Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Metropola východu bude ČIERNA: Primátor vyzýva na očkovanie! Inak to bude rovnaké ako pred rokom

Univerzitná nemocnica L. Pasteura v Košiciach Zobraziť galériu (5)
Univerzitná nemocnica L. Pasteura v Košiciach (Zdroj: TASR/Dano Veselský)

KOŠICE – Košice, ako aj okolie budú od budúceho týždňa v čiernej fáze COVID automatu. Informuje o tom mesto na svojej webovej stránke. Na vybraných frekventovaných miestach budú od utorka do soboty (13. 11.) k dispozícii mobilné očkovacie jednotky a na otázky verejnosti budú odpovedať odborníci.

"Ak chceme mať v Košiciach príjemnejšie Vianoce a Silvester ako pred rokom a ak chceme pomôcť preťaženým zdravotníkom v nemocniciach, prosím každého, kto to doteraz odkladal, aby zvážil možnosť nechať sa zaočkovať," povedal primátor Jaroslav Polaček.

VIDEO Vláda musí konať ráznejšie, uviedol premiér Hegera

Vláda musí konať ráznejšie, tvrdí premiér (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Primátor vyzval na očkovanie

Spomenul tiež športovanie, stretávanie sa na vianočných trhoch či návštevu reštaurácií. "V bordovej farbe je to možné s určitými obmedzeniami, no v čiernej farbe, žiaľ, nie," dodal.

Metropola východu bude ČIERNA:
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/Zoltan Balogh/MTI via AP, file)

Mobilné očkovacie jednotky budú v spolupráci s Košickým samosprávnym krajom k dispozícii od 15.00 do 18.00 h v utorok v obchodnom centre v mestskej časti (MČ) Západ, v stredu (10. 11.) na Dolnej bráne na Hlavnej ulici, vo štvrtok (11. 11.) pri obchodnom centre na bezrampovom parkovisku na Braniskovej ulici, v piatok (12. 11.) na Alžbetinej ulici v centre mesta a v sobotu (13. 11.) od 9.00 do 12.00 h pri obchodom centre v MČ Sever. Záujemcom budú podávať jednodávkovú vakcínu Janssen alebo vakcínu od spoločnosti Pfizer/BioNTech.

Pomoc od odborníkov

Okrem možnosti nechať sa zaočkovať proti ochoreniu COVID-19 budú k dispozícii aj odborníci, ktorí zodpovedia na otázky verejnosti. „Takisto bude všade možné aj diskutovať s epidemiológmi o očkovaní, imunite a prevencii pred ochorením,“ uvádza magistrát. Polaček uviedol, že s každým zaočkovaným Košičanom sa zvyšuje kolektívna imunita v meste. Pripomenul, že na to, aby sa Košice mohli v najbližších týždňoch opäť dostať mimo čiernej farby, by sa malo zaočkovať ešte niečo vyše tisícky ľudí nad 50 rokov.

Myšlienku prísť s mobilnou očkovacou jednotkou na frekventované miesta podporuje aj starosta MČ Staré Mesto Igor Petrovčik. Pripomenul, že návrat do svetlejších farieb COVID automatu bude znamenať nielen menšie množstvo obmedzení pre občanov, ale aj viac života a ruchu v centre mesta.

COVID situácia kulminuje, počet hospitalizovaných rastie

S ohľadom na aktuálnu pandemickú situáciu v Nemocnici AGEL Košice-Šaca aj naďalej platí zákaz návštev a každý pacient pri vstupe do zdravotníckeho zariadenia musí mať riadne prekryté horné cesty dýchacie (nos a ústa) použitím respirátora FFP2. "Covidová situácia v regióne naďalej kulminuje. Aktuálne poskytujeme zdravotnú starostlivosť 19 pozitívnym pacientom na kyslíku, čo je v porovnaní s uplynulým týždňom viac, 3 na umelej pľúcnej ventilácii a 1 na high flow," vyjadril sa riaditeľ nemocnice Pavol Rusnák, ktorý sa poďakoval všetkým zamestnancom, ktorí sa o pacientov neúnavne starajú.

"V tejto súvislosti by som chcel opätovne poukázať na dôležitosť vakcinácie, pretože až 100 percent pacientov, ktorí vyžadujú podporu umelej pľúcnej ventilácie, je nezaočkovaných a v prípade pacientov na kyslíku hovoríme o 82 percentách. Zároveň dochádza k obmedzeniu elektívnej zdravotnej starostlivosti a prechodu na neodkladnú," uviedol riaditeľ. Vedenie nemocnice zároveň informuje verejnosť, že z dôvodu zabezpečenia chodu COVID oddelenia sa s platnosťou od piatka 12. novembra, uzatvára Klinika liečebnej rehabilitácie a v prevádzke zostane len jej ambulantná zložka. 

Prevádzka vakcinačného centra

Vakcinačné centrum nemocnice Košice-Šaca na Poliklinike VA U. S. Steel je v prevádzke každý utorok a piatok v čase od 7:00 do 15:00 hod. V prípade záujmu o očkovanie proti koronavírusu je potrebné vyplniť registračný formulár na portáli korona.gov.sk. Záujemcovia môžu prísť aj bez registrácie, musia mať ale odporúčanie od lekára a pred príchodom si overiť, či na daný deň nie je naplnená kapacita Vakcinačného centra registrovanými záujemcami.

Uvedenú informáciu bude nemocnica zverejňovať na sociálnych sieťach deň vopred. Vakcinácia je realizovaná očkovacou látkou Comirnaty od konzorcia Pfizer/BioNTech, registrovaným aj neregistrovaným záujemcom. Zdravotnícke zariadenie pripomína, že vakcinačné centrum sa nachádza na Poliklinike na Vstupnom areáli U. S. Steel na prvom poschodí. Parkovanie pri poliklinike je zabezpečené. 

 

Viac o téme: PandémiaKošiceKoronavírusCOVID automatAktuálne covid opatreniaČierna fáza
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu