Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

KORONAVÍRUS Výskum Pfizeru u detí je mimoriadne sľubný: Vyše 90-percentná úspešnosť, ktorú podporuje nová štúdia!

Vakcína je u detí od 5 do 11 mimoriadne účinná. Zobraziť galériu (2)
Vakcína je u detí od 5 do 11 mimoriadne účinná. (Zdroj: Gettyimags.com, TASR/Paul Zinken/dpa via AP)

BRATISLAVA - Svet je obkľúčený pandémiou koronavírusu už niekoľko mesiacov a viac ako rok sa globálne boríme s novými a novými variantmi tohto ochorenia. V niektorých krajinách (a tá naša rozhodne nie je výnimkou) je problém hlavne s tempom očkovania. Reč však už nie je len o dospelých ľuďoch, ale aj o ochrane tých najmenších. Práve v týchto dňoch sa ale otvárajú dvere aj v tejto sfére, pretože vakcína od firmy Pfizer-BioNTech je bezpečná a účinná pre deti vo veku od 5 do 11 rokov. Tvrdí to najnovšia štúdia.

archívne video

Pediatrička Elena Prokopová o očkovaní detí (Zdroj: FB/Bratislavský samosprávny kraj)

O výskume vakcíny píše portál Denník N, ktorý dáva do popredia výsledky najnovšej štúdie v renomovanom lekárskom časopise NEJM. Do tohto výskumu sa zapojilo 2268 detí. Výsledky z neho vyšli v časopise len tento týždeň.

Až 91-percentná účinnosť

O výsledkoch spojenej druhej a tretej fázy klinického skúšania informoval výrobca Pfizer už v septembri tohto roku. V tomto prípade však išlo len o stručnú správu, ktorá neprešla kontrolou vedeckej obce. 

Výskum prebiehal tak, že deťom od piatich rokov podávali dve menšie dávky po 10 mikrogramoch s odstupom 21 dní. V tomto prípade deťom stačí menšia dávka ako dospelým. Ich imunitný systém je totiž v mladosti vyvinutejší. Účinky a výsledky sú mimoriadne sľubné. Vakcína pre deti od 5 rokov zaučínkovala až na 90,7 percenta. V zaočkovanej skupine (1517 detí) sa infikovali len tri deti. Placebová skupina (len fyziologický roztok a nie vakcína) sa infikovalo až 16 detí.

Ilustračné foto
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Keďže obe skupiny boli pomerne malé, interval spoľahlivosti je 68 až 98 percent. Niektorí vedci preto upozorňujú, že presnejšie čísla o účinnosti uvidíme až po tom, ako sa vakcína začne masovo používať. Interval spoľahlivosti je teda pre menšiu skupinu detí len 68 až 98 percent. Niektorí vedci preto upozorňujú, že presnejších dát sa dočkáme až po tom, ako sa vakcína začne masovo používať.

Pediatrička Visolajská vraj bude s deťmi čakať prvá v rade, akonáhle vakcínu schváli EMA

K výskumu o vakcíne pre deti sa vyjadrila pre denník aj pediatrička Kristína Visolajská. Povedala, že súčasná legislatíva umožňuje, aby sa dalo zaočkovať pomerne široké spektrum detí. "Ak má dieťa napríklad astmu, možno ho po zvážení zaočkovať. Prakticky nemôžeme zaočkovať len úplne zdravé deti," myslí si lekárka.

Visolajská však trvá na tom, že univerzálne očkovanie detí vo veku 5+ plne schváli až po odsúhlasení Európskou liekovou agentúrou (EMA). "Principiálne je správne čakať na ich rozhodnutie, obzvlášť pri deťoch ide o veľmi citlivú tému," povedala lekárka pre deti. "Ak EMA očkovanie detí od 5 do 11 rokov schváli, so svojimi deťmi budem prvá v rade na očkovanie,“ sľubuje Visolajská.

Ktoré deti sa u nás dnes môžu očkovať?

Na Slovensku sa môžu proti covidu zaočkovať zatiaľ len vybrané skupiny detí vo veku 5+. O očkovanie môže požiadať zákonný zástupca.

Rizikové faktory u dieťaťa môžu byť neurovývinové ochorenia, chronické pľúcne ochorenia, poruchy imunity, onkologické ochorenia, chronické srdcové zlyhávanie a pľúcna hypertenzia, vážna forma anémie či ďalšie, iné ochorenia po zvážení špecialistu.

Viac o téme: PrieskumDetiOčkovanieVakcínaPfizerBioNTech
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu