Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Neverili, že prežije: Silný PRÍBEH Štefana! Policajt vyhral ťažký boj s COVIDOM, učil sa znova chodiť

Štefan dostal druhú šancu na život Zobraziť galériu (6)
Štefan dostal druhú šancu na život (Zdroj: archív Š. Sz.)

KOŠICE - Jeho zdravotný stav bol taký vážny, že mu zdravotníci veľké šance na prežitie nedávali. Osem týždňov jeho života akoby nebolo. Statočný Štefan aj napriek komplikáciám koronavírus zvládol a po ôsmich týždňoch sa z umelého spánku prebral. Osud chcel, že to bolo presne v deň jeho narodenín.

Po deviatich mesiacoch, odkedy sa nakazil koronavírusom, je síce stále práceneschopný, no zdá sa, že svoj najťažší boj v živote vyhral aj vďaka všetkým lekárom, ktorí o jeho život týždne bojovali. Jeho stav sa každým dňom zlepšuje. Štefan mal obrovské šťastie, ktoré iní, bohužiaľ, nemali. Aký je jeho príbeh a odkaz pre ľudí, ktorí boj s ochorením COVID-19 aktuálne zvádzajú?

VIDEO ZOZNAM opatrení, ktoré navrhlo konzílium odborníkov

ZOZNAM opatrení, ktoré navrhlo konzílium odborníkov (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Mal som modré končeky prstov aj pery

Chýbalo málo, aby sa životná cesta 53-ročného muža z Moldavy nad Bodvou skončila predčasne. Štefan Szűcs sa kovidom nakazil pravdepodobne počas februárového celoštátneho testovania, na ktorom sa ako mestský policajt zúčastnil pre zabezpečenie verejného poriadku. „Prvé dni som pociťoval bolesti kĺbov a krížov a mal som aj teploty. Nasledoval silný kašeľ a bolesti na hrudníku. Vtedy som sa rozhodol, že si privolám rýchlu zdravotnú pomoc,“ spomína na začiatok boja s vírusom muž z Medzeva.

Neverili, že prežije: Silný
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: archív Š. Sz.)

Sanitka Štefana previezla do nemocnice v Košiciach, kde dostal injekciu a približne po hodine bol prepustený domov. Situácia sa však nezlepšila a o dva dni už kašľal tak silno, že mal problém rozprávať. Opätovne preto privolal záchranku, ktorá ho opäť odviezla do nemocnice v Košiciach. „Po príchode som už mal modré končeky prstov a pery. Zistili mi obojstranný zápal pľúc. Dostal som sa na oddelenie JIS, kde som bol tri týždne,“ opisuje rýchly sled udalostí.

Skončil na prístrojoch v ťažkom stave

Stav sa nezlepšoval a saturácia krvi kyslíkom bola nízka, Štefana preto z infekčnej kliniky preložili na ARO a napojili na umelú pľúcnu ventiláciu. Následne bol prevezený na covidové oddelenie Nemocnice AGEL Košice-Šaca. „Pacient k nám bol privezený vo veľmi ťažkom stave, ktorý naviac komplikovala pľúcna embólia. Nikto nepredpokladal, že to prežije, no nepriaznivý zdravotný stav sa napokon podarilo zvrátiť a pacienta zachrániť,“ spomína na prípad pána Štefana primár Oddelenia anestézie a intenzívnej medicíny Michal Blanár.

Neverili, že prežije: Silný
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: archív Š. Sz.)

Osem týždňov v umelom spánku

Svet okolo seba som začal vnímať na svoje narodeniny 9. apríla. Vtedy som za dozvedel, že som bol v umelom spánku dlhých 8 týždňov. Z covidového oddelenia ma preložili na ARO, odkiaľ som sa neskôr dostal do ústavu vo Vyšných Hágoch. Až tu sa mi podarilo opäť sa postaviť na nohy a naučiť sa chodiť. Schudol som približne 30 kg,“ opisuje svoj príbeh sympatický policajt.

Neverili, že prežije: Silný
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: archív Š. Sz.)

„Čo sa týka personálu, či už v Košiciach, alebo v nemocnici v Šaci, môžem povedať, že som maximálne spokojný. Starostlivosť o pacienta je na veľmi vysokej úrovni a všetkým lekárom a sestrám, ktorí sa o mňa po celý čas starali, patrí obrovská vďaka za to, že mi zachránili život.“ Štefan sa po dlhom pobyte v zdravotníckych zariadeniach vrátil domov v polovici mája. Začal rehabilitovať, zdokonaľovať svoju chôdzu, praktizovať dychové cvičenia, ktoré v post covidovom štádiu pomáhajú.

Veľké šťastie!

Jeho zdravotný stav sa zlepšuje, stále je však práceneschopný a podstupuje rôzne pľúcne vyšetrenia. Popritom všetkom sa stihol oženiť. „S priateľkou sme boli spolu 6 rokov. Keďže som sa dostal domov z nemocnice zdravý, povedal som si, že ju požiadam o ruku a v septembri sme sa zosobášili,“ povedal. Oznámeniu o svadbe sa potešili najmä zdravotné sestry zo šačianskej nemocnice, ktoré Štefanov boj o život sledovali z bezprostrednej blízkosti.

Neverili, že prežije: Silný
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: archív Š. Sz.)

COVID ma zmenil

Mladomanželom adresovali blahoprajný telegram. „Vyzeralo to s ním tak zle, až málokto veril, že sa z toho dostane. Pri našej práci máme pred očami rôzne osudy a príbehy, preto z takých, ako je tento, máme veľkú radosť,“ teší sa zo šťastného konca Anna Tóthová, vedúca sestra Klinky popálenín a rekonštrukčnej chirurgie, ktorá v čase reprofilizácie poskytuje starostlivosť covidovým pacientom.

Neverili, že prežije: Silný
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: archív Š. Sz.)

A ako to „vidí“ bojovník Štefan? „Covid ma zmenil. Uvedomil som si, aký je život krehký a že nie je všetko v živote človeka samozrejmosťou, hlavne zdravie nie. Ľuďom, ktorí bojujú s touto chorobou chcem odkázať, aby sa nevzdávali aj keď majú niekedy pocit, že už to nezvládnu. Na druhý deň bude lepšie a príde čas, keď sa uzdravia a opäť sa budú tešiť zo života,“ povzbudil Štefan tých, ktorí to aktuálne potrebujú. 

Viac o téme: PrístrojeŠtefanKoronavírusMoldava nad BodvouCOVID
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu