádzajú primátori Bratislavy a Košíc, ktorým v priemere dôveruje len necelých 44 percent obyvateľov. Aj takáto miera dôvery je však stále podstatne vyššia, ako v prípade vlády či parlamentu.

Prieskum robila agentúra Focus pre Transparency v druhej polovici novembra na vzorke 1005 respondentov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu