Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Drucker sa opäť pustil do Kollára: Po ostrých slovách prišli ďalšie kroky! OTVORENÝ LIST a trúfalá VÝZVA

Zobraziť galériu (5)
(Zdroj: Topky/Ján Zemiar, Vlado Anjel)

BRATISLAVA – Reči predsedu parlamentu Borisa Kollára (Sme rodina) o tom, že štát by mohol odkúpiť "penťácku" nemocnicu Bory, nedajú spávať bývalému ministrovi zdravotníctva Tomášovi Druckerovi. V prvej reakcii označil Kollára za hrobára zdravotníctva, po pár dňoch prišiel s ďalším krokom. Šéfovi parlamentu doslova hodil rukavicu.

Drucker totiž Kollárovi adresoval otvorený list, v ktorom vyjadril znepokojenie nad tým, že je "za kúpu súkromnej nemocnice Bory do vlastníctva štátu od skupiny Penta, pretože Rázsochy sú v nedohľadne." Kollárovi pripomenul, že v parlamentu predsa dvakrát hlasoval za programového vyhlásenie vlády, čím potvrdil jej záväzok, presadzovať, aby bola do piatich rokov vybudovaná komplexná koncová univerzitná nemocnica v Bratislave v Rázsochách. "Dokonca ju vaša vládna koalícia považuje za takú významnú, že sa zaviazala zaradiť nemocnicu medzi strategické investície špeciálnym zákonom Lex Rázsochy," pripomenul.

Drucker sa opäť pustil
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: nova-nemocnica.sk)

Kollárovi vytkol, že napriek tomuto záväzku vlády sa výstavba kľúčovej slovenskej nemocnice nezačala ani po takmer dvoch rokoch. Podľa Druckera sú pritom podmienky na jej dostavbu najvhodnejšie, aké sme kedy mali. "Pôvodný nevhodný skelet rozostavanej budovy neexistuje, naďalej má projekt platné stavebné povolenie a nový projektant je vysúťažený a sú aj k dispozícii finančné zdroje," uviedol s tým, že namiesto toho pribúdajú hlasy, vrátane toho Kollárovho, ktoré záväzky vlády spochybňujú.

Tlačová konferencia strany Dobrá
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Topky - Ján Zemiar)

Chce verejnú debatu o zdravotníctve

Drucker šéfa parlamentu v liste vyzval na verejnú televíznu debatu o zdravotníctve. "Som zvedavý, či dokáže ísť do skutočnej vecnej debaty na tému zdravotníctvo a nová univerzitná nemocnica. Či skúsi pred ľuďmi obhájiť, prečo nechce postaviť novú nemocnicu na vzdelávanie, ale opäť - ako pri nájomných bytoch - chce kupovať existujúce. Okrem biznisu v tom nevidím nič prínosné," okomentoval.

Drucker sa opäť pustil
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

"Keďže som ako bývalý minister zdravotníctva projekt výstavby novej nemocnice na Rázsochách naštartoval a urobili sme veľa pre to, aby sa konečne nová univerzitná nemocnica postavila, tak som sa potešil, keď som videl záväzok tejto vlády, že nemocnicu dostávajú. Evidentne majú ich sľuby hodnotu zdrapu papiera," dodal.

Kollár vyslovil myšlienku kúpy nemocnice postavenej súkromníkom ešte počas víkendovej televíznej debaty s Petrom Pellegrinim, za ktorého premiérovania bol pôvodný skelet nemocnice na Rázsochách zbúraný. Dovtedy doslova roky chátral, stavať sa začal ešte za bývalého režimu, investovali sa do neho milióny, no nemocnica nebola nikdy dostavená.

Drucker reaguje na Kollára: Ste hrobárom slovenského zdravotníctva! Zarábame si na obrovský problém (Zdroj: FB / Tomáš Drucker)

Pôvodným zámerom bolo, aby na tomto mieste následne po odstránení starej a už nevyhovujúcej stavby vyrástla nová univerzitná nemocnica. Kollár je však radšej za odkúpenie tej, ktorú už čoskoro dostavia finančná skupina Penta. Drucker takýto zámer kritizoval ihneď, ako ho šéf parlamentu prezentoval a odkázal mu, že je hrobárom slovenského zdravotníctva. Otvorený list a výzva na verejnú debatu sú len jeho ďalším krokom.

Viac o téme: NemocnicaVýzvaBoris KollárTomáš DruckerBoryRázsochy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu