Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Prípad Kováčika je na konci: Prokurátor mu navrhuje 13 rokov! Exšpeciálny prokurátor tvrdí, že je nevinný

Dušan Kováčik Zobraziť galériu (7)
Dušan Kováčik (Zdroj: Ján Zemiar)

PEZINOK - a Špecializovanom trestnom súde (ŠTS) v Pezinku pokračuje proces s bývalým špeciálnym prokurátorom Dušanom Kováčikom. Keďže vo štvrtok (16. 9.) sudkyňa ukončila dokazovanie, prednesené budú záverečné reči. Dušan Kováčik je obžalovaný z viacerých trestných činov.

Dušana Kováčika odvádzajú zo súdnej siene

Dušan Kováčik sa cíti nevinný: Dokazovanie je skončené! Prokurátor mu navrhuje 13 rokov väzenia (Zdroj: Ján Zemiar)

Aktualizované o 16:44

Samosudkyňa Špecializovaného trestného súdu Pamela Záleská po prestávke vyhlásila, že pojednávanie odročuje na 20. septembra. 

Aktualizované o 16:39

Hlavné pojednávanie a dokazovanie bolo ukončené predčasne. Vo svojom záverečnom slove to uviedol bývalý špeciálny prokurátor Dušan Kováčik. Na záver svojej reči zopakoval, že je nevinný a nespáchal skutky, z ktorých je obžalovaný. Dodal, že by sa nikdy nevrátil do prokuratúry, lebo sa hanbí, čo sa tam deje. 

Sudkyňa Pamela Záleská po Kováčikovej záverečnej reči a poslednom slove, vyhlásila 10 - minútovú hygienickú prestávku. 

Dušan Kováčik
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Ján Zemiar)

Dušan Kováčik
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Ján Zemiar)

Aktualizované o 15:50

Obžalovaný bývalý špeciálny prokurátor Dušan Kováčik odmieta, že by vyvíjal v prospech zločineckej skupiny takáčovcov činnosť, ktorá by sťažovala dokumentovanie trestnej činnosti tejto skupiny. Tvrdí, že za jeho pôsobenia vo funkcii špeciálneho prokurátora bola táto, a nielen táto, zločinecká skupina rozložená. 

"Z obžaloby nie je možné zistiť miesto, ani čas a ani to, kto sú osoby, ktorým som mal dávať informácie," zdôraznil. Vyhlásil, že obžaloba vychádza najmä z výpovede svedka Mateja Zemana, ktorý je v súčasnosti obvinený aj vo veci manipulovania výpovedí. Odmietol tvrdenie, že mal byť pre túto skupinu činný dlhodobejšie. Kováčik sa v tejto súvislosti pýta, prečo nie sú tvrdenia Mateja Zemana podporené aj výstupmi z tzv. odposluchov, ak boli na takmer celú skupinu takáčovcov nasadené.

Dušan Kováčik
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Ján Zemiar)

"Matej Zeman je asi šikovný, ale aj notorický klamár. Pretože čo výpoveď, to iné skutočnosti," podotkol. Tvrdí, že s bývalým šéfom takáčovcov Ľubomírom Kudličkom, ktorému mal podľa obžaloby v roku 2017 vybaviť za províziu prepustenie z väzby, sa nepozná. Podotkol, že Mateja Zemana nemohol Kudlička zoznámiť s podnikateľom Viliamom Ružičkom vo februári 2017, keďže vtedy bol bývalý šéf takáčovcov vo väzbe. Ružička na júlovom pojednávaní odmietol, že by s Dušanom Kováčikom riešil pomoc pre Kudličku.

Sťažnosť proti prepusteniu Kudličku z väzby nepodala vtedajšia prokurátorka Úradu špeciálnej prokuratúry Blanka Godžová. Kováčik nechápe, prečo by mal byť podaný opravný prostriedok, keď rozhodnutie sudcu pre prípravné konanie je zákonné. V tom čase adresovala Generálna prokuratúra SR podnet ministerstvu spravodlivosti s upozornením na nezákonnosť postupu sudcu pre prípravné konanie pri prepustení Kudličku z väzby. Bývalý špeciálny prokurátor opakovane poukazuje na rozpory vo výpovediach svedkov. Okrem iného uviedol, že už zosnulý František Böhm ho v roku 2017 nemohol vidieť s vtedajším šéfom Kriminálneho úradu Finančnej správy (KÚFS) Ľudovítom Makóom v bratislavskej reštaurácii Towers.

Tvrdí, že sa prvý raz v tejto reštaurácii stretli asi až v roku 2019. Podľa obžaloby mu mal Makó v tejto reštaurácii odovzdať 50.000 eur za vybavenie nepodania sťažnosti voči prepusteniu Kudličku z väzby. Kritizoval, že sa súd venoval na pojednávaniach prevažne nepodaniu sťažnosti namiesto toho, aby kládol dôraz na údajné korupčné správanie. Dušan Kováčik na začiatku svojej záverečnej reči uviedol, že je presvedčený o svojej nevine. Kritizoval súdny proces, ktorý podľa neho nebol spravodlivý a domnieva sa, že boli porušené jeho práva v prípade obhajoby. Sudkyni vyčíta zaujatosť voči jeho osobe i jeho obhajcom. Zároveň vyhlásil, že sa v plnej miere pridržiava stanoviska svojich obhajcov, ktorí žiadajú jeho oslobodenie spod obžaloby.

Aktualizované o 13:40

Svoju záverečnú reč prednáša aj obžalovaný Dušan Kováčik. Ten už v úvode povedal, že bude emotívny.

Aktualizované o 13:30

Po obednej prestávke mal záverečnú reč aj druhý obhajca Dušana Kováčika Ján Kršiak. Podľa neho chce sudkyňa uzavrieť prípad čo najskôr. Aj on spomínal, že Kováčikov prípad vyšetroval obvinený a väzobne stíhaný vyšetrovateľ Ďurka.

Aktualizované o 11:23

Záverečnú reč prednáša obhajca Dušana Kováčika Erik Magál. POdľa neho sa hlavné pojednávanie na Špecializovanom trestnom súde v Pezinku viedlo vykonávaním dôkazov v neprospech obžalovaného Okrem iného kritizuje, že súd vo štvrtok (16. 9.) hromadne zamietol vykonať všetky navrhované dôkazy obhajobou. Hovorí o devastácii trestného konania a zlyhaniach justície.

"Je pre mňa zarážajúce, že orgány činné v trestnom konaní postupovali v prípravnom konaní v hrubom rozpore so základnými zásadami vedenia trestného konania," spresnil s tým, že vyšetrovanie bolo vedené jednostranne a orgány odmietali vykonávať dôkazy v prospech Dušana Kováčika. Zdôraznil, že príslušník Národnej kriminálnej agentúry Pavol Ďurka, ktorý je obvinený a väzobne stíhaný, vyšetroval kauzu Dušana Kováčika.

Poukázal na to, že dôvody väzby Kováčika sa mali týkať aj potreby vypočutia šéfa ŠTS Jána Hrubalu a sudcu Najvyššieho súdu (NS) SR Juraja Klimenta. "Výsluch daných svedkov súd odmietol vykonať, hoci ich obhajoba navrhovala," podotkol. Spochybnil výpovede spolupracujúcich svedkov. Dôkazy o manipulovaní výpovedí majú podľa neho vyplývať z medializovanej správy Slovenskej informačnej služby (SIS) a tiež z vyjadrenia jej šéfa Michala Aláča. Obhajca tvrdí, že skutky, ktoré sú predmetom obžaloby, sa nikdy nestali. Okrem iného čelí Kováčik obžalobe za činnosť pre zločineckú skupinu takáčovcov. "Existencia tejto zločineckej skupiny doposiaľ nebola preukázaná," zdôraznil s tým, že súd nemôže posudzovať činnosť pre zločineckú skupinu, ktorá neexistuje.

Aktualizované o 10:40

Šúrek okrem iného poukázal na konanie Generálnej prokuratúry SR, ktorá v roku 2017 upozornila vedenie ministerstva spravodlivosti na konanie sudcu pri prepustení bývalého bosa takáčovcov Kudličku z väzby. Prokurátorka ÚŠP vtedy voči prepusteniu nepodala sťažnosť.

"Obžalovaný mal eminentný záujem, aby sa prokurátorka Blanka Godžová nemusela zodpovedať za svoj postup," dodal s tým, že obžalovaný nemal žiadny zákonný dôvod na intervenciu. "Je absolútne evidentné, že nadriadený zneužil svoj vplyv a postavenie," podotkol prokurátor s tým, že Dušan Kováčik sa zámerne vyhýba vysvetleniu, prečo prokurátorku kontaktoval. Vykonané dôkazy podľa neho potvrdzujú, že bol Dušan Kováčik kontaktovaný bývalým šéfom Kriminálneho úradu Finančnej správy (KÚFS) Ľudovítom Makóom, ktorý mu mal za to odovzdať úplatok vo forme finančných prostriedkov.

Prokurátor tvrdí, že listiny, ktoré sa našli pri prehliadke u Makóa, vtedy podozrivého z nepriamej korupcie, mali pochádzať priamo od Dušana Kováčika. "Jednoznačne vyplynulo, že sa obžalovaný mohol z titulu svojej funkcie dostať k týmto listinám bez toho, aby vznikli pochybnosti," povedal Šúrek. Potvrdzovať to majú aj viaceré svedecké výpovede. "Výpoveď Makóa potvrdil aj František Böhm a svedok Marián K. z Nitry," podotkol.

Aktualizované o 10:24

Prokurátor Michal Šúrek navrhuje Dušanovi Kováčikovi 13 rokov väzenia a prepadnutie majetku. Pripomína, že Kováčik bol 16 rokov v najvyššej funkcii úradu, ktorý mal bojovať proti korupcii a organizovanému zločinu.

Aktualizované o 10:00 

Vykonané dôkazy zvýraznili motiváciu konania obžalovaného bývalého špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika. Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry Michal Šúrek to v piatok uviedol v rámci záverečnej reči na Špecializovanom trestnom súde  v Pezinku.

Tvrdí, že sa Dušan Kováčik snažil navodiť pocit, že sa mal stať obeťou sprisahania či komplotu. Poukázal tiež na to, že Dušan Kováčik spontánne nevypovedal, ale zvyčajne len odpovedal na kladené otázky.

"Bolo dostatočným spôsobom preukázané, nad akúkoľvek rozumnú pochybnosť, že skutky sa stali," zdôraznil prokurátor. Tvrdí, že sa potvrdila dôvodnosť podania obžaloby. Kritizoval, že Dušan K. úmyselne odkláňal smer dokazovania viacerými podaniami a námietkami. Poukázal pritom na články z médií, ktorých obsah sa obžalovaný snažil využiť konšpiračným spôsobom vo svoj prospech. "Opakuje tie isté skutočnosti ako v prípravnom konaní, ktoré nemajú hmotnoprávnu relevanciu," podotkol.

Odmieta, že by mal mať obžalovaný porušené právo na obhajobu. Poukázal na svedecké výpovede viacerých svedkov a zabezpečené dôkazy, ktoré mali preukázať, že mal Kováčik zinkasovať za vybavenie nepodania sťažnosti proti prepusteniu niekdajšieho bosa takáčovcov Ľubomíra Kudličku z väzby 50.000 eur. Uviedol tiež, že z listinných dôkazov je zrejmé, že prokurátorka Blanka Godžová nepodala sťažnosť na základe inštrukcií od Dušana Kováčika. Potvrdzovať to má úradný záznam, ktorý v tejto súvislosti Godžová vyhotovila.

Obžalovaný bývalý špeciálny prokurátor
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

Obžalovaný bývalý špeciálny prokurátor
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

V prípade vypovedalo viacero svedkov. Medzi nimi i bývalá prokurátorka Úradu špeciálnej prokuratúry Blanka Godžová. Na júlovom pojednávaní opísala, že dostala pokyn od Dušana Kováčika týkajúci sa väzobnej veci niekdajšieho bosa takáčovcov Ľubomíra Kudličku. Voči rozhodnutiu o prepustení Kudličku z väzby preto nepodala sťažnosť.

Kajúcnik a bývalý šéf Kriminálneho úradu finančnej správy Ľudovít Makó tvrdil, že bývalému špeciálnemu prokurátorovi za to odovzdal 50.000 eur. Tiež vypovedal, že mu Dušan Kováčik pomáhal zbaviť sa podozrení z prípravy vraždy vyšetrovateľa Jána Čurillu sprístupnením celého spisu. Národná kriminálna agentúra (NAKA) zadržala Dušana Kováčika koncom októbra minulého roka.

Advokát obžalovaného bývalého špeciálneho
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

Svojej funkcie sa vzdal krátko po vznesení obvinenia. Čelí obžalobe zo zločinu založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny, zo zločinu prijímania úplatku, zo zločinu zneužívania právomoci verejného činiteľa a z prečinu ohrozenia dôvernej a vyhradenej skutočnosti. Vo väzbe je od októbra minulého roka. Vinu popiera.

Viac o téme: PojednávanieSúdyPezinokDušan Kováčik
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu