Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Kovařík oficiálne skončil na poste šéfa polície: Od pondelka ho nahradí Hamran

Dočasný policajný prezident Štefan Hamran
Dočasný policajný prezident Štefan Hamran (Zdroj: Topky/Maarty)

BRATISLAVA - Dočasne poverený prezident Policajného zboru Štefan Hamran nastúpi do funkcie v pondelok 20. septembra. Vo vedení polície nahradí Petra Kovaříka, ktorý na vlastnú žiadosť skončil k 15. septembru. Potvrdila to vedúca oddelenia komunikácie a prevencie Prezídia Policajného zboru Andrea Dobiášová.

Riadne výberové konanie na nového policajného prezidenta má byť vyhlásené do 30 dní od zániku funkcie. Podľa súčasného zákona vymenúva policajného prezidenta minister vnútra na základe výberového konania pred odbornou komisiou a po verejnom vypočutí vo Výbore Národnej rady SR pre obranu a bezpečnosť, ak tento výbor odporučí jeho vymenovanie. Funkčné obdobie trvá štyri roky.

Minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO) pri oznámení Hamranovho poverenia informoval, že do legislatívneho procesu sa budú snažiť čo najskôr dostať nové pravidlá voľby policajného prezidenta. „Tak, aby sme podľa toho mohli fungovať,“ dodal. Zámer zmeniť výber šéfa polície obsahuje aj programové vyhlásenie vlády. Posilniť by sa mal vplyv ministra vnútra.

Viac o téme: Polícia Peter KovaříkŠtefan Hamran
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu