Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

KORONAVÍRUS Čekan má kvôli priebehu pandémie hlavu v smútku: Katastrofa a plné nemocnice už klopú na dvere!

Vedec Pavol Čekan hovorí o blížiacej sa katastrofe. Zobraziť galériu (2)
Vedec Pavol Čekan hovorí o blížiacej sa katastrofe. (Zdroj: TASR - Martin Baumann, Miroslava Mlynárová)

BRATISLAVA - Vedec Pavol Čekan sa na posledné smutné rekordy v počte denných prípadov nepozerá práve ružovo. Uznávaný odborník pripúšťa, že ak sa niečo zásadne nezmení, čaká nás hotová katastrofa a plné nemocnice. A pozitívne to nevidí ani v prípade ďalšieho nárastu čísel.

archívne video

Reakcie Pavla Čekana a Ivana Leitmana na zisk štátneho vyznamenania (Zdroj: TASR - Jaroslav Novák)

Čekan si srdce vylial v statuse na sociálnej sieti, kde sa s veľkým znepokojením pozerá na dnešný, smutný rekord v počte nových prípadov. "Dnes máme nad 7-tisíc PCR pozitívnych, skoro 9-tisíc pozitívnych, ak berieme do úvahy spolu PCR a Ag testy. Takmer 2500 ľudí je hospitalizovaných s ťažkým priebehom infekcie a za dnes aj 53 úmrtí, čo je denný rekord v 3. vlne. Žiaľ, čísla pôjdu hore," predpovedá smutnú budúcnosť Čekan.

Buď nebudeme robiť nič, alebo prídu rázne opatrenia

Podľa Čekana je ťažké odhadnúť, čo sa bude diať v nasledujúcich týždňoch. "Môže dôjsť ku kolapsu zdravotníctva, môže to byť len v niektorých regiónoch alebo takmer všade. Všetko môže byť horšie, než si dnes dokážeme predstaviť, ale aj lepšie. Veľmi závisí, čo spravíme ako spoločnosť v nasledujúcich dňoch/týždňoch a či to naši zdravotníci vydržia. Modlím sa, aby našli dostatok síl, aby ten nápor pacientov zvládli, pretože boj s vírusom pred nemocnicami prehrávame," uznáva krutú realitu vedec.

Pavol Čekan
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: TASR - Pavel Neubauer)

Dnes už situácia podľa jeho slov jasne volá po odvážnych riešeniach. "Žiaľ, dostali sme sa do situácie, že ak chceme zachrániť veľa ľudských životov, v hre je všetko: povinné očkovanie, silné protipandemické opatrenia, lockdown, atď. Alebo nebudeme robiť nič a príde katastrofa, kolaps zdravotníctva, humanitárna kríza," pripúšťa negatívny scenár Čekan.

Teraz je ten správny čas

"Teraz nastal čas, buď svoje rozhodnutie zmeniť, pomôcť sebe, okoliu, Slovensku, alebo brať za to plnú zodpovednosť. Inej cesty niet," hovorí o ľuďoch, ktorí sa dobrovoľne zaočkovať nedali. "Je mi to veľmi ľúto, kam sme sa až dostali. A ospravedlňujem sa tým, ktorí sú zodpovední a solidárni, chránia sa, že to musia zažiť zas a znova. Ospravedľňujem sa všetkým lekárom, sestrám a zdravotníkom, že sme ich znova dostali do katastrofálnej situácie," uzavrel.

Viac o téme: PandémiaKoronavírusPavol Čekan
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu