Sobota11. máj 2024, meniny má Blažena, zajtra Pankrác

MIMORIADNE Krízový štáb riešil vážnu situáciu v nemocniciach: V hre je zavedenie lokálneho núdzového stavu!

Zasadnutie ÚKS
Zasadnutie ÚKS (Zdroj: Topky/Maarty)

BRATISLAVA - Konzílium odborníkov dnes predstavilo opatrenia, ktoré odporučia prijať vláde a ministrom, a to čo najskôr. Situácia je mimoriadne vážna a rýchlo sa zhoršuje. Rezort zdravotníctva preto zvolal na dnes večer mimoriadne zasadnutie Ústredného krízového štábu.

Šéf Inštitútu zdravotných analýz Matej Mišík dnes informoval o aktuálnej situácii na Slovensku. Tá sa je veľmi vážna a zhoršuje sa rýchlo. Zdá sa, že tretia vlna nebude ani zďaleka taká pokojná, ako sa predpokladalo. Začala o tri týždne skôr a čísla sú už teraz porovnateľné s druhou vlnou. Prijme vláda prísne opatrenia, ktoré odporučilo konzílium odborníkov?

VIDEO Ministerstvo zdravotníctva predstavilo návrh na zavedenie lokálneho núdzového stavu

Situácia v nemocniciach je vážna, rezort predstavil návrh návrh na zavedenie lokálneho núdzového stavu (Zdroj: Topky/Maarty)


MIMORIADNE Situácia je kritická! Konzílium rozhodlo, OPATRENIA sú prísne: Navrhujú obmedzenie pohybu


Aktualizované 20:23 Minister práce Krajniak uviedol, že si vypočuli informácie o aktuálnej situácii a vyžiadali si ďalšie podrobnosti. Rokovanie krízového štábu bude pokračovať v pondelok alebo v utorok. "Vyžiadali sme si podrobnejšie informácie o aktuálnej pandemickej situácii a rokovania budú pokračovať," povedal a niekoľkokrát to zopakoval ako odpoveď takmer na každú otázku. Čo sa týka rezortu práce, podľa Krajniaka nepadli žiadne opatrenia. 

Vyžiadali sme si podrobnejšie informácie o aktuálnej pandemickej situácii a rokovania budú pokračovať, povedal Krajniak (Zdroj: Topky/Maarty)

Aktualizované 20:20 "Jediným receptom na boj s pandémiou je očkovanie, to je fakt. Keď si to ľudia neuvedomia, tak potom, samozrejme, budeme musieť hovoriť o iných veciach a možnostiach," uviedol minister vnútra s tým, že v krajinách s 85-percentnou očkovanosťou sa opatrenia uvoľňujú a žijú slobodne. 

Musíme si zosúladiť dáta, čo je reálne a aké sú možnosti a až potom sa môžeme baviť o tom, či to navrhneme na vláde, uviedol Mikulec (Zdroj: Topky/Maarty)

Aktualizované 20:17 Obmedzenie pohybu v zmysle, v akom je definovaný v COVID automate nebol predmetom zasadnutia krízového štábu. "Riešili sme otázku núdzového stavu, či by boli návrhy na vyhlásenie v niektorých regiónoch," povedal a odkázal na ministerstvo zdravotníctva s tým, že technikálie sa budú riešiť cez víkend. "Musíme si zosúladiť dáta, čo je reálne a aké sú možnosti a až potom sa môžeme baviť o tom, či to navrhneme na vláde," povedal Mikulec na adresu obmedzenia pohybu. 

Aktualizované 20:01 Body, ktoré konzílium prijalo, si vyžadujú legislatívne a technické riešenia. Pracovníci na viacerých rezortoch budú cez víkend a budúci týždeň pracovať na ich riešeniach. V prípade, že ich vláda schváli, by sa mali prijať hneď. "Ministerstvo zdravotníctva predstavilo návrh na zavedenie lokálneho núdzového stavu, pretože situácia v niektorých regiónoch je veľmi vážna," povedala Eliášová s tým, že by to znamenalo núdzový stav len pre niektoré regióny. Podrobnosti predstavia budúci týždeň.

Situácia v nemocniciach je vážna, rezort predstavil návrh návrh na zavedenie lokálneho núdzového stavu (Zdroj: Topky/Maarty)

Aktualizované 19:55 Po rokovaní krízového štábu dala vyjadrenie hovorkyňa rezortu zdravotníctva Zuzana Eliášová. Situácia s epidémiou COVID-19 je vážna. "Počet infikovaných rastie a rastie aj počet pacientov s COVID-19 v nemocniciach. Musíme realizovať viaceré prevozy a prispôsobovať kapacity nemocníc infikovaným," povedala. 

Aktualizované 19:36 Po necelej hodine a pol sa zrejme rokovanie skončilo. 

Aktualizované 19:02 Minister práce Milan Krajniak sa k návrhu konzília ešte nevidel. "Chcem si to vypočuť a potom sa k tomu vyjadrím," povedal.

Krajniak UKS (Zdroj: Topky/Maarty)

Aktualizované 18:51 Hlavnou témou bude akútna situácia v nemocniciach

"Nastali komplikácie, ktoré musíme okmažite riešiť. Nemocnice máme preplnené, začíname odvozy pacientov," povedal štátny tajomník rezortu zdravotníctva Peter Ferjančík. 

Hlavnou témou mimoriadneho krízového štábu bude akútna situácia v nemocniciach, informoval štátny tajomník rezortu zdravotníctva (Zdroj: Topky/Maarty)

Aktualizované 18:42 Štátny tajomník rezortu zahraničných vecí Martin Klus podporuje väčšinu opatrení, ktoré konzílium navrhlo. "V tejto chvíli neviem povedať," odpovedal Klus na otázku, či je v hre núdzový stav. "Videli sme návrhy, teraz je potrebné prijať politické rozhodnutia," dodal. 

VIDEO Klus súhlasí s väčšinou opatrení, ktoré navrhli odborníci

Štátny tajomník rezortu zahraničných vecí Martin Klus podporuje väčšinu opatrení, ktoré konzílium navrhlo (Zdroj: Topky/Maarty)

Aktualizované 18:15 Viacerí členovia štábu sú na rokovaní, ktoré bolo zvolané narýchlo, prostredníctvom online prenosu. 

Aktualizované 18:12 Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský na zasadnutí nie je, prítomný je štátny tajomník rezortu Peter Ferjančík. 

VIDEO Vo vládnom hoteli Bôrik zasadá od šiestej mimoriadny Ústredný krízový štáb

Vo vládnom hoteli Bôrik zasadá mimoriadny Ústredný krízový štáb, dôvodom je vážna COVID situácia (Zdroj: Topky/Maarty)

Aktualizované 18:05 Vo vládnom hoteli Bôrik od šiestej rokujú ministri a členovia krízového štábu. Mimoriadne zasadnutie zvolalo ministerstvo zdravotníctva. 

Situácia sa výrazne zhoršuje

Epidemiologická situácia sa naďalej výrazne zhoršuje. V priemere testy odhalia viac ako 6-tisíc pozitívnych prípadov denne pri mimoriadne vysokej pozitivite. "Môžeme predpokladať ešte výrazne väčší počet infikovaných denne. Hospitalizovaných pacientov už máme takmer 2-tisíc, čo je 45-percentný nárast oproti minulému týždňu, a ventilovaných je už bezmála 200 pacientov," povedal v úvode šéf Inštitútu zdravotných analýz Matej Mišík. 

VIDEO Situácia sa zhoršuje veľmi rýchlo, denne pribúda viac ako 6-tisíc prípadov, z hospitalizovaných zomrie okolo 20 percent

Situácia sa zhoršuje veľmi rýchlo, denne pribúda viac ako 6-tisíc prípadov, z hospitalizovaných zomrie okolo 20 percent (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Denne zomrie 27 ľudí. O dva týždne môže byť výjazdov záchranárov ku COVID pacientom okolo 3-tisíc výjazdov, čo môže zodpovedať aj číslu hospitalizovaných. Najviac výjazdov je v Prešovskom kraji, kde je situácia najhoršia. Osem z desať hospitalizovaných pacientov nie je zaočkovaných.

ZOZNAM opatrení, ktoré navrhuje konzílium odborníkov

Opatrenia na záchranu ľudských životov a zachovanie funkčného zdravotného systému:
- obmedziť pohyb pre nezaočkovaných v čiernych okresoch
- zaviesť COVID pasy (OTP) na vstup do zamestnania od červeného okresu
- dôrazne odporúčať home office od červeného okresu všetkým, ktorí tak môžu fungovať
- krátkodobo (1-2 týždne) prerušiť prezenčnú výučbu vbordových a čiernych okresoch, tam, kde je to potrebné
- obmedziť otvorenie prevádzok do 22 hodiny od bordového okresu
- dodržiavať zákaz konania vysokorizikových aktivít ako sú svadby, večierky, diskotéky, oslavy, posedenia, spoločenské večere s tancom v čiernej farbe okresu
- zrýchliť podávanie 3. dávky vakcíny najmä v rizikových skupinách a zariadeniach sociálnych služieb
- navýšiť počet reprofilizovaných lôžok
- zvýšiť dostupnosť monoklonálnych protilátok

Opatrenia na zvýšenie zaočkovanosti populácie:
- platiť zvýhodnenú PN-ku pri ochorení na COVID-19 len zaočkovaným osobám
- intenzívne motivovať obyvateľov na prvú dávku očkovania
- zaangažovať regionálnych politikov, samosprávy, občianske a kresťanské komunity
- zvážiť povinné očkovanie určitých skupín obyvateľov tak, ako to robia v iných štátoch EÚ
- vynaložiť maximálne úsilie na zvýšenie zaočkovanosti, ako jediného nástroja na zvládnutie tretej vlny a aj prípadných ďalších

Návrhy k plneniu nastavených opatrení:
- osobná angažovanosť a zodpovednosť nás občanov, podnikateľov a prevádzkarov (samokontrola)
- zabezpečiť dodržiavanie a kontrolu opatrení

Viac o téme: OpatreniaKonzíliumJán MikasVladimír LengvarskýÚstredný krízový štábAktuálne covid opatrenia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu