Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

KORONAVÍRUS Primátori krajských miest bijú na poplach: Situácia v nemocniciach je kritická

Ján Nosko
Ján Nosko (Zdroj: TASR / Branislav Račko)

ŽILINA - V krajských mestách je situácia v súvislosti s pandémiou nového koronavírusu veľmi vážna a naďalej sa zhoršuje. Primátori združenia krajských miest K8 na to upozornili po piatkovom rokovaní v Žiline s tým, že samosprávy sú pripravené podať nemocniciam pomocnú ruku.

Zástupcovia krajských samospráv podľa žilinského primátora Petra Fiabáneho citlivo vnímajú, že napriek vyššej zaočkovanosti dopadajú problémy práve na zdravotnícke zariadenia v mestách, pretože sú spádovými nemocnicami. "Dnes je stav neúnosný a obavy z ďalšieho vývoja sú pre nás zásadné. Veľmi neradi by sme boli, aby sa opakovala situácia, ktorú sme zažili počas prvej a druhej vlny pandémie," povedal.

Primátori krajských miest upozornili na kritickú situáciu v nemocniciach (Zdroj: TASR/Erika Ďurčová)

Primátor Banskej Bystrice Ján Nosko podotkol, že samosprávy v prvej aj v druhej vlne pandémie ukázali schopnosť pomôcť a situáciu riešiť. "Aj teraz sme pripravení podať nemocniciam pomocnú ruku a urobíme všetko pre to, aby sme situáciu, ktorá je naozaj kritická, dokázali zvládnuť. V našich mestách sú umiestnené najväčšie nemocnice na Slovensku. Vieme, že naozaj pribúdajú neočkovaní pacienti. Pribúdajú na lôžkach, ktoré si potom vyžadujú umelú pľúcnu ventiláciu, lôžok ubúda a ubúda tiež personál," skonštatoval Nosko.

Situácia je alarmujúca

Pripomenul, že krajské mestá sú schopné pomôcť napríklad vytváraním podmienok pre deti zdravotníckych pracovníkov pri zatváraní škôl. "Aby rodič – zdravotná sestra, lekár mohol ísť do práce. Situácia je komplikovaná aj čo sa týka dopravnej zdravotnej služby a záchrannej služby. Kým v júli a v auguste bolo približne päť prevozov pacientov denne, dnes sú to stovky. Situácia je naozaj alarmujúca," dodal banskobystrický primátor.

Na podporu území mestského rozvoja je potrebných viac peňazí, tvrdí primátor Rybníček (Zdroj: TASR/Erika Ďurčová)

"Chceme poďakovať zdravotníckym zariadeniam a personálu, že v tejto situácii znova s nasadením svojich síl pokračujú v boji s novým koronavírusom. Len nás naozaj mrzí nejednotnosť spoločnosti. Spôsobuje, že mnoho pacientov je v nemocniciach úplne zbytočne, vyťažuje zdravotnícky systém a iné vážne prípady sú odsúvané," uzavrel žilinský primátor.

Viac o téme: NemocnicePrimátoriMestáKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu