Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Župan Droba odhodil diplomatický slovník: Ostré slová na adresu Záborskej!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA – Poslankyňa Anna Záborská (OĽaNO), ktoré je známa svojim neúnavným predkladaním interrupčných zákonov, získala novú funkciu. Zastávať bude post splnomocnenkyne vlády pre ochranu slobody vierovyznania alebo presvedčenia.

Medzi tými, ktorí nad takouto nomináciou krútia nechápavo hlavou, je aj člen koaličnej SaS a bratislavský župan Juraj Droba, ktorý ju označil za veľmi nešťastnú.

Droba zdôraznil, že ministri SaS za Záborskú nehlasovali a voči tejto personálnej nominácii sa dokonca ohradili. On sám sa však rozhodol byť menej diplomatický a na adresu koaličnej poslankyne sa vyjadril viac ako kriticky.

"Osoba, ktorá konzistentne bojuje proti právam žien, právam sexuálnych menšín a v očiach nekatolíkov je symbolom inkvizície a bigotnosti, nemôže zastávať takúto pozíciu," uviedol Droba

Podľa neho je to úder pod pás všetkým slušným veriacim i neveriacim. "Človek na tomto poste by mal spájať, nie polarizovať," dodal.

Anna Záborská
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: TASR/Michal Svítok)

Post má vzniknúť na základe programového vyhlásenia vlády, v ktorom sa píše, že "vláda SR si uvedomuje rastúcu závažnosť problému porušovania slobody myslenia, svedomia a náboženstva vo svete. Preto aktívne podporí participáciu na aktivitách medzinárodného spoločenstva prostredníctvom Medzinárodnej aliancie na podporu náboženskej slobody." Záborská má funkciu vykonávať od stredy.

Spolu s návrhom na vymenovanie splnomocnenca sa na rokovanie vlády predložil návrh Štatútu splnomocnenca vlády SR pre ochranu slobody vierovyznania alebo presvedčenia, ktorý bližšie upravuje postavenie a rozsah oprávnenia splnomocnenca. Splnomocnenec má vykonávať funkciu bez nároku na odmenu.

Viac o téme: Juraj DrobaAnna ZáborskáSplnomocnenkyňa vlády pre ochranu slobody vierovyznania alebo presvedčenia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu