Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Ďalšie FÁMY sú vyvrátené: Technológiu vakcín proti COVIDU poznáme už roky! Klus vyzýva ľudí, pýtajte sa

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: TASR/Pavel Neubauer, Gettyimages.com)

BRATISLAVA - Zdá sa vám, že vakcíny proti koronavírusu vyvinuli za necelý rok? Nie je tomu tak. Vakcíny na báze mRNA poznajú odborníci už dlhé desaťročia. Túto technológiu využili pri vývoji vakcíny nielen proti koronavírusu, ale aj proti ďalším nebezpečným infekčným ochoreniam. Rezort zdravotníctva tak vyvrátil ďalší hoax pochybovačov. 

Jednou z najväčších pochýb alebo dezinformácií, ktoré sa šíria medzi ľuďmi a na sociálnych sieťach je teória, že očkovanie je vlastne pokusom a všetci sme v testovacej fáze, keďže ide o nové vakcíny. Nie je to tak celkom pravda. Rezort zdravotníctva upozornil, že vakcíny na báze mRNA poznáme už desaťročia. Štátny tajomník rezortu zahraničných vecí vyzýva ľudí, aby sa očkovali a ak majú pochybnosti, aby o nich diskutovali so svojimi lekármi. 


Nový variant z Kolumbie sme mali aj na Slovensku: WHO má obavy! Informácie zatiaľ chýbajú


VIDEO Minister Vladimír Lengvarský o očkovaní proti koronavírusu v ambulanciách

Minister Vladimír Lengvarský o očkovaní proti koronavírusu v ambulanciách (Zdroj: TASR/Erika Ďurčová)

Technológiu mRNA poznáme už 50 rokov

To, že vedci a odborníci dokázali vyvinúť a podmienečne schváliť prvé vakcíny na báze mRNA (Pfizer/BioNTech a Moderna) proti koronavírusu za necelý rok, bolo možné len vďaka desaťročiam výskumu novej technológie založenej na mRNA. "Technológia mRNA bola prvýkrát identifikovaná v roku 1961, keď vedci zistili, že táto nestabilná molekula je neoddeliteľnou súčasťou našich tiel a kopíruje informácie z DNA, čím usmerňuje vznik bielkovín v našich bunkách," informuje rezort zdravotníctva. 

Roky výskumu, vďaka ktorým máme vakcíny proti COVIDU

Už pred pandémiou prebiehal rozmach základneho a klinického výskumu mRNA vakcín v rôznych aplikáciách na cystickú fibrózu, srdcové choroby, genetické ochorenia, rakovinu, cukrovku, chrípku a dokonca aj na sezónne alergie. "Len za posledné 2 roky boli publikované desiatky predklinických a klinických správ o ich účinnosti, ktoré testovali použiteľnosť tejto novej triedy liečebných postupov na ochranu pred mnohými infekčnými patogénmi, vrátane vírusu chrípky, Eboly, Zika a ďalších," pripomína ministerstvo.

Ďalšie FÁMY sú vyvrátené:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

V čase, keď prišal pandémia, tak vedci dokázali zužitkovať roky výskumu, vďaka ktorému dokázali rýchlo pripraviť nové vakcíny. "Rýchlosť v tomto kontexte však neznamená, že bolo niečo uponáhľané. Znamená to, že staviame na mravenčej práci množstva múdrych ľudí a poznatkoch vyplývajúcich z desaťročí základného výskumu," dodal rezort. 

Pandémia zďaleka nekončí

Na tento fakt poukázal aj štátny tajomník rezortu zahraničných vecí Martin Klus. V rámci Európskej únie je momentálne zaočkovaných 70 percent dospelých občanov členských krajín. "To je viac ako 250 miliónov ľudí. Únia tak dosiahla v boji proti koronavírusu významný míľnik, no pandémia sa ešte ani zďaleka nekončí," uviedol Klus. 

Opätovne vyzval ľudí, ktorým v očkovaní nič nebráni a ešte tak nespravili, aby neváhali. Prispejú tak k ochrane verejného zdravia. "Aj vďaka nim môže byť tretia vlna najmiernejšou pandemickou vlnou s najmenším počtom obetí. Už dnes máme jasné (vedecké) dôkazy o tom, že očkovanie účinnými a bezpečnými vakcínami pomáha výrazne znížiť tlak na zdravotnícke systémy v celej EÚ. Súčasne zmizli mnohé obmedzenia verejného života a čo je najdôležitejšie – znížil sa počet úmrtí aj ťažkých priebehov ochorenia," pripomína Klus. 

Štátny tajomník zdôraznil fakt, že rozumie ľuďom, ktorí majú pred očkovaním rešpekt a obavy z toho, či je vakcína bezpečná. "Nie ja hanbou opýtať sa lekára či iného skutočného odborníka raz, dvakrát aj desaťkrát. Má to význam o to viac, že odpovede na absolútnu väčšinu „pochybností“ už poznáme," uviedol. 

Viac o téme: OčkovanieKoronavírusPfizerModernaMRNA vakcíny
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu