Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Národný ústav detských chorôb pripravil cviky na rozcvičenie pľúc pre pacientov po prekonaní COVID-19

Národný ústav detských chorôb v Bratislave
Národný ústav detských chorôb v Bratislave (Zdroj: TASR - Pavol Zachar)

BRATISLAVA - Tím odborníkov Národného ústavu detských chorôb (NÚDCH) pripravil zostavu cvikov v rámci respiračnej fyzioterapie. Cviky pomôžu najmä pacientom, ktorí prekonali ochorenie COVID-19. Informovala o tom hovorkyňa NÚDCH Dana Kamenická.

"Cviky sú určené pre všetkých. Pomôžu pacientom, ktorí prekonali ochorenie COVID-19 a rovnako respiračná fyzioterapia je dobrý spôsob na posilnenie pľúc aj u zdravých detí," spresnila Eva Zubaľová, vedúca fyzioterapeutka fyziatricko-rehabilitačného oddelenia (FRO) NÚDCH. Jednoduché cviky môžu cvičiť už deti v predškolskom veku.

Podľa lekárky je ideálne cvičiť dva- až trikrát denne, pričom jedna zostava trvá zhruba šesť minút. Cieľom cvičenia je predýchať celé pľúca, hlavne tie dolné, ktoré sú pri plytkom dýchaní menej aktívne. "U väčšiny detí sa stretávame s tým, že často u nich prevláda horné hrudné dýchanie a majú tak problém rozvíjať hrudník a mobilizovať ho. Správnym rozdýchaním môžeme využiť celú kapacitu pľúc," priblížila Zubaľová.

Na jednoduchú zostavu respiračných cvičení nie sú potrebné žiadne pomôcky. Ideálne je cvičiť skôr pred jedlom, nie na plný žalúdok. Pri cvičení je dôležité správne sedenie. "Ak nemáme správne nastavenú postúru, nemôžeme správne dýchať a hrudník sa nemôže mobilizovať do svojej plnej kapacity – dopredu, dozadu a do strán. Pravidelným cvičením sa správne dýchanie postupne zautomatizuje a nebude už potrebné sústrediť sa na každý cvik, a tým aj na správne dýchanie," dodala lekárka.

V NÚDCH respiračná fyzioterapia pomáha hospitalizovaným pacientom, napríklad po operáciách, benefity cvičenia sa využívajú aj pri dlhodobo ležiacich pacientoch a rovnako pomáha aj ambulantným pacientom.

Viac o téme: PľúcaPacientiCvikyNárodný ústav detských chorôbCOVID-19
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu