Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

AKTUÁLNE Kauza Judáš: Padli vysoké tresty! Exšéf kontrarozviedky SIS a bývalý policajt sú vinní

Na snímke Peter Gašparovič, ktorý bol zadržaný v decembri 2020 počas akcie Judáš
Na snímke Peter Gašparovič, ktorý bol zadržaný v decembri 2020 počas akcie Judáš (Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

PEZINOK - Bývalý šéf kontrarozviedky Slovenskej Informačnej služby (SIS) Peter Gašparovič a bratislavský expolicajt Ladislav Vičan sú vinní z prijímania úplatku. Vo štvrtok o tom rozhodol Špecializovaný trestný súd (ŠTS) v Pezinku.

Bývalého riaditeľa kontrarozviedky Slovenskej informačnej služby (SIS) Petra Gašparoviča odsúdil Špecializovaný trestný súd (ŠTS) na 11-ročný nepodmienečný trest. Vymeral mu aj peňažný trest 50.000 eur, v prípade nezaplatenia 15-mesačný náhradný trest. Tiež dvojročný ochranný dohľad. 

ŠTS odsúdil exšéfa kontrarozviedky SIS Petra Gašparoviča na 11 rokov nepodmienečne (Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

Gašparovič žiadal od podnikateľa Bočkaya najmenej 350-tisíc eur 

Bývalý policajt Ladislav Vičan dostal desaťročný nepodmienečný trest a peňažný trest 40.000 eur, v prípade nezaplatenia ročný náhradný trest. Prepadne mu aj automobil. "Priamo pre seba a pre inú osobu žiadali a prijali úplatok, čin spáchali vo veľkom rozsahu," uviedla samosudkyňa Ružena Sabová. Poukázala na to, že Peter Gašparovič žiadal od podnikateľa Dušana Bočkaya najmenej 350.000, pričom napokon prišlo k odovzdaniu 200.000 eur.

Vičan a Gašparovič sa odvolali

Rozsudok nie je právoplatný. Ladislav Vičan a Peter Gašparovič sa odvolali. Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) odvolanie zvažuje. Rozhodnutie hodnotí pozitívne. "Myslím si, že zodpovedá návrhu aj úvahám, ktoré boli predložené v obžalobe," vyhlásil. Obhajca Adrián Kucek sa s rozhodnutím nestotožňuje. "Dôkazná situácia nepreukazuje, že skutok, ktorý bol predmetom obžaloby, sa stal," podotkol.

Dôkazná situácia nepreukazuje, že skutok, ktorý bol predmetom obžaloby sa stal, tvrdí obhajca Kucek (Zdroj: TASR/ Jakub Kotian)

Obaja na pojednávaní vyhlásili, že su nevinní 

Peter Gašparovič a Ladislav Vičan mali podľa obžaloby napomôcť zrušeniu predbežného opatrenia vydaného Kriminálnym úradom finančnej správy (KÚFS), ktorý zablokoval obchodnej spoločnosti Bopal majetok. Rozhodnutie mali pomôcť zvrátiť prijatím úplatku 400.000 eur od šéfa spoločnosti Dušana Bočkaya, ktorý mali rozdeliť aj iným. Keďže predbežné opatrenie nezrušili, napokon malo prísť len k vyplateniu zálohy 200.000 eur.

V prípade dokázania viny pred súdom im hrozil trest odňatia slobody v trvaní od desať do 15 rokov. Obaja počas pojednávaní vyhlásili, že sú nevinní. Prokurátor žiadal 11-ročný nepodmienečný trest, tiež trest prepadnutia majetku.

Dvojicu zadržali počas akcie Judáš

Dvojicu zadržali na začiatku decembra 2020 počas akcie Judáš. Národná kriminálna agentúra (NAKA) v rámci nej obvinila osem osôb. Medzi obvinenými boli aj bývalý prezident Policajného zboru Milan Lučanský či námestník SIS Boris Beňa, ako aj ďalší bývalí predstavitelia SIS a bývalí vysokopostavení funkcionári Policajného zboru a finančnej správy. Beňa uzavrel dohodu o vine a treste, dostal trojročný podmienečný trest.

Viac o téme: VinníSúd Peter GašparovičLadislav Vičan
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu