Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Iba niekoľkotýždňový Mateo zvádza ťažký boj: Náročná OPERÁCIA! Dojatá mama hovorí o ZÁZRAKU

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Facebook/Národný ústav detských chorôb)

BRATISLAVA – Je to úplný zázrak. Tieto slová použila mladá mamička Erika Žufová v súvislosti s náročnou, no úspešnou operáciou svojho novorodeného synčeka, ktorý prišiel na svet s vážnou diagnózou.

Boj malého Matea nastal hneď potom, ako prišiel na svet. Už pár hodín po narodení ho museli previezť z nemocnice v Martine do Národného ústavu detských chorôb, kde ho hospitalizovali na Neonatologickej klinike intenzívnej medicíny. Podľa lekárov sa totiž narodil s najťažšou vývojovou chybou uropoetického a gastro-intestinálneho traktu, aká sa na Slovensku vyskytne raz za 5 – 6 rokov.

"Chlapček k nám bol včas transportovaný s veľmi vážnou vývojovou chybou uropoetického a GIT traktu, pri ktorej nedošlo k oddeleniu tráviacej a močovej sústavy a dieťatko sa narodilo s rázštepom brušnej dutiny s vyústením obidvoch týchto sústav v jednom mieste," uviedla nemocnica.

 

Náročná operácia zachránila Mateovi život Je to úplný zázrak na to, s akým vážnym zdravotným problémom sa...

Posted by Národný ústav detských chorôb on Tuesday, September 7, 2021

 

Malý Mateo nešiel však na operačný stôl ihneď. Približne dva týždne museli lekári počkať, aby zistili, ako bude prospievať, prijímať a tráviť potravu, aby náročnú operáciu nezačali skôr, ako bol malý pacient na ňu pripravený. ,,Som rád, že som mohol byť opakovane na stáži v zahraničí, kde som sa s takýmito náročnými a raritnými operáciami stretol. Aj v tomto prípade sme využili spoluprácu s Great Ormond Street Hospital v Londýne a počas operácie sme boli v kontakte s pánom prof. Mushtaqom, ktorý online sledoval, čo sa deje na operačnej sále. Zlomové body, kedy sme sa rozhodovali, ako pokračovať ďalej v operácii, sme spolu konzultovali,“ uviedol riaditeľ nemocnice Peter Bartoň.

Lekár kliniky detskej chirurgie Rastislav Králik sa počas operácie zasa postaral o hrubé a tenké črievko, ktoré boli tiež postihnuté a urobil všetko preto, aby raz boli funkčné.

Iba niekoľkotýždňový Mateo zvádza
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Facebook/Národný ústav detských chorôb)

Malý pacient náročnú operáciu zvládol a nasledovala rovnako náročná intenzívna pooperačná starostlivosť. ,,Mateo sa narodil s obrovskou chuťou do jedla aj do života a hneď od začiatku sme sa snažili, aby začal prospievať a adaptoval sa na život po narodení. Celý čas bol stabilizovaný a dobre pripravený na náročný výkon, ktorý zvládol veľmi dobre. Pooperačná starostlivosť bola veľmi náročná najmä zo strany sestier. Bola perfektne odvedená a pacient sa veľmi rýchlo zhojil. A čo musím vyzdvihnúť, je nadštandardne dobrá spolupráca s maminkou chlapčeka, ktorá bola celý čas pri svojom dieťatku, zatiaľ čo tatinko sa staral o zvyšok rodiny. Podpora nás zdravotníkov zo strany rodiny bola perfektná,“ prezradila primárka Neonatologickej klinike intenzívnej medicíny Dana Dolníková o prvom kontakte s pacientom.

Matka malého pacienta po operácii hovorila o zázraku. ,,Je to úplný zázrak na to, s akým zdravotným problémom sa narodil,“ povedala dojatá.

Viac o téme: OperáciaMateoNÚDCH
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu