Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Reakcie slovenských politikov na voľby v Česku: Remišová sa teší na spoluprácu

Veronika Remišová Zobraziť galériu (6)
Veronika Remišová (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Vicepremiérka a ministerka investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Veronika Remišová (Za ľudí) zagratulovala stredopravej koalícii, ktorá v Českej republike zvíťazila v parlamentných voľbách.

"Osobitne to vítam preto, že strana Za ľudí je jediná nepopulistická stredopravá strana v parlamente. Tešíme sa na spoluprácu s novou vládou Českej republiky. Máme mnoho spoločných problémov, pri ktorých môžeme efektívne spolupracovať," uviedla Remišová. Poslanec Národnej rady (NR) SR Juraj Šeliga (Za ľudí) taktiež zablahoželal víťazom českých parlamentných volieb - koalícii SPOLU. Označilo to za "dobré správy od našich susedov".

Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková zablahoželala českým priateľom k výsledkom volieb. Víťazným stranám drží palce aj do ďalšej spolupráce. "Verím, že naše vzťahy zostanú naďalej nadštandardné a že náš hlas, či už v rámci V4 alebo Európskej únie, bude silnejší," skonštatovala. Minister životného prostredia Ján Budaj (OĽANO) na sociálnej sieti napísal, že voľby v Česku odvracajú hrozbu deštrukcie Európskej únie prostredníctvom V4. "Sily minulosti prehrávajú. Sme za bodom zlomu," uviedol. V krajine podľa neho končia s dlhoročnou dominanciou populistickej strany, založenej na "hodnotách" normalizačného komunizmu.

Reakcie slovenských politikov na
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Sme rodina verí, že voliči sa rozhodli na základe dostatočných informácií

Koaličné hnutie Sme rodina verí, že voliči v Česku sa rozhodli na základe dostatočných informácií a tým si zvolili ďalšie smerovanie krajiny. Poslanec NR SR za OĽANO Juraj Krúpa zagratuloval k výsledku volieb v Česku. "Teším sa nielen z nastávajúcej zmeny vlády, ale najmä, že boľševici a socialisti sú mimo," napísal na sociálnej sieti.

Tlačová konferencia strany Sme
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Víťazom českých parlamentných volieb, ktoré sa konali v piatok a sobotu (8.- 9. 10.), sa stala koalícia SPOLU (ODS, KDU-ČSL a TOP 09) so ziskom 27,79 percenta hlasov, získala 71 mandátov. Ako druhá skončila strana ANO premiéra Andreja Babiša, ktorá získala 27,12 percenta hlasov (72 mandátov). Tretia skončila liberálna koalícia Piráti a Starostovia (PirátiSTAN) so ziskom 15,62 percenta hlasov (37 mandátov) a štvrtá strana Sloboda a priama demokracia (SPD) Tomia Okamuru, ktorá získala 9,56 percenta hlasov (20 mandátov). Volebná účasť dosiahla 65,43 percenta.

K moci sa dostal zlepenec pravicových strán, tvrdí Kéry

V Česku sa dostal k moci zlepenec pravicových strán. Počiatočnú eufóriu po voľbách môže vystriedať rýchle sklamanie, podobne ako na Slovensku. V reakcii na výsledky českých parlamentných volieb to na sociálnej sieti napísal predseda Zahraničného výboru Národnej rady (NR) SR Marián Kéry (Smer-SD).

Reakcie slovenských politikov na
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: TASR/Michal Svítok)

Kéry je na pochybách, ako "nesúrodá koalícia" prevedie Česko ťažkými časmi. Zlepence strán, ako tvrdí, väčšinou nezvyknú dlho vydržať. "A vôbec, ani to, že je niekto profesor, z neho nerobí vopred úspešného premiéra a politika," podotkol. Mimoparlamentná strana Hlas-SD, ktorej líder je poslanec NR SR a bývalý premiér Peter Pellegrini, zablahoželala víťazovi volieb, ktorý podľa nej vzišiel zo slobodných demokratických volieb. 

Reakcie slovenských politikov na
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

"Mrzí nás osud českej sociálnej demokracie, ktorá nezískala dostatočný počet hlasov na vstup do parlamentu, čo z hľadiska rozloženia síl znamená, že sociálno-demokratické hodnoty nemá kto presadzovať v českom parlamente," skonštatovala strana. Z hľadiska slovensko-českých vzťahov verí, že sa aj s novou vládou budú naďalej intenzívne rozvíjať na prospech oboch národov.

Predseda KDH zagratuloval ich českým partnerom

Predseda mimoparlamentného KDH Milan Majerský zagratuloval ich českým partnerom - kresťanským demokratom, ktorí sa v českých parlamentných voľbách stali súčasťou víťazného bloku. "Úprimne sa teším, že zvíťazila nádej na pozitívnu zmenu. Aj pre Slovensko z toho plynie silné povzbudenie, že politika nenávisti, napätia a populizmu nemôže prekričať poctivosť, slušnosť a odbornosť," vyhlásil. Verí, že s Čechmi sa bude dobre spolupracovať v rámci tém, ktoré obe krajiny jasne spájajú.

Reakcie slovenských politikov na
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: TASR/Miroslava Mlynárová)

Mimoparlamentná SNS vo svojej reakcii uviedla, že české parlamentné voľby by mali byť ponaučením pre Slovensko. "Koalície sú cesta, ako poraziť na Slovensku aj túto vládu. Voľby sa rešpektujú. Česi sa rozhodli. Čas ukáže, či dobre alebo zle," uviedli národniari.

Viac o téme: PoliticiVoľbyČeskoSpoluprácaSmerKDHSNSSme rodinaVeronika Remišová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu