Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Valí sa na nás cenová katastrofa: Štatistický úrad s hrozivým grafom, inflácia je najvyššia za posledných 13 rokov!

Ceny prudko narástli. Zobraziť galériu (3)
Ceny prudko narástli. (Zdroj: Gettyimages.com, Štatistický úrad SR)

BRATISLAVA - Akoby sa ľudstvo už dosť netrápilo s aktuálnou pandémiou nového koronavírusu, je tu aj druhý problém, ktorý z toho vyplýva. V prípade krízy sa dá totiž očakávať, že začne rásť aj inflácia, čo pre bežných spotrebiteľov znamená razantný nárast cien prakticky všetkých položiek. Či už sa bavíme o potravinách, stavebných materiáloch, ceny išli hore a Štatistický úrad SR (ŠÚ) hovorí o najvyššej inflácii za 13 rokov!

archívne video

Guvernér NBS: Ceny tovaru a služieb začali razantne rásť, očkovanie je rozhodujúca premenná pre vývoj v nasledujúcich mesiacoch (Zdroj: TASR/Pavol Zachar)

Sme najvyššie od roku 2008

Medziročný rast cien v októbri 2021 totiž v týchto dňoch dosiahol najvyššiu hodnotu od októbra roku 2008. Ceny v októbri naďalej dramaticky rástli, inflácia dosiahla až 5,1 %, čo je v tomto prípade najvyššie číslo za posledných 13 rokov. Informoval o tom sám ŠÚ SR, ktorý k tomuto zisteniu prikladá aj graf. O tomto vývoji hovoril aj guvernér Národnej banky SR Peter Kažimír.

Valí sa na nás
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Štatistický úrad SR)

V hlavných úlohách sú potraviny

Úrad má aj odpoveď na to, čo infláciu najviac v tomto raste ovplyvnilo. "Hodnotu inflácie medziročne najvýraznejšie podporil rast cien potravín o 4,3 %, čo je rovnaká hodnota ako v septembri a zároveň najvyššia hodnota od mája 2020. Vplyv zaznamenali váhovo najdôležitejšie potravinové skupiny, a to chlieb a obilniny, mlieko a syry. Medziročne mali vyššie ceny aj mäso, zelenina a ovocie, tie však v porovnaní so septembrom zlacňovali," vysvetľuje ŠÚ.

Valí sa na nás
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Nejde však len o jedlo a potraviny

Nárast však nenastal iba pri potravinách. Najväčšia položka v štruktúre výdavkov slovenských domácností je zvyčajne tá za bývanie a energie. Aj tie zvýšili rast zo septembrových 2,6 % na októbrových 3,5 %.

Táto hodnota rástla už neuveriteľný šiesty mesiac za sebou. Tento trend podľa úradu už úplne zlikvidoval efekt zlacnenia energií zo začiatku roka, ktorý pozitívne utlmuje infláciu najmä v odbore bývanie celý tento rok. 

V súhrne za desať mesiacov roka 2021 v porovnaní s rovnakým obdobím roka 2020 sa spotrebiteľské ceny zvýšili o 2,6 %. Medziročne sa index spotrebiteľských cien zvýšil za domácnosti zamestnancov o 2,7 %, za nízkopríjmové domácnosti o 2,5 %, za domácnosti dôchodcov o 2,4 %.

Viac o téme: CenyPotravinyStavebné materiályInfláciaŠtatistický úrad
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu