Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

AKTUÁLNE Kauza Mýtnik smeruje na súd: ÚŠP podal obžalobu na šesť osôb

Úrad špeciálnej prokuratúry
Úrad špeciálnej prokuratúry (Zdroj: Facebook/Úrad špeciálnej prokuratúry GP SR)

BRATISLAVA – Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) podal obžalobu v kauze Mýtnik na šesť obvinených osôb pre päť skutkov. Obžaloba sa týka ekonomickej a korupčnej trestnej činnosti. ÚŠP o tom informoval na sociálnej sieti.

"V jednom prípade ide o porušovanie povinnosti pri správe cudzieho majetku, machinácie pri verejnom obstarávaní a verejnej dražbe, v ďalšom skutku ide o legalizáciu príjmu z trestnej činnosti, v zostávajúcich troch skutkov ide o zločin prijímania úplatku," priblížil ÚŠP.

 

KAUZA "MÝTNIK" SMERUJE NA SÚD Prokurátor ÚŠP GP SR dnes podal v kauze “Mýtnik” obžalobu na 6 obvinených osôb pre 5...

Posted by Úrad špeciálnej prokuratúry GP SR on Tuesday, February 15, 2022

Predmetom obžaloby je obstaranie majetku zo strany štátu v rozpore so zákonom o verejnom obstarávaní, pričom nakladanie so štátnymi prostriedkami malo byť súčasne neefektívne a nehospodárne. "Na toto konanie mala nadväzovať legalizačná schéma, ktorej účelom malo byť nesprehľadnenie finančných tokov prostredníctvom zahraničných entít," uviedla prokuratúra.

Korupčné prehrešky

S podozrením zo spáchania týchto ekonomických činov úzko súvisia aj dva korupčné delikty. "Jeden korupčný skutok sa týka obstarávania majetku na Finančnej správe SR v súvislosti so zákazkami s nízkou hodnotou," doplnil ÚŠP.

V rámci kauzy Mýtnik obvinili okrem iných podnikateľa Jozefa Brhela, jeho syna Jozefa Brhela mladšieho. Tiež bývalého štátneho tajomníka Ministerstva financií Radka Kuruca, podnikateľa Martina Bahledu, ale aj Milana Gregu a Miroslava Slahučku. Obvinený je aj exšéf finančnej správy František Imrecze či Michal Suchoba.

Viac o téme: KauzaSúd ÚŠPMýtnik
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu