Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Marenie spravodlivosti? Elitní vyšetrovatelia NAKA skončili v putách! Podnetom bola informácia od SIS

Peter Scholtz, inšpekcia Zobraziť galériu (4)
Peter Scholtz, inšpekcia (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

BRATISLAVA - Počas návštevy pápeža si policajná inšpekcia potichu prišla po štyroch elitných vyšetrovateľov, ktorí rozplietli kauzy, v ktorých sú obvinené bývalé policajné špičky. Dvoch z nich obvinili.

Zadržaný dočasný riaditeľ inšpekčnej služby Peter Scholtz

archívne video

Na Krajskú prokuratúru v Bratislave priviezli ďalšieho zadržaného príslušníka NAKA (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Policajná inšpekcia v pondelok ráno zadržala štyroch ľudí. Medzi nimi je aj bývalý šéf tímu Božie mlyny Ján Čurilla, ale aj vyšetrovateľ z kauzy Očistec Pavol Ďurko, Štefan Mašin a Milan Sabota. Ide o elitných vyšetrovateľov NAKA, ktorí sa venovali najzávažnejším kauzám. Do väzby dostali bývalé policajné špičky, ale aj nitrianskeho podnikateľa Norberta Bödöra či bývalého špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika a exprezidenta policajného zboru Tibora Gašpara. 

Vojna v polícii naberá na obrátkach! Obvinili dvoch vyšetrovateľov NAKA: Inšpekcia zadržala aj vlastného šéfa

V popoludňajších hodinách si antitím policajnej inšpekcie prišiel aj po svojho dočasného šéfa Petra Scholtza, ktorý nahradil Andriana Szabóa. Toho pozbavili výkonu štátnej služby po tom, ako mu vzniesli obvinenie v korupčnej kauze. Scholtzove zadržanie nariadil prokurátor Juraj Chylo. Ten dozoruje aj obvinenie odchádzajúceho policajného prezidenta Petra Kovaříka. Scholtz odvolal vedúcu špecializovaného tímu Dianu Santusovú, čo kritizoval bratislavský krajský prokurátor Rastislav Remeta. Petra Scholtza dnes (14.9.) obvinili z pokračovacieho zločinu zneužívania právomoci verejného činiteľa a zo zločinu marenia spravodlivosti. 

Peter Scholtz
Zobraziť galériu (4)
Peter Scholtz  (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Štefan Mašin
Zobraziť galériu (4)
Štefan Mašin  (Zdroj: Ján Zemiar)

Podnetom bola informácia zo SIS

Zadržaných vyšetrovateľov vypočúvali na krajskej prokuratúre v Bratislave do neskorých večerných hodín. Ján Čurilla a Pavol Ďurko nakoniec strávili noc v cele predbežného zadržania a s obvinením na krku. Uznesenie o vznesení obvinenia, ktoré je podpísané vyšetrovateľom Michalom Vyšváderom, hovorí o tom, že Čurilla s Ďurkom sú obvinení z marenia spravodlivosti, ako aj zo zneužívania právomoci verejného činiteľa. 

Podnetom na začatie trestného stíhania bola podľa uznesenia spravodajská informácia nelegálneho ovplyvňovania svedkov závažnej trestnej činnosti, ktorú poskytla Slovenská informačná služba koncom marca 2021 pod stupňom utajenia "dôverné". 

"Doručená bola na odbor inšpekčnej služby Západ a vyplývajú z nej podozrenia z nelegálneho ovplyvňovania svedkov závažnej trestnej činnosti trestných konaní, ktoré sú vedené na Národnej kriminálnej agentúre Prezídia policajného zboru, civilnými osobami, ako aj príslušníkmi policajného zboru," píše sa v uznesení. 

Ďalším podnetom na začatie trestného stíhania mal byť úradný záznam, ktorý spísal bývalý šéf NAKA Branislav Zurian a výsluch Jána Kaľavského, ktorý po ňom dobrovoľne vydal svoj mobilný telefón. 

Ovplyvňovanie svedkov

Podľa uznesenia mali Čurilla s Ďurkom vykonať domovú prehliadku na adrese trvalého pobytu Martina Mikulca a chceli ho zadržať. Spraviť tak mali aj napriek tomu, že vedeli, že Mikulec sa nachádza v Chorvátsku. Neskôr bolo po ňom vyhlásenie pátranie. 

Čurilla sa mal neskôr s Mikulcom telefonicky skontaktovať a dohodnúť sa s ním, že sa vráti na Slovensko dobrovoľne a chce spolupracovať. Túto informáciu mal potvrdiť aj obvinený Peter Petrov s tým, že Mikulec sa vracia z Chorvátska. 

Martin Mikulec
Zobraziť galériu (4)
Martin Mikulec  (Zdroj: Prezídium Policajného zboru SR)

"Obvinení s tým nesúhlasili a žiadali od Petrova, aby zabezpečil, že sa Martin Mikulec na Slovensko nevráti, lebo bude zadržaný na hraniciach, že ide vypovedať osoba vystupujúca pod meno Jakuza, a že skončil, čo na na pokyn obvinenýh Petrov aj urobil a Mikulec sa na Slovensko nevrátil," píše sa v uznesení. Mikulca našli neskôr mŕtveho v českom Zlíne. "Obvinení zabránili prítomnosti, ako aj vykonaniu výsluchu v tom čase obvineného Martina Mikulca a to predovšetkým za účelom, aby vznikli dôvody na jeho väzobné trestné stíhanie a aby mohol byť na jeho osobu vydaný príkaz na zatknutie," stojí v znesení s tým, že obvinení tak konali v rozpore s Trestným poriadkom. 

Zmenená výpoveď

Podľa uznesenia o vznesení obvinenia mal Pavol Ďurka ako vyšetrovateľ vypočúvať svedka Csabu Dömötöra a znenie jeho výpovede mal sčasti napísať podľa seba a nie ako vypovedal Dömötör. "A to z dôvodu, aby aj výpoveď svedka Csabu Dömötöra potvrdzovala výpoveď svedka Mateja Zemana v dôlezitých okolnostiach, ktoré sa týkali stretnutia osôb Matej Zemna, Ľudoví Makó a františek Böhm v prevádzke Towers.v Bratislave, pričom takto získaný dôkaz predložil pri rozhodovaní o väzobnom trestnom stíhaní obvinených Ľudovíta Makóa a Františka Böhma, ako aj pri rozhodovaní vo veci a aj na základe tohto dôkazu, sudca pre prípravné konaia ŠTS v Pezinku, rozhodol o vzatí do väzby Makóa a Böhma," stojí v uznesení. 

Ľudovít Makó
Zobraziť galériu (4)
Ľudovít Makó  (Zdroj: TASR - Ján Krošlák)

Proti Čurrilovi vypovedal Ján Kaľavský, ktorý vo svojom výsluchu okrem iného uviedol aj to, že odobu martina Mikulca realizoval spoločne s ďalšími zainteresovanými vyšetrovateľmi a operatívnymi pracovníkmi. Kaľavský vedel, že Mikulec nebude v čase zásahu v mieste bydliska a túto informáciu mal poskytnúť aj Čurillovi a Ďurkovi. Tí, napriek tomu, zásah realizovali. Kaľavský vypovedal aj o tom, ako bol prítomný pri telefonáte Čurillu s Mikulcom. 

Návšteva Dömötöra

Vyšetrovateľ inšpekčnej služby si vyžiadal správu z odboru ochrany objektov Prezídia policajného zboru. Na základe nej bolo zistené, že 18. augusta 2020 pred obedom, prišiel do objektu NAKA práve Scaba Dömötör a zaevidovaný bol ako návšteva pre vyštrovateľa Pavla Ďurku. Podľa záznamov Dömötör z NAKA odišiel až tesne po piatej hodine poobede. O dva dni neskôr bol opäť zaznamená vstup Csabu Dömötöra na NAKA o 13:30 hodine a jeho odchod o 15:59 hod. Zaznamenaný bol ako návšteva pre vyšetrovateľa Čurillu. 

"Z vyšetrivacieho spisu vyplýva, že výsluch Csabu Dömötöra bol vykonaný len dňa 20.8. 2020 od 13:45 do 15:30. V predmetnom. vyšetrovacom spise sa nenachádza žiadny záznam o vykonaní iného úkonu s osobou Scaba Dömötör a ani žiadna iná písomnosť, ktorá by odôvodňovala jeho návštevu na NAKA zo dňa 18.8.2020 v trvaní sedem hodín, na základe čoho vyvstáva logická otázka, aký bol dôvod návštevy tohto svedka práve u vyšetrovateľa Ďurku, len dva dni pred jeho oficiálnym výsluchom," píše sa v uznesení. 

Viac o téme: ZadržanieVyšetrovateliaNAKAPolicajná inšpekciaPeter Scholtz
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu