Piatok24. máj 2024, meniny má Ela, Vanesa, zajtra Urban

SDKÚ-DS pozastavila členstvo štrnástim Dzurindovým kritikom

Uznesenie navrhol šéf strany Mikuláš Dzurinda.
Uznesenie navrhol šéf strany Mikuláš Dzurinda. (Zdroj: SITA)

TRNAVA - Predseda opozičnej SDKÚ-DS Mikuláš Dzurinda v sobotu presadil pozastavenie členstva svojim štrnástim straníckym kritikom. Strana členov bratislavskej organizácie potrestala po tom, čo tento týždeň vyzvali na diskusiu o lídroch a spôsobe vedenia v SDKÚ-DS.

Medzi potrestanými je poslanec Martin Kuruc, bývalý člen vedenia STV Branislav Zahradník a starosta bratislavského Starého Mesta Andrej Petrek. Vylúčenie podľa stanov musí ešte potvrdiť stranícky súd.

"Flagrantne porušili stanovy strany," povedal novinárom Dzurinda po zasadnutí prezídia a Ústrednej rady strany, ktorá je druhým najvyšším orgánom SDKÚ-DS. Členovia bratislavského regionálneho zväzu strany podľa neho neponúkli žiadnu alternatívu súčasnému vedeniu. Nechceli údajne ani navrhnúť kandidáta na predsedu, hoci Dzurinda je vraj ochotný zvolať kongres strany, ak by sa našiel súper s výraznou podporou vedenia. "Všetko naznačuje tomu, že signatárom vôbec nejde o diskusiu, ale že sa vytvára druhé centrum moci," dodal.

Podpredseda strany a bývalý minister financií Ivan Mikloš zároveň obvinil potrestaných kritikov zo snahy posilniť organizácie podporujúce vládu Roberta Fica. "Títo ľudia sa podieľali na vytváraní provládnych zamestnávateľských zväzov," povedal. Tie mal podľa Mikloša svojim členstvom posilniť bratislavský dopravný podnik, v ktorého vedení je Zahradník.

Jeden z potrestaných členov Valentín Mikuš počas rokovania tvrdil, že z SDKÚ-DS odísť nechce. "Slovensko sa postavilo proti Bratislave," povedal novinárom narážajúc na to, že bratislavský zväz prehlasovali iné regióny.

Už skôr vystúpil s námietkami voči Dzurindovi aj podpredseda a bývalý minister obrany Juraj Liška. Ten však v strane zostáva. Kritici z Bratislavy totiž na rozdiel od Lišku porušili pondelkové uznesenie prezídia, že vnútrostranícke problémy nebudú riešiť prostredníctvom médií, zdôvodnil Dzurinda.

SDKÚ-DS dnes o situácii v strane diskutovala takmer desať hodín. Okrem vylučovania sa strana aj posilnila, keď do SDKÚ-DS vstúpil poslanec Európskeho parlamentu Peter Šťastný, ktorý za stranu kandidoval. Najsilnejšia opozičná strana bývalého dvojnásobného premiéra Dzurindu dlhodobo zaostáva v preferenciách za vládnym Smerom-SD Roberta Fica. Po očakávanom vylúčení Kuruca sa jej poslanecký klub oslabí z 31 členov na 30.

Problémom vo vnútri strany sa v minulosti nevyhli ani dve zvyšné opozičné zoskupenia SMK a KDH. V SMK sa vlani nečakane vymenil predseda, z KDH odišli štyria dlhoroční poslanci na čele s bývalým ministrom vnútra Vladimírom Palkom.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu