Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Ďalší škandál ohľadom americkej ambasády: Odmietajú platiť nájom! Dlh sa vyšplhal už na státisíce eur

Pohľad na bezpečnostný plot Ambasády USA na Hviezdoslavovom námestí. Zobraziť galériu (2)
Pohľad na bezpečnostný plot Ambasády USA na Hviezdoslavovom námestí. (Zdroj: SITA, /Marko Erd)

BRATISLAVA – Americké veľvyslanectvo na seba opäť upútalo pozornosť. Po niekoľkoročnom spore o trojmetrový plot, ktorým je budova na Hviezdoslavovom námestí obohnaná, sa ambasáda najnovšie dostala do konfliktu s pamiatkarmi. Diplomati totiž nechcú platiť nájom a ich dlh sa vyšplhal na státisíce.

Budovu na Hviezdoslavovom námestí, v ktorej veľvyslanectvo sídli, spravuje Pamiatkový úrad. Americká ambasáda však už niekoľko mesiacov pamiatkarom odmieta platiť nájomné. Ako upozornili Hospodárske noviny, dlh sa už vyšplhal na takmer 260-tisíc eur.

Podľa šéfa Pamiatkového úradu Radoslava Ragača je dôvodom takejto pohľadávky to, že veľvyslanectvo má „na niektoré problematiky súvisiace so správou objektu odlišný pohľad“.

Ambasáda konkretizovala, že neuhradené sumy súvisia diskusiami týkajúcimi sa „veľmi potrebných a dlho očakávaných opráv budovy“.

Pamiatkari však argumentujú tým, že v zmluve sa neuvádza, že nespokojnosť s fasádou by sa mohla stať dôvodom na neplatenie nájmu. Ragač zároveň dúfa v skoré vyriešenie tohto sporu a nad rozviazaním kontraktu s ambasádou nateraz neuvažuje.

Pohľad na bezpečnostný plot
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA, /Marko Erd)

Podľa údajov na stránke Pamiatkového úradu aktualizovaných v roku 2018 je doba nájmu budovy na Hviezdoslavovom námestí od 15. augusta 1994 do 14. augusta 2024, pričom nájomné je stanovené na viac ako 305-tisíc amerických dolárov ročne. 

Kauza plot

Americká ambasáda bola už v minulosti aktérom sporov a tŕňom v oku aj pre bežných Bratislavčanov či návštevníkov mesta. Historická stavba z prelomu 19. a 20. storočia, ktorá leží na akejsi pomyselnej vstupnej ceste do historického centra, je totiž už niekoľko rokov obohnaná trojmetrovým kovovým plotom. Ten bol pred budovu umiestnený z bezpečnostných dôvodov pre obavy z možných teroristických útokov.

Okrem toho, že plot pôsobí pre mnohých neesteticky, stojí na pozemku, ktorý patrí Starému Mestu a to ho chcelo v roku 2018 zbúrať, avšak neuspelo. Nové vedenie mesta následne schválilo prenájom priestoru pred budovou na šesť rokov. Dovtedy by sa mala uzavrieť otázka toho, či ambasáda ostane sídliť na tejto adrese.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu