Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Komplikácia pred koncom! V kauze Judáš chceli vypočuť Versačeho: Po manželovi Kabrheľovej sa zľahla zem

Peter Gašparovič Zobraziť galériu (3)
Peter Gašparovič (Zdroj: Miro Vacula)

PEZINOK - Na Špecializovanom trestnom súde v Pezinku pokračuje hlavné pojednávanie s bývalým šéfom kontrarozviedky Slovenskej informačnej služby (SIS) Petrom Gašparovičom a bratislavským expolicajtom Ladislavom Vičanom. Vypovedať by mali dvaja svedkovia, potom by mohli zaznieť záverečné reči.

archívne video

Obvinení z akcie Judáš idú do väzby (Zdroj: Topky/Ivan Mego)

Okrem iných svedkov, chcel súd v kauze exšéfa kontrarozviedky Gašparoviča vypočuť ako svedka aj Františka Kabrheľa, bývalého manžela známej televíznej postavičky Nory Kabrheľovej, predtým Mojsejovej. Kabrheľ je známy pod prezývkou Versače. Toho polícia nevedela vypátrať, pretože nie je známa adresa jeho trvalého pobytu. 

Kabrheľ býval striedavo na východe, v Nitre a Bratislave. Vlastní aj vilu vo Florencii, kde sa zdržiava najčastejšie. V júli sa dostavil na nitriansky Okresný súd ako obžalovaný zo zločinu krádeže a domovej slobody. 

KAUZA JUDÁŠ Námestník tajnej služby smeruje na slobodu! Hodil cez palubu bývalého šéfa SIS aj kontrarozviedky

Prokurátor podal na súd obžalobu za obzvlášť závažný zločin prijímania úplatku. Vyplýva z nej, že mali obaja participovať na zrušení predbežného opatrenia vydaného Kriminálnym úradom finančnej správy (KÚFS), ktorým bol obchodnej spoločnosti Bopal zablokovaný majetok. Rozhodnutie KÚFS mali pomôcť zvrátiť, dohodnúť sa mali na prijatí úplatku vo výške 400.000 eur, ktorý mali rozdeliť aj iným osobám.

Peter Gašparovič
Zobraziť galériu (3)
Peter Gašparovič  (Zdroj: TASR)

Napokon malo prísť k vyplateniu zálohy vo výške 200.000 eur. V prípade dokázania viny pred súdom im hrozí trest odňatia slobody v trvaní od desať do 15 rokov. Obžalovaní tvrdia, že sú nevinní. Prijatie úplatku odmietajú. V závere júla vypovedal pred súdom podnikateľ Dušan Bočkay, tvrdil, že bývalý šéf kontrarozviedky SIS Peter Gašparovič mal od neho žiadať za odblokovanie majetku firmy Bopal úplatok vo výške 400.000 eur. Políciou mal byť podľa jeho slov vydieraný. Vypovedala aj Bočkayova expartnerka Martina Krištofová. Vyhlásila, že jej bývalého partnera policajti nevydierali, ale vedome platil za služby v snahe zahladiť trestnú činnosť.

Bývalý bratislavský policajt Ladislav
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR)

Akcia Judáš

Dvojica Gašparovič a Ladislav Vičan bola zadržaná na začiatku decembra 2020 počas akcie Judáš. Národná kriminálna agentúra (NAKA) v rámci nej obvinila osem osôb. Medzi obvinenými boli aj bývalý prezident Policajného zboru (PZ) Milan Lučanský či exnámestník SIS Boris Beňa, ako aj ďalší bývalí predstavitelia SIS a bývalí vysokopostavení funkcionári Policajného zboru a finančnej správy.

Obvinení boli z korupcie a jedna osoba aj zo založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny. Lučanský sa vo väzbe v ústave v Prešove pokúsil o samovraždu a 30. decembra 2020 zomrel. Voči nemu stíhanie zastavili. Bývalý námestník SIS Beňa uzavrel dohodu o vine a treste. Dostal trojročný trest s podmienečným odkladom na päť rokov.

Viac o téme: Súd SISFrantišek KabrheľPeter GašparovičLadislav Vičan
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu