Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

Internet obletela zarážajúca fotka: Očkujú nás starými vakcínami?! ŠÚKL vysvetľuje situáciu

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Gerald Herbert)

BRATISLAVA – Očkuje sa vakcínami po exspirácii? Sociálnymi sieťami sa prehnal príspevok s informáciami o očkovaní proti koronavírusu, z ktorého bolo zrejmé, že hoci zaočkovaný pacient dostal vakcínu až 2. novembra, jej exspirácia končila už 31. októbra. Panika, či nás očkujú starými vakcínami, tak nenechala na seba dlho čakať.

V príspevku, ktorý bol zdieľaný vo facebookovej skupine Nekŕmte nás odpadom, je dokument, na ktorom sú informácie týkajúce sa očkovania pacienta, ku ktorému došlo 2. novembra 2021 v bratislavskej Univerzitnej nemocnici s poliklinikou Milosrdní bratia. Záujem vzbudil dátom exspirácie očkovacej látky, ktorou bol daný pacient v ten deň ráno o 7:48 zaočkovaný. Tá mala vypršať 31. októbra 2021.

Ihneď sa vynorili otázky, či sa u nás očkuje aj vakcínami, ktoré sú "po záruke." "Kto je za toto zodpovedný?" pýta sa autor príspevku.

Internet obletela zarážajúca fotka:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Facebook/Nekŕmte nás odpadom)

S otázkami sme sa preto obrátili na Štátny ústav pre kontrolu liečiv. Z ich vyjadrenia vyplýva, že panika nie je potrebná. "Exspirácia danej šarže, ktorá bola podaná u Milosrdných bratov, je v poriadku. Európska komisia na základe odporúčania Európskej liekovej agentúry prijala 10.09.2021 zmenu exspirácie pre vakcínu Comirnaty zo 6 na 9 mesiacov pri skladovaní pri -90 °C až -60 °C," uviedla hovorkyňa ŠÚKL Magdaléna Jurkemíková.

Táto zmena sa podľa nej týka aj uvedenej šarže. "Exspirácia tejto konkrétnej šarže je teda až 31.01.2022," dodala.

Viac o téme: OčkovanieVakcínaExspirácia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu