Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Mikuš: Stranícky súd potvrdí vylúčenie kritikov Dzurindu

Mikuláš Dzurinda
Mikuláš Dzurinda (Zdroj: Nový Čas)

BRATISLAVA - Vylúčenie štrnástich kritikov vedenia opozičnej SDKÚ-DS s najväčšou pravdepodobnosťou potvrdí aj stranícky súd. Jeden z potrestaných bratislavských regionálnych politikov Valentín Mikuš ČTK povedal, že očakáva len formálne potvrdenie rozhodnutia, ktoré presadil jej líder Mikuláš Dzurinda.

Predseda SDKÚ-DS navrhol trest niekoľko dní po tom, ako nespokojní členovia strany zverejnili svoje výhrady voči smerovaniu strany. "Predpokladám, že scenár, ktorý bol na na rade, bude pokračovať," povedal ČTK Mikuš, ktorý viedol bratislavský regionálny zväz SDKÚ-DS. Rozhodnutie prezídia strany o vylúčení prišlo po niekoľkohodinovom sobotňajšom rokovaní Ústrednej rady, ktorá je druhým najvyšším orgánom SDKÚ-DS.

Proti funkcionárom z bratislavského regiónu sa podľa skorších Mikušových vyjadrení postavili zástupcovia ostatných krajov a to sa podľa neho zopakuje aj pri rozhodovaní osemčlenného súdu. "Každý kraj má len jedného zástupcu, takže to bude len formalita," dodal. Mikuš nevedel povedať, kedy stranícky súd zasadne.

Mikuš spolu s ďalšími členmi bratislavskej organizácie SDKÚ-DS tento týždeň vyzvali v médiách na diskusiu o lídroch strany a spôsobe jej vedenia. Podľa Dzurindu tým porušili stranícke stanovy aj dohodu, že o problémoch vo vnútri strany sa nebude diskutovať prostredníctvom novín či televízií.

Medzi potrestanými politikmi je aj poslanec parlamentu Martin Kuruc, starosta bratislavskej mestskej časti Staré Mesto Andrej Petrek, predseda predstavenstva dopravného podniku hlavného mesta a bývalý člen vedenia STV Branislav Zahradník či námestníci bratislavského primátora Milan Cílek a Tomáš Korček. Podľa Mikuša však zatiaľ nehrozí, že by napríklad poslanci SDKÚ-DS v mestskom zastupiteľstve navrhli odvolanie primátorových námestníkov.

"Väčšina poslaneckého pléna podporila výzvu na diskusiu," poznamenal. Celkovo sa podľa neho postavilo za návrhy, ktoré presadzovali potrestaní politici, asi 160 z približne tisícky členov strany v Bratislavskom kraji. "A stále sa pridávajú ďalší," tvrdil.

SDKÚ-DS si síce udržuje pozíciu najsilnejšej opozičnej strany, čelí však stagnácii voličskej priazne. Dzurinda vyhlásil, že napriek tomu nechce meniť doterajší štýl politiky strany.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu