Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Politológovia o aktuálnej situácii: Strana Za ľudí ostala zdecimovaná, technicky už možno hovoriť aj o päťkoalícii

Kolíková so svojou skupinkou už bude figurovať v klube SaS. Zobraziť galériu (3)
Kolíková so svojou skupinkou už bude figurovať v klube SaS. (Zdroj: Topky - Maarty)

BRATISLAVA - Očakávané a oficiálne oznámenie po niekoľkotýždňových dohadoch nakoniec prišlo. Krídlo okolo Márie Kolíkovej v strane Za ľudí oficiálne odchádza a pridáva sa do parlamentného klubu SaS s vlastnou platformou. Čo na toto všetko hovoria politológovia a čo môžeme v najbližších dňoch očakávať?

Mária Kolíková spolu s jej skupinkou dnes oficiálne oznámila, že jej frakcia odchádza spolu s ďalšími členmi zo Za ľudí do klubu SaS Richarda Sulíka a zakladá platformu Za spravodlivé Slovensko. Novú stranu však nezakladajú, ale budú úzko spolupracovať s liberálmi. "Na úrovni parlamentu sa naša spolupráca prejaví vstupom do poslaneckého klubu SaS," potvrdila dnes po mnohých dohadoch Kolíková po boku Sulíka.

VIDEO Kolíkovci odchádzajú do SaS:

MIMORIADNE Kolíkovci definitívne odchádzajú zo Za ľudí! Založili platformu a vstupujú do klubu SaS (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)


MIMORIADNE Kolíkovci definitívne odchádzajú zo Za ľudí! Založili platformu a vstupujú do klubu SaS


Všetko ukáže až čas, niektorí môžu pokojne zakotviť aj v inej strane, varuje politológ

Na otázku či sa teraz bude niečo zásadne meniť sme sa pýtali politológa Michala Cirnera. "Čo sa bude meniť ukáže až čas, keď sa budú ešte preskupovať sily, pretože viacerí poslanci môžu nakoniec zakotviť v inej politickej strane ako SaS. Zatiaľ je vytvorená politická platforma Za spravodlivé Slovensko a poslanci platformy sú v poslaneckom klube SaS, ale nie sú členmi tejto politickej strany," pripomína po dnešných udalostiach odborník.

Politológovia o aktuálnej situácii:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Topky - Ján Zemiar)

Ďalšou otázkou na stole je to, či ostatku koalície bude po vôli, že Kolíková aj po tomto prestupe ostane ministerkou spravodlivosti. Sulík na tom pritom trvá ako na zásadnej veci. "Myslím si, že sa tajne vo vládnej koalícii dohodli, že zatiaľ udržia túto krehkú symbiózu, respektíve status quo, čiže Kolíková ostane na svojom poste aj Remišová ostane na svojom poste. Ako to bude ďalej záleží od politického vývoja na Slovensku a vnútropolitického vývoja v koaličných politických zoskupeniach. Všetko sa môže zmeniť," myslí si Cirner.

Možno už hovoriť aj o päťkoalícii

Podľa neho sa navyše už môžeme z čisto technického hľadiska už rozprávať aj o koalícii piatich subjektov. "Pokiaľ sa nebude otvárať koaličná zmluva, formálne pôjde o štvorkoalíciu, ale prakticky ide o päťkoalíciu - pribudla platforma Márie Kolíkovej Za spravodlivé Slovensko a zostáva zdecimované Za ľudí Veroniky Remišovej. Ak si Remišová udrží ministerský post bude žiť aj jej strana a účasť v koalícii," uzavrel Cirner.

Koaličná zmluva je v rozpore s realitou, tvrdí ďalší politológ

Ďalší politológ Radoslav Štefančík tvrdí, že zmena je jednou z možností, no koaličná zmluva nekorešponduje s aktuálnym stavom. "Meniť sa môže všetko aj nič. V každom prípade, koaličná zmluva, v ktorej je napísané, že strana Za ľudí má dvoch ministrov, je v rozpore s realitou. Dôležité teraz bude, ako zareagujú koaliční partneri na novú situáciu. Či podržia Veroniku Remišovú v ministerskom kresle, alebo vyhodia torzo strany z vládnej koalície. Rovnako nie je istá pozícia ministerky Kolíkovej, pretože podľa koaličnej zmluvy patrí tento rezort strane Za ľudí," tvrdí Štefančík.

Politológovia o aktuálnej situácii:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: archív R.Š.)

Vyjadril sa aj k ďalšej možnosti, či Kolíková ostane aj naďalej ministerkou spravodlivosti a či hrozí aj koaličná kríza. "Môže aj nemusí. Na jednej strane, podľa koaličnej zmluvy tento rezort prináleží strane Za ľudí, na strane druhej, strana Za ľudí nevie garantovať podporu vláde toľkými poslancami, ako to bolo bezprostredne po voľbách. Budúcnosť strany Za ľudí tak v tomto momente závisí od toho, na čom sa dohodnú Kollár s Matovičom," myslí si odborník.

Štefančík si myslí, že formálne je ešte stále možné aktuálnu vládu nazývať štvorkoalíciou. "V koaličnej zmluve sa hovorí o stranách, nie poslaneckých kluboch. Reálne sa mocenská pozícia Veroniky Remišovej znížila na hodnotu nula. Prakticky stratila akékoľvek mocenské nástroje a jej budúcnosť dnes závisí len od toho, ako sa Kollár s Matovičom vyspia. Nemožno však vylúčiť, že sa Sme rodina bude snažiť stranu Za ľudí z vlády vyšachovať a tým sa zbaviť názorového oponenta vo vnútri koalície," uzavrel.

Viac o téme: OdchodAnalýzaPolitológoviaSaSMária KolíkováZa ľudíMichal CirnerRadoslav Štefnčík
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu