Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Brhel obvinený v kauze Mýtník: Obhajoba vytiahla nový znalecký posudok!

Jozef Brhel Zobraziť galériu (2)
Jozef Brhel (Zdroj: Ivan Mego)

BRATISLAVA - Obhajoba obvineného Jozefa Brhela tvrdí, že ich klient nespôsobil štátu škodu vo výške 60 miliónov eur. Argumentujú znaleckým posudkom, kde to potvrdila pätica znalcov. Podnikateľ je obvinený v kauze Mýtnik a Špecializovaný trestný súd v Pezinku mu iba tento týždeň predĺžil väzbu.

Podľa dnešného vyjadrenia Brhelových obhajcov Michala Mandzáka, Jozefa Kleberca a Štefana Kočana znalecký posudok jednoznačne vyvrátil hlavné tvrdenie obžaloby, že obvinený spôsobil cez IT spoločnosť Allexis štátu škodu vo výške približne 60 miliónov eur.

Podľa tohto posudku mal dokonca štát na informačných systémoch uvedenej spoločnosti zarobiť 3,7 miliardy eur. Stalo sa tak vďaka tomu, že využitím informačných systémov Allexisu štát znížil daňovú medzeru zo 41 percent na 26 percent, čo do štátneho rozpočtu prinieslo uvedenú sumu.

Obhajcovia Jozef Brhela: Ich klient nespôsobil štátu škodu vo výške 60 miliónov eur (Zdroj: Facebook/Advokátska kancelária Mandzák a spol. sro)

„Môj klient Ing. Jozef Brhel chce zároveň poukázať na skutočnosť, že po padnutí hlavného tvrdenia obžaloby o spôsobení škody, ostáva celý proces na tvrdení niekoľkých takzvaných kajúcnikoch, teda osôb obvinených z iných trestných činov. Konkrétne ide o Ľudovíta Makóa, Michala Suchobu a Františka Imreczeho. Títo takzvaní kajúcnici sú však v inom procese obvinení z toho, že štát na podvodoch s DPH pripravili o 18 miliónov eur. Klient preto predpokladá, že menovaní kajúcnici si obvinenie na jeho osobu vymysleli, aby nemuseli vrátiť ukradnutých 18 miliónov eur a odišli s niekoľkomesačným podmienečným trestom a pár tisícovou pokutou. Celý proces považuje za politický, keďže svojho času bol politicky aktívny,“ uviedol Brhelov právny zástupca Michal Mandzák.

Dodal, že akcionárom spoločnosti preukázateľne nebol Ing. Jozef Brhel, ale jeho syn Jozef Brhel MBA ml., ktorý mal na starosti zahraničné projekty Allexisu.

Jozef Brhel prišiel do
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Ivan Mego)

Podnikateľa obvinili a zadržali pri januárovej policajnej akcii Mýtnik. V rámci akcie obvinili aj jeho brata Petra Brhela, exšéfa finančnej správy Františka Imreczeho, bývalého šéfa IT sekcie finančnej správy Milana Gregu a konateľku IT spoločnosti Allexis Janu Rovčaninovú.

Obvinenia všetkých zadržaných sa podľa polície týkali trestnej činnosti súvisiacej s machináciami pri verejnom obstarávaní a s korupciou.

Brhelova obhajoba dnes tiež potvrdila, že sudkyňa Špecializovaného trestného súdu v Pezinku ich klientovi predĺžila väzbu do 2. februára 2022. Rozhodnutie nie je právoplatné. Podali voči nemu sťažnosť.

Viac o téme: VäzbaObhajobaZnalecký posudokJozef BrhelKauza mýtnik
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu