Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Spoločnosť Arriva sa zaviazala, že problém s nedostatkom vodičov vyrieši

Predseda Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) Juraj Droba Zobraziť galériu (9)
Predseda Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) Juraj Droba (Zdroj: Topky/Maarty)

BRATISLAVA - Nový regionálny autobusový dopravca v Bratislavskom kraji Arriva situáciu nezvláda. Na utorkovej tlačovej konferencii to vyhlásil predseda Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) Juraj Droba s tým, že v hre sú tri možné riešenia problému. Prvým je rokovanie Arrivy s potenciálnymi subdodávateľmi, kde už prebiehajú rokovania. Druhým riešením je pokračovanie v súčasnom tempe, kde dopravca bude naberať vodičov postupne a trvať to bude niekoľko týždňov, a tretím je vypovedanie zmluvy s Arrivou.

Dopravná obslužnosť Bratislavského kraja spojmi Arrivy je momentálne na úrovni 65 percent. "Od 15. novembra ide o štvorpercentné zlepšenie. Žiadal som pre obyvateľov citeľnejšie zlepšenie," vyhlásil Droba. Ako podotkol, požiadal dopravcu, aby začal rokovať s potenciálnymi subdodávateľmi pre vykrytie určitého percenta výpadkov spojov. "Rokovania prebiehajú od minulého týždňa a sú intenzívne," povedal šéf BSK.

Arriva situáciu v BSK nezvláda, vyhlásil to predseda BSK Juraj Droba (Zdroj: Topky/Maarty)

Zároveň potvrdil, že Arriva rokuje aj so spoločnosťou Slovak Lines, ktorá do polovice novembra prevádzkovala prímestskú dopravu v Bratislavskom kraji. Ak by sa Arriva s nejakým subdodávateľom dohodla, Droba odhaduje okamžité vyriešenie situácie. "Jazdilo by 90 a viac percent spojov," poznamenal.

Naberanie nových vodičov by trvalo príliš dlho

Ak by však dopravca pokračoval v súčasnom postupnom naberaní nových vodičov, trvalo by to podľa predsedu kraja niekoľko týždňov. Nepovažuje to preto za cestu. V hre je aj vypovedanie desaťročnej zmluvy, ktorú BSK podpísal s Arrivou za vyše 330 miliónov eur. "Vyhodnocovali sme to. Má to však závažné konzekvencie. Museli by sme vypisovať novú súťaž," povedal Droba s tým, že by to na minimálne šesť týždňov až dva mesiace spôsobilo výpadok regionálnej autobusovej dopravy v kraji. "Ide o nepopulárny scenár," priznal.

Predseda Bratislavského samosprávneho kraja
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

Predseda verí v dohodu

Verí preto, že sa Arriva dohodne s iným dopravcom na subdodávke a problém sa v krátkom čase vyrieši. Zároveň potvrdil, že ju neminú sankcie za spôsobené problémy a už teraz sa hýbu v státisícoch eur. "Pribúdať budú každým dňom, pokiaľ nebude dosiahnutá 90-percentná dopravná obslužnosť," vyhlásil predseda BSK.

Deklaruje, že BSK sa v tejto situácii ocitol ako "hasič" a musí hasiť problém, ktorý nespôsobil. "Sme objednávateľom, nie dopravcom," podotkol Droba. Očakáva, že podobné problémy môžu zažívať aj iné samosprávne kraje na Slovensku.

Predseda Bratislavského samosprávneho kraja
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

Arriva má od polovice novembra, keď začala prevádzkovať prímestskú dopravu v Bratislavskom kraji, problém s nedostatkom vodičov. Chýbalo jej ich okolo 100. Prejavuje sa to vo výpadkoch viacerých spojov. Vedenie BSK dalo Arrive čas do 26. novembra, aby problém citeľne vyriešila. Dopravca v uplynulých dňoch opakovane deklaroval snahu o vyriešenie problému a tvrdil, že sa situácia postupne zlepšuje.

Arriva: Zaviazali sme sa, že problém vyriešime

Spoločnosť Arriva sa zaviazala, že problém s nedostatkom vodičov v Bratislavskom kraji vyrieši. Situácia sa postupne zlepšuje, stále získavame nových vodičov. Uviedla to riaditeľka pre obchod a komunikáciu spoločností Arriva na Slovensku Petra Helecz. Reagovala tak aj na utorkovú tlačovú konferenciu predsedu Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) Juraja Drobu, ktorý predstavil tri scenáre možného riešenia problému v regionálnej autobusovej doprave.

"Za posledný týždeň a pol sa k nám pridalo ďalších 55 vodičov. Polovica z nich už vozí cestujúcich, druhá polovica začne od stredy (1. 12.). Prácu ponúkame ďalším vodičom," podotkla Helecz. Dopravca ponúka každému, kto do 15. decembra podpíše zmluvu a začne voziť cestujúcich, náborový bonus 3500 eur spolu s prvou výplatou.

Arriva deklaruje, že pre vyriešenie problému v Bratislavskom kraji zazmluvnila aj mikrobusy, ktoré od minulého týždňa vozia cestujúcich. Zároveň dopravca potvrdil pokračovanie v rokovaniach s ďalšími dopravcami, ktorí deklarujú, že vedia zabezpečiť vodičov. "Keď dospejeme k dohode, budú títo vodiči nasadení výhradne na tie spoje, ktoré aktuálne nejazdia," podotkla Helecz. Na základe požiadaviek cestujúcich pokračuje dopravca s Bratislavskou integrovanou dopravou aj v konzultáciách o úpravách cestovných poriadkov. Nové cestovné poriadky budú na celom Slovensku platiť od 12. decembra.

Na snímke autobus spoločnosti
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: TASR - Pavol Zachar)

Či Arriva aktuálne rokuje aj s bývalým regionálnym autobusovým dopravcom v Bratislavskom kraji, spoločnosťou Slovak Lines, dopravca neodpovedal. Debatu medzi dvoma firmami však potvrdil predseda BSK Juraj Droba. Šéf Arrivy na Slovensku László Ivan pred pár dňami na ponuku na pomoc od Slovak Lines odpovedal, že sú pripravení komunikovať a vypočuť si serióznosť tejto ponuky.

Slovak Lines potvrdil, že s Arrivou vedie už niekoľko dní intenzívne rokovania. "Veríme, že už čoskoro budeme môcť s výsledkom rokovaní oboznámiť všetkých obyvateľov Bratislavského kraja. Pred ukončením rokovaní sa však nemôžeme vyjadrovať k akýmkoľvek detailom," povedal hovorca Slovak Lines Štefan Bako. Ako tvrdí, cieľom je, aby sa doprava v Bratislavskom kraji vrátila čo najskôr k spoľahlivej a funkčnej prevádzke.

Bako zároveň potvrdil, že Slovak Lines momentálne nezamestnáva a nedisponuje žiadnymi voľnými vodičmi. "Sme však po uzavretí dohody pripravení osloviť všetkých bývalých zamestnancov, ktorí sa rozhodli neprijať pracovné ponuky nového dopravcu. Nedokážeme predikovať, nakoľko budeme úspešní, vieme však, že je tu reálna šanca na zvrátenie negatívneho stavu," skonštatoval s tým, že každým dňom sa však ich možnosti znižujú.

Viac o téme: DopravcaBSKJuraj DrobaArriva
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu