Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Ministerke Kolíkovej sa s reformou nedarí: Prišla ďalšia rana! Hrozba ŽALOBY

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA – Ministerke spravodlivosti Márii Kolíkovej nová súdna mapa spôsobuje stále väčšie problémy. Podporu nemá u koaličných partnerov ani zamestnancov súdov a nepomohlo ani to, že predstavila už jej tretiu verziu. K tomu sa pridala aj kritika zo strany bratislavskej krajskej sudkyne, ktorá jej hrozí žalobou.

V už tak napätej atmosfére sa nedávno ministerka nechala počuť, že obavy z reformy majú podľa nej aj tí skorumpovaní. „No tak samozrejme, že určite aj tí sa bránia, pretože už ten spôsob korupcie bude o to zložitejší. A tie formy korupcie sú rôzne,“ povedala minulý týždeň v relácií rádia Expres. Rozlišuje v tomto prípade hrubé formy korupcie, ako peniaze či podobné výhody. Korupciou je ale aj istá forma pomoci, ktorá však podľa ministerky tiež nie je na mieste. Takýto typ komunikácie v rámci väzieb odsúdila s tým, že takto dochádza k ovplyvňovaniu rozhodnutia.

Ministerke Kolíkovej sa s
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Topky - Ján Zemiar)

Takéto slová ministerky však neostali bez odozvy a chytila sa ich kritička reformy, sudkyňa Krajského súdu v Bratislave Dana Jelinková Dudzíková. Takýmto zovšeobecňovaním sa totiž cíti byť dotknutá. "Dobrá povesť a meno sa nenájdu pohodené na ulici a nie sú budované ani na základe kontaktov s politickou špičkou, ani  odvodené od súhlasného prikyvovania  očakávaniam ministerky spravodlivosti. Dobrá povesť a meno sa buduje mravenčou prácou a dlhoročnou drinou, kedy výsledky a výkon   a spôsob ich dosiahnutia, sú jediné, na čom záleží a čo má výpovednú hodnotu. Nedovolím, aby ste výsledky takto budovanej povesti zničili Vašim  nepodloženým verejne prezentovaným hodnotiacim úsudkom," odkázala Kolíkovej vo svojom blogu.

Osočovanie seba aj svojich kolegov iba preto, že nezdieľajú Kolíkovej názor, odmietla. "Hodnotiaci úsudok vyslovený v spomínanom rozhovore nie je opretý o žiaden skutkový základ, ktorým by bolo preukázané, že práve sudcovia, ktorí sú kritikmi súdnej mapy, sú podozriví z korupcie," uviedla.

Ministerka spravodlivosti Kolíková o reforme súdov (Zdroj: TASR/Milan Kapusta)

Kolíkovú požiadala, aby nekriminalizovali  kritikov pripraveného návrhu súdnej mapy. "Zároveň Vás vyzývam, aby ste okamžite odstránili následky týchto zásahov Vašim verejným prejavom, ktorým Vami vyslovený hodnotiaci úsudok skorigujete a uvediete na správnu mieru. Pokiaľ tak neučiníte do 15 dní odo dňa doručenia tejto výzvy, podám na Vás žalobu na ochranu osobnosti," dodala.

 

 

Viac o téme: ReformaŽalobaMária KolíkováSúdna mapa
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu