Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Vo všetkých vzorkách odpadových vôd bol KORONAVÍRUS: V týchto krajoch došlo k jeho nárastu

Ján Mikas Zobraziť galériu (2)
Ján Mikas (Zdroj: TASR - Pavol Zachar)

BRATISLAVA - Nový koronavírus bol v 35. týždni prítomný vo všetkých analyzovaných vzorkách odpadových vôd. Vysoký nárast vírusovej nálože zaznamenali hygienici v Trenčianskom kraji. Rástol aj Bratislavský a Prešovský kraj. Informovala o tom hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR Daša Račková.

"Analýza prítomnosti nového koronavírusu v odpadových vodách zodpovedá epidemiologickej situácii na Slovensku. Prítomnosť RNA vírusu sme zaznamenali vo všetkých vzorkách. Niektoré vzorky z 35. kalendárneho týždňa ešte vyšetrujeme," priblížil hlavný hygienik Ján Mikas.

Ako doplnil Mikas, k miernemu nárastu vírusovej nálože došlo v Žilinskom kraji. V Košickom kraji sú napriek poklesu hodnoty stále vysoké. Zníženie zaevidovali v Trnavskom kraji.

Vo všetkých vzorkách odpadových
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Regionálne úrady verejného zdravotníctva v rámci monitoringu odpadových vôd odobrali k 6. septembru celkovo 162 vzoriek, ktoré boli vyšetrené kvalitatívnou a kvantitatívnou metódou. Z nich bolo pozitívnych alebo s hraničnými hodnotami 141 vzoriek, teda 87,04 percenta.

Monitoring odpadových vôd je podľa ÚVZ SR užitočným doplnkovým nástrojom k analyzovaniu epidemiologickej situácie na Slovensku. "Naďalej platí, že regionálne úrady verejného zdravotníctva identifikujú ohniská nákazy prioritne epidemiologickým vyšetrovaním - dohľadávanie kontaktov, cielené PCR testovanie a podobne," zhrnul hlavný hygienik. 

Viac o téme: Odpadové vodyÚVZKoronavírusJán Mikas
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu