Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Mičovský chce chrániť všetky lesy: Reformu národných parkov navrhol stiahnuť

Poslanec NR SR Ján Mičovský Zobraziť galériu (3)
Poslanec NR SR Ján Mičovský (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Reforma národných parkov sa týka len národných parkov, nie všetkých chránených oblastí. Nerešpektuje tak programové vyhlásenie vlády (PVV) hovoriace o potrebe urobiť revíziu chránených území. Skonštatoval to exminister pôdohospodárstva a poslanec Národnej rady (NR) SR Ján Mičovský (OĽANO). Reformu v aktuálnom znení preto nepodporí, navrhol ju stiahnuť a prepracovať.

"Ide mi o to jediné, o čo by malo ísť v tomto prípade, a to o lesy," vyhlásil Mičovský. Poznamenal, že pri reforme nemožno rozmýšľať krátkozrako a treba nadhľad. Pripomenul záväzok z vládneho programu o potrebe urobiť revíziu chránených území a všetky sporné záležitosti riešiť spoločným rokovaním lesníkov, ochranárov, ekológov a ekonómov.

Podotkol, že PVV hovorí aj o chránených krajinných územiach (CHKO), ktorých sa reforma netýka. "Tá tretina lesov, ktorá je v CHKO, to nie sú chránené územia? Táto krajina nepozostáva len z národných parkov," podotkol. Chce, aby pod envirorezort neprešli len národné parky a prírodné rezervácie, ale všetky lesy. Považuje to za správne pre budúcnosť, pričom poukázal na hrozbu klimatickej zmeny.

Dôležité je neznižovať zalesnenie

Jaroslav Karahuta (Sme rodina) rovnako zdôraznil nezastupiteľnú úlohu všetkých lesov bez rozdielu pri ochrane ovzdušia. Poukázal na závery konferencie OSN o klimatickej zmene v Glasgowe v podobe záväzku krajín neznižovať zalesnenie.

Jozef Pročko (OĽANO) dodal, že s potrebou ochrany lesov súhlasí. Práve k tomu má podľa neho prispieť predložená reforma. Monika Kozelová (OĽANO) skonštatovala, že jednotná správa území vie vyriešiť viaceré problémy. Za chybu označila dlhodobé nekonanie. Upozornila na hroziace sankcie.

Treba prehodnotiť chránené územia

Podľa Richarda Takáča (Smer-SD) treba v prvom rade prehodnotiť všetky chránené územia a následne vykonať revíziu, po nej zonáciu národných parkov a podľa toho previesť územia pod Štátnu ochranu prírody (ŠOP) SR. Vyhlásil, že Smer-SD je za reformu a prechod správy pozemkov "pod jednu strechu", no nie v predloženej podobe. Navrhol, aby NR SR nepokračovala v rokovaní o novele.

Mičovský chce chrániť všetky
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Kritizuje, že novelizácia nebola komunikovaná s odbornou verejnosťou. Koalícia podľa neho obišla riadny proces, keď návrh predložili miesto vlády poslanci. V návrhu mu chýbajú dopadové štúdie presunu pozemkov, hovoril o socioekonomických dôsledkoch.

Patrickovi Linhartovi (Sme rodina) rovnako chýbajú podklady, štúdie, návrhy riešení ďalších problémov či zonácia. Hovorí o priestore na korupciu pri mimovládnych organizáciách. Avizoval, že už nezahlasuje za žiaden vládny návrh tejto koalície, pretože minister financií Igor Matovič (OĽANO) podviedol ľudí, keď neuvoľnil peniaze na potravinový semafor.

Reforma je na dosah

Minister životného prostredia Ján Budaj (OĽANO) pred stredajším rokovaním vlády skonštatoval, že diskusia v koalícii k reforme národných parkov ešte nie je úplne uzavretá. "Ale sme na dosah," poznamenal. Hnutie Sme rodina totiž avizovalo, že reformu v aktuálnom znení nepodporí a trvá na zonácii národných parkov pred ich presunov pod envirorezort. Karahuta preto predložil v NR SR aj pozmeňujúci návrh.

Mičovský chce chrániť všetky
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Viac o téme: ReformaNárodné parkyJán MičovskýNR SR.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu