Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Odpočúvanie na poľovníckej chate: Žilinka zasiahol! Únik videí je absolútne neprípustný

(Zdroj: TASR – Martin Baumann)

BRATISLAVA - Generálny prokurátor SR Maroš Žilinka dal v utorok preveriť únik medializovaných videí, ktoré by mali zachytávať stretnutia Roberta Fica (Smer-SD), exministra vnútra Roberta Kaliňáka, obhajcu obvineného bývalého policajného prezidenta Tibora Gašpara.

archívne video

Maroš Žilinka v parlamente: Neskladal som sľub, aby som niekomu kryl chrbát (Zdroj: TASR - Martin Baumann)

Vyplýva to zo stanoviska Generálnej prokuratúry (GP) SR, ktoré poskytla jej hovorkyňa Jana Tökölyová. "Zverejňovanie dôkazov a informácií zo spisov v prípravnom konaní mimo zákonného rámca považujem za absolútne neprípustnú snahu o ovplyvňovanie orgánov činných v trestnom konaní a súdov pred ich rozhodovaním, za snahu o marenie vyšetrovania, ale aj snahu o manipulovanie verejnej mienky," povedal Žilinka.

GP má pre uniknuté videá podozrenie, že došlo k naplneniu skutkových podstát trestných činov zneužívania právomoci verejného činiteľa a marenia spravodlivosti. Prokuratúra v pondelok (25. 10.) informovala, že dozorový prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry doplnil svoj návrh na predĺženie väzby obvinených v rámci akcie Očistec o obrazovo-zvukové záznamy. 

Tie majú potvrdzovať snahy viacerých osôb z prostredia politiky, podnikania a advokácie ovplyvňovať trestné stíhania najzávažnejších trestných káuz. Následne boli medializované videá s Ficom, Kaliňákom, Parom, Bödörom a synom Tibora Gašpara.

Vyšetrovateľ NAKA podal trestné oznámenie

Vyšetrovateľ národnej kriminálnej agentúry (NAKA) z tímu Očistec podal v súvislosti s únikom nahrávok trestné oznámenie na úrade inšpekčnej služby Ministerstva vnútra SR. V utorok to uviedol dočasný prezident Policajného zboru (PZ) Štefan Hamran. Informovala o tom vedúca oddelenia komunikácie a prevencie Prezídia PZ Andrea Dobiášová.

Viac o téme: SpisyGenerálna prokuratúraMaroš Žilinka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu